Genç Parti'nin 5’inci Olağan Kongresi, Ankara Yenimahalle’de bulunan Dört Mevsim Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. 10 yıldır Fransa’da olan Cem Uzan’ın kongreye video konferans ile katıldı. Uzan, kardeşi Hakan Uzan’ı yeni genel başkan olarak tanıtırken, kendisine kumpas kurulduğunu da açıkladı. Uzan, “Nerede Ergenekon’un savcısı, ‘Ben Ergenekon’un savcısıyım’ diyen kimdi? Bu kumpastan önce ilk kumpas Uzan ailesine kuruldu” dedi.
10 yıldır Fransa’da yaşayan Cem Uzan, kurucusu olduğu Genç Parti’nin 5’inci Olağan Kongresi’ne video konferans ile katıldı. Ankara Yenimahalle’de bulunan Dört Mevsim Toplantı Salonu’nda gerçekleşen kongrede “Biz Türkiyeyiz” sloganı atıldı.
Cem Uzan burada yaptığı konuşmada, Ergenekon ve Balyoz kumpaslarını hatırlatarak, “Nerede Ergenekon’un savcısı, ‘Ben Ergenekon’un savcısıyım’ diyen kimdi? Bu kumpastan önce ilk kumpas Uzan ailesine kuruldu. Benim şahsım üzerinden Genç Parti’ye kumpas kuruldu” dedi. Milyarlarca dolar değerindeki mal varlığına el konulduğunu belirten Uzan, “Rüşvet karşılığı yabancılara sattılar" dedi.
'DİYARBAKIR'DA BORSA KURULACAK'
Uzan parti olarak iktidara gelmeleri durumunda yapacaklarını açıklayarak, “Doğu Karadeniz’in en doğusundan aşağı doğru, Güneydoğu’nun en doğusu Hakkari’den Osmaniye’ye yani bütün doğu ve güneydoğu illerimizde sınır ticareti gümrüksüz ve vergisiz olarak yapılacak” dedi. Uzan yeni banka kuracaklarını duyurarak, Diyarbakır’da borsa kuracaklarını belirtti. Uzan, “Sadece hisse senetleri olmayacak. Emtia borsası da olacak. Diyarbakır Borsası Türkiye’nin doğusunu çılgın bir şekilde değiştirecek” ifadelerini kullandı.
'GENEL AF İLAN EDİLECEK'
Türkiye’deki yargı sorununa da değinen Uzan, şunları söyledi: “On binlerce insan adalet mağduru. Doğru düzgün yargılanmadan hapis yatıyor. Düşüncesinden, fikrinden dolayı insanlar terörist ilan ediliyor. Bu yamuk düzen değiştirilecek. Bunun için genel af ilan edilecek.”
Genç Parti’nin seçimlere katılacağını vurgulayan Uzan, 54 ilde ilçe ve il kongrelerinin yapıldığını kaydederek, “Bugün kongremizi yapıyor olmamız gurur vericidir. Bu hak sizlerin ve tüm Genç Parti’yi destekleyen vatandaşlarındır” diye konuştu.
YENİ GENEL BAŞKAN KARDEŞİ OLDU
Uzan, Genç Parti’nin yeni genel başkanı olarak kardeşi Hakan Uzan’ı tanıttı. Hakan Uzan, Türkiye’nin ‘sultanlık’ olmadığını belirterek, “Türkiye Arap şeyhi ülkesi değildir, olamaz. Hele hele şeriat ülkesi hiç değildir. Türkiye laik, hukuk ülkesidir. Güçler ayrılığı felsefesiyle yönetilen bir Cumhuriyet’tir” diye konuştu. Yapılan oylamada Hakan Uzan Genel Başkan seçildi.
Partinin logosuna ise Cem Uzan’ın imzası eklendi. Logonun yeni hali 2 hilal, ortada yıldız ve Cem Uzan’ın imzası oldu.
HAKAN UZAN'IN HUKUKİ DURUMU
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde örgütlü olarak kara para aklama suçlamasıyla yargılanan Cem Uzan, Kemal Uzan, Hakan Uzan, Yavuz Uzan, Melahat ve Ayşegül Uzan’ın da aralarında bulunduğu 25 sanıklı davada, ‘sanıklar Melahat Uzan, Ayşegül Uzan, Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.Uzanlar kırmızı bülten ile aranıyordu. Genç Parti yetkilileri durumun Hakan Uzan’ın genel başkan olmasına engel oluşturmadığını kaydederek, “Kendisi ifade vermeye gitmediği için kırmızı bülten çıkarıldı. Hakkında kesinleşmiş hüküm yok. Bu genel başkan olmasına engel değil” denildi.
2002 SEÇİMLERİNDE İDDİALIYDI
2002 yılında Yeniden Doğuş Partisi’nin isim değiştirmesiyle Cem Uzan ve çevresindekiler tarafından kurulan Genç Parti, AKP’nin yüzde 34 oy oranıyla tek başına iktidar olduğu 3 Kasım 2002 yüzde 7.25 oy alarak dikkatleri üzerine çekmişti.
2 milyon 284 bin seçmenin oyunu alan ve seçimde 5’nci olan Genç Parti, buna rağmen yüzde 10’luk seçim barajı nedeniyle Meclis’e girmeye hak kazanamamıştı.
Muhalefet, bu seçimde sağın oylarını bölüp AKP’yi tek başına iktidar yaptığı gerekçesiyle Uzan’a sert eleştiriler yöneltmişti.
Genç Parti, 22 Temmuz 2007 genel seçiminde ise yüzde 3,03 oy oranıyla barajın çok uzağında kalmıştı.
Hakkında çeşitli davalar bulunan Cem Uzan, 2010 yılında Fransa’ya gitmiş ve bu ülkeden siyasi sığınma hakkı almıştı. Genç Parti daha sonraki seçimlere katılmamıştı.
UZAN HAKKINDAKİ DAVALAR
Cem Uzan’ın gerek ailesi gerekse de şahsı adına pek çok dava görüldü.
Uzan ailesinin yönetiminde bulunduğu Çukurova ve Kepez Elektrik’te imtiyaz sözleşmeleri Haziran 2003’te iptal edildi, 3 Temmuz 2003’te de İmar Bankası ve Adabank’a el konuldu.
Şubat 2004'te, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzanlar'ın, İmar Bankası soruşturması çerçevesinde birçoğu hakkında ihtiyati tedbir kararı bulunan 219 şirketinin yönetimine el koydu.
Uzan ailesine ait Rumeli Holding ve İmar Bankası’nda ortaya çıkan yolsuzluklar nedeniyle Cem Uzan’ın babası Kemal Uzan ve kardeşi Hakan Uzan, 2003’te Türkiye’den kaçtı.
Cem Uzan’ın adı Ergenekon iddianamesinde de yer aldı.
2’nci Ergenekon iddianamesinde, Uzan’ın, Şener Eruygur'u askeri darbeye teşvik ettiği iddia edildi. Daha sonra ise, Eylül 2009'da gizli yollardan Türkiye'yi terk etti ve bir süre Interpol tarafından arandı.
12 Ekim 2009 tarihinde, Fransa’ya yaptığı siyasi sığınma başvurusu kabul edildi. İktidar tarafından siyasi lince uğradığını iddia eden Cem Uzan, Fransız yetkililer de Uzan'ı haklı bulup siyasi sığınma başvurusunu kabul etti.