Gürcistan'da Seçimler: İktidar Zafer İlan Etti

Gürcistan’da seçim komisyonu iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nin, dün yapılan parlamento seçimlerinde oyların % 54’ünü aldığını duyurdu.

Gürcistan’da seçim komisyonu iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nin, dün yapılan parlamento seçimlerinde oyların % 54’ünü aldığını duyurdu. Muhalefet ise hile karıştırıldığını iddia ettiği seçim sonuçlarını kabul etmediklerini açıkladı.

Oyların % 99 oranında sayıldığı belirtilirken, sonuç oylamayı Rusya’yla ilişkileri derinleştirmek isteyen hükümet ve Avrupa Birliği’yle entegrasyonu hızlandırmak isteyen muhalefet arasında tercih olarak sunan Batı yanlısı Gürcülere darbe oldu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) gözlemcileri hem seçim günü hem de özellikle kampanya döneminde gerçekleşen sayısız ihlal olduğunu belirtti.

OSCE gözlemcileri bireylerin yoğun bir şekilde izlenmesinin, misilleme korkusu olmadan oy verme kabiliyetleri konusunda kaygı yarattığını bildirdi. Kuruluş ayrıca, seçim öncesi eşit olmayan imkanların, oylamanın sonucu ve adil olup olmadığı konusundaki güvenin altını oyduğunu belirtti.

Gürcü seçim gözlem grubu ISFED de, sandıklara oy doldurulması, seçmenlerin korkutulması ve rüşvet gibi seçim sonuçlarını etkileyebilecek şikayetler aldığını belirtti.

Kuruluş, çoğu elektronik yöntemlerle verilen oyların sayım sürecinde ise önemli bir ihlal tespit edilmediğini söyledi.

Seçim Komisyonu ve Gürcü Rüyası Partisi, henüz iddialarla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Ülkenin başlıca dört muhalefet partisi, sonuçları tanımayacağını söylerken, bir muhalif lider seçimi “anayasal darbe” diye tanımladı.

Ancak kampanya sırasında ülkesini Ukrayna’daki gibi bir savaşın dışında tutmaya vurgu yapan Gürcü Rüyası Partisi’nin milyarder kurucusu Bidzina İvanişvili, zafer ilan etti. İvanişvili partisinin 2012’den bu yanaki en iyi performansını yakaladığını ve bazı kırsal bölgelerde % 90 civarında oy aldıklarını savundu.

İvanişvili’nin Gürcü Rüyası Partisi, ülkeyi Avrupa Birliğine sokmak istediğini söylese de, Brüksel Gürcistan’ın üyelik başvurusunun Gürcü Rüyası’nın otoriter eğilimleri yüzünden dondurulduğunu belirtiyor.

Geçen hafta Moldova’da yapılan oylamada seçmenler çok az farkla Avrupa Birliği’ne girmeye onay vermişti. Moldovalı yetkililer, oylamaya Rus müdahalesi olduğunu iddia etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri