“Özgön Minare-2021” etno-folklor festivali kapsamında gerçekleştirilen “Kadim Özgön ve İmam Serahsi’nin Mirası” panelinde konuşan Gaye Vakfı kurucusu ilahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit Hocaefendi, önemli açıklamalarda bulundu.
Kırgızistan’da Oş Devlet Üniversitesi’nin (ODÜ) ev sahipliğinde “Kadim Özgön ve İmam Serahsi’nin Mirası” paneli düzenlendi. Hayatını İslam’a ve ilme adayan önemli mütefekkirlerden olan fıkıh âlimi İmam Serahsi’nin anısına düzenlenen panel, “Özgön Minare-2021” etno-folklor festivali kapsamında gerçekleştirildi. ODÜ Rektörü Prof. Dr. Kudaiberdi Kolabekov’un moderatörlüğündeki panele, Kırgızistan Devlet Sekreteri Suyunbek Kasmambetov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Gaye Vakfı kurucusu ilahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit Hocaefendi, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakub Ömeroğlu, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Danışmanı Hakan Ergün, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Mürsel Öztürk, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Osman Usta katıldı.
TÜRKİYE-KIRGIZİSTAN İLİŞKİLERİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI
İmam Serahsi’nin asırlar önce kaleme aldığı 31 ciltlik El-Mebsut’u Türkçeye çeviren Cevat Akşit Hoca, yıllardır Kırgızistan’da ciddi çalışmalara öncülük ediyor. Kırgızistan’ın Özgen şehrinde İmam Serahsi’nin kabrinin bulunmasında da ciddi bir özveri gösteren Cevat Akşit Hoca, Türkiye-Kırgızistan ilişkilerinde bir dönüm noktası haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan gelişmelerden sonra Türkiye Diyanet Vakfı, Kırgızistan’ın Özgen şehrinde geleneksel Osmanlı mimarisine uygun olarak tasarlanan İmam Serahsi Türbesi’ni 2012’de ve külliyesini 2021’de inşa ederek ziyarete açtı.
“GÜNLERCE ARAŞTIRMA YAPTIM”
Panelin açılış konuşmalarının ardından Pamukkale Üniversitesi Rektörü Kutluhan’ın başkanlığında “İmam Serahsi’nin Hayatı, İlmi Şahsiyeti, Eserleri ve Hukukçuluğu” başlıklı oturum düzenlendi. Panelde konuşan Gaye Vakfı kurucusu ilahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit Hocaefendi, “İmam Serahsi, dünyanın tanıdığı çok kıymetli bir âlim. Ben Amerika’da da kaldım. İmam Serahsi’nin görüşleri sayesinde Yahudi ve Hristiyan ilahiyatçılarla girdiğim tartışmalardan galip çıktım. İmam Serahsi’nin, El-Mebsut eserini çevirmeye karar verince Kazakistan, Özgön’e geldim. Burada günlerce araştırma yaptım ama kimse İmam Serahsi’nin kabrinin yerini bilmiyor. Artık çok yorulmuştum ve üzülmüştüm. Ağlamaya başladım ve gözümü bir açtığımda İmam Serahsi’nin kabrinin yanında oturduğumu fark ettim” ifadelerini kullandı.
“İMAM SERAHSİ’NİN ESERİNİ BAŞTAN SONA KADAR ÇEVİRDİK”
Daha sonra İmam Serahsi’nin kabrinin nasıl ihya edildiğini anlatan Cevat Akşit Hoca, “Türkiye’ye döndüğümde Türkiye Diyanet Vakfı’yla görüştüm. Durumu onlara anlattım ve İmam Serahsi’nin kabrinin Özgen’de yapılmasını sağladık. Daha sonra da İmam Serahsi’nin eserini baştan sona kadar çevirdik. Biz eseri yayınlandıktan sonra toplumun her kesiminden insan İmam Serhasi Hazretleri’nin metoduyla ilim talebesi yetiştirmek gerektiği konusunda fikir birliği sağladı. Şimdi buradan Kırgızistanlı kardeşlerimin de İmam Serahsi’nin eserlerine sarılması gerek” şeklinde konuştu.