Gazeteciliğe 1977 yılında başlayan ve Anayurt, Star, Sabah, Habertürk gibi birçok gazetede çalışan Ali Öcal, dün kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Öcal için, yıkılan 19 Mayıs Stadyumu’nun yanındaki dış sahalarda bugün cenaze töreni düzenlendi. Törene, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yıldız, Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Murat Kandazoğlu, Türkiye Spor Yazarları Derneği Ankara Şube Başkanı Ercan Ata, AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Koordinatörü Volkan Memduh Gülketin, Öcal Ailesi ve sevenleri katıldı.
Öcal’ın tabutu başında konuşan Murat Kandazoğlu, “Kendisiyle 22 yıllık dostluk, abilik ve kardeşliğimiz var. Birçok konuda beraber mücadele ettik. Bu camiaya girmemde, kabullenmemde çok emeği oldu” diyerek göz yaşlarını tutamadı. Kandazoğlu, siyasilerden, amatörlerin oynadığı 1 No’lu sahaya Ali Öcal’ın isminin verilmesini istedi.
Ercan Ata ise Öcal’ın gönül dostları olduğunu ve Ankara sporunda yer alanların çoğunun Öcal ile yolunun kesiştiğini ifade ederek, “Arkadaşlarımızın, gençlerimizin akıl hocasıydı. Bu sahaların dostuydu. Dost olduğu sahalarda son yolculuğuna uğurluyoruz” diye konuştu.
Ali Öcal’ın cenazesi, daha sonra memleketi Çamlıdere’de toprağa verildi.
ALİ ÖCAL KİMDİR
Gazeteci-yazar Ali Öcal, 1958’de Çamlıdere’de doğdu. İlk ve ortaokulu burada bitirdi. Lise eğitimi için Kızılcahamam’a gitti. Henüz 14 yaşındayken 1974 Dünya Kupası maçlarını, çam ağaçlarının üzerinde transistörlü radyosuyla dinliyordu. Öcal’ın spora olan aşkı o zaman başladı.
Öcal, spora olan aşkı nedeniyle hocasından azar bile işitti. Bir gün coğrafya dersinde kitaba Fenerbahçe’nin ilk 11’ni yazan Öcal’a hocası, “Sen futboldan başka bir şey bilmez misin” diye kızdı.
Öcal, -dönemin tabiriyle- “iyi topçuydu”. Kızılcahamam Lisesi’nde kendisini göstermeye başladı. Kızılcahamam Lisesi’nden Yıldırım Beyazıt Lisesi’ne gelerek burada amatör futbolculuk yaptı. İlerleyen yıllarda Anayurt, Star, Sabah, Habertürk gibi birçok gazetede çalıştı; radyoculuk ve televizyonculuk yaptı; bir dönem kendi gazetesini bile çıkardı.
Ancak sigortası, hiçbir zaman 212 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun üzerinden yapılmadı. Haklarını alamadı, normal işçi sigortası üzerinden emekli oldu. Mesleğe 1977 yılında başlayan Öcal, çoğu gazetecinin hayali olan sarı basın kartını, mesleğe başladıktan tam 39 yıl sonra, 2016 yılında alabildi.