Korku, ölüm'e çare değil!
Parmak bir şey'i işaret ederken, parmak'a bakanlardan olmamak hayat memat mesele!
Demem o ki:
COVID 19 pandemik komplo'su üzerinden "demokrasi, özgürlükler" rafa kaldırıldı!
Başka?!
Sonsuza kadar bizi rahatsız edecek Covid kayıpları..
Pandemi sonrası asla aynı olmayacak büyük ve küçük şeyler...
Hal böyleyken...
Türkiye'nin ve adı Türk olan tüm doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarının görev yaptıkları kurumlarda ve/veya hastanelerde canlarını hiçe sayarak milletimizi duygulandıran koronavirüsle mücadeleleri dünya üzerinde başarı ve fedakarlığın adı oldu.
Sağlık çalışanlarının gerisinde kalan Sağlık Bakanı'nın, onları alkış ve/veya övücü sözler yerine maddi manevi takdiri elzem.
Nitekim...
Korona kapsamında soru şu:
Aşı bulundu ise bulunan aşı "ölüm"e çare olan aşı'lardan mı?!
Bu Dünya temiz hava, temiz su'yu olduğu için "Yaşam" dolu!
Günümüz savaşı ne ideolojik ne de akademik!
İnsanlar yaşlı, genç ya da ülke, mezhep, cinsiyet vb bir şey'den kaynaklı ölmüyor; bilakis, kronik rahatsızlıklardan mülhem ölenler'in künye'sine "virüs'ten öldü" notu düşülüyor.
Virüs'ten ölmemek için "özgürlük"lerinden vazgeçenler, ulusal bütünlüklerinden de vazgeçerler mi?!
Doğru soru bu!
Hasılı:
Medya'nın görevi, ne yalakalık yapmak, ne güce tapmak; Medya'nın görevi "ulusal güvenlik" kapsamında vatandaş'ı doğru bilgilendirmek!
İstiklal Marşı "Korkma" diye başlıyor, korkma'dan kamuoyu'nu doğru yön'lendirmek!
Batı, "virüs"ten kaynaklı "ölüm korkusu"ndan mülhem "İnsan olma hakkı"ndan feragat ediyor ise bir diğer soru da şu:
Teslim edilen ya da teslim alınan hak'lar, "korku"dan kaynaklı esir düşmüş ise ya da Dünya'nın "Aydınlanmacı" damarı kaybeder ise bu gezegen nasıl bir gezegen olur?!
Virüs komplosu, ele geçirilmiş "Merkez Medya", "Yüksek bürokrasi", "Yüksek politik şahsiyetlerin mecburiyetleri" üzerinden küre'de dalga dalga.
Darbe ise bu da bir başka "darbe"!
Darbe'lere karşıyız diyen o koro'nun sesi neden bugünlerde çıkmıyor, yüzleri mask'eli vs.
Ölenler virüs'ten ölmüyor, kanser, kalp krizi, tansiyon vb kronik rahatsızlıklardan kaynaklı ex.
Ya da onca "algı haberi"ne rağmen, küre'nin ölüm sayısı'nda dramatik bir artış yok!
"Aşı politik" savaşı çerçevesi'nde "sorun" veya "soru" doğru anlaşılmamış ise "çare/deva" diye üretilen "zehir"dir, "panzehir" değil!
Demek ki neymiş, sadece okumak, diploma almak yetmiyor, ekran ekran dolaşan doktorların hali, ekran ekran dolaşan ilişik gazetecilerden farklı değil!
Hangi aşı?!
Doğru soru bu değil!
"Korona Kıyamet güncesi" kapsamında "Panzehir" nedir ne değildir?!
Neticede, parmak bir şeyi işaret ederken parmak'a bakan yüksek akıl'lar tek tek ortada!
Demem o ki:
'Enerji Politik'ti.
'Aşı Politik' oldu.
Demem şu ki:
İngiliz, Çin, Rus ve/veya Alman aşısı, isimleri farklı olsa da, aynı "plesebo etkisi" değil mi?!
Neticede, virüs "grip"in bir gömlek üstü ve de toplum'u tehdit ediyorken, "ulus devletler"i karantina'ya aldıran "virüs" mü yoksa "küresel sermaye"nin istihbari aklı mı?!
Kaldı ki, "İspanyol Gribi"nden yüz milyonlar ölürken, sokağa çıkma yasağı ilan edilemedi ise sebep "1. Dünya Savaşı"ydı ise BOP'un final'inde ilan edilen "Küresel Karantina" bir başka güç gösterisi değil mi?!
Hülasa:
Ölüm, elbette Covid-19 salgınının nihai korkunç sonucudur.
Dünya çapında 1,6 milyon ölümün geride bıraktığı acıyı ve üzüntüyü en aza indirgemek için çalışmalar sürüyor.
Bu amansız virüs, birçok insanın, bir bütün olarak toplumun hayatını, yıllarca ve hatta gelecek nesiller boyunca geri dönülmez bir şekilde değiştirmiştir, değiştirecektir.
Covid-19'un hayatta kalanlar için ne kadar yıkıcı olduğu konusunda henüz bir fikrimiz yok!?
Şimdiden, genç ve yaşlı binlerce insanın, Covid'den arınmış ilan edilmelerinden aylar sonra - hafıza ve konsantrasyon sorunları dahil - fiziksel acı ve zihinsel sıkıntı çektiğini biliyoruz.
İşini kaybetmiş veya gelirleri azalmış ya da yakında düşme ihtimali olan on milyonlarca insanımız üzerindeki feci finansal etkilerin tüm kapsamını kavramamız, aylar ve muhtemelen yıllar alacak.
Zaten sayısız aile için yıkım netleşti.
Dükkan ve ev kira ödemeleri birikiyor!?
Zenginlik'in geniş çapta azalması milyonlarca aile için zorluk yaratıyor, bazı insanları hayatlarının geri kalanında batıracak çukurlar kazılıyor.
Kesintiye uğramış eğitim yılı, çocuklar arasında daha düşük kazanç potansiyeli şeklinde bir ömür boyu yankılanacak.
Çevrimiçi eğitim, özellikle küçük çocuklar için sınıf içi eğitim kadar etkili değil.
ABD'de yapılan bir çalışma, bir yıllık, yalnızca çevrimiçi öğrenmenin, mevcut K-12 öğrencileri için 195 milyar dolarlık ömür boyu kazanç kaybına neden olacağını öngörüyor.
İnsanlar, kanser taramalarını kaçırdıkları veya diğer ciddi sağlık sorunları için tıbbi bakım almadıkları için Covid dışı birçok nedenden dolayı ölüyorlar.
Fazla ölümlerin çoğu resmi olarak Covid-19'a atfedilirken, diğerleri sadece tedavideki gecikmelerle açıklanabilir.
Azaltılmış kanser taramaları üzerindeki etki, tek başına, pandemi kesintisi olmadan tedaviye başlanılmadığı için yıllarca ilave gereksiz ölümlerle sonuçlanacaktır.
Pandemi, depresyon, alkol kullanımı ve opioid ölümlerindeki artışları körüklüyor.
Mevcut tüm stres ve üzüntünün uzun vadeli etkilerini tahmin etmeye başlayamayız, ancak sosyal sistemlerimizin bununla başa çıkmaya hazır olmadığını biliyoruz.
Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta şu:
Uzmanlar, pandeminin eğitimde ve akıl sağlığı hizmetlerinde, hatta hava kirliliğinin solunum hastalıkları üzerindeki etkileriyle, topluluklar üzerinde uzun süreli etkilere sahip olacağını söylüyorlar.
Cevap'ını arayan bir başka soru da şu:
Politikacılar bir araya gelip eşitsizlikleri ele alabilir mi?!
Eğer öyleyse, Covid-19'un boşuna olmadığı, ne kadar kötü olduğu tartışılabilir.
Hal böyleyken...
Pandeminin çok daha az dramatik sonuçları da, gelecekteki yaşamlarımızı henüz tam olarak anlayamayacağımız şekillerde değiştirecek.
Yukarıdaki ciddi sonuçlara ışık tutmak adına işte o görünmez, sinsi koronavirüsün yarattığı sismik, kültürel ve toplumsal değişimlerden sadece birkaçı:
- Covid-19'dan kaçınmak için hayatımızın geri kalanında maske takmamıza gerek kalmasa da, aşıların tam dağıtımını beklerken, onların aylarca bizimle olacaklarını biliyoruz.
Ancak birçok Asya ülkesindeki insanlar gibi, Batılılar da artık hastalıkların yayılmasına karşı korunmak için maskelemenin değerini öğrendiler.
Zorunlu olsun ya da olmasın, kuşkusuz pek çok insan, özellikle kışın grip ve soğuk algınlığının yayılmasını azaltmaya yardımcı olmak için sonsuza kadar bakkalda ve diğer kalabalık iç mekanlarda yüz maskesi takmayı seçecektir.
- Salgın, ABD'nde uzun süredir devam eden nefret, güvensizlik ve bölünme akımlarını açık bir şekilde ortaya koydu.
Maskelerin makul bir güvenlik önlemi olduğunu ve başkalarını önemsediğinizi göstermenin bir yolu olduğunu düşünen insanlar ile bunları ihlal olarak gören insanlar arasında sivil özgürlükler üzerine göze çarpan bir uçurum oldu.
Hangi tarafta olursanız olun, maske tartışmalarının ülkenin pek çok siyasi ve sosyal meseledeki bölücülüğünün ne kadar simgesel olduğunu söylememe gerek yok?!
Ezcümle:
Bir yabancı öksürdüğünde veya hapşırdığında, 2020 yılına kadar tüm hayatınız boyunca gösterdiğinizden farklı bir tepki vereceksiniz.
Cüneyt Şaşmaz