"Hayvancılık Yol Haritası"nın Etkilerinin Gelecek Yıl Görülmesi Bekleniyor

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, "Yol haritası sayesinde gelecek yıldan itibaren ülkede hayvancılık sektöründe önce sayı artışı, sonrasında verimde artış görülecektir." dedi

"Hayvancılık Yol Haritası"nın Etkilerinin Gelecek Yıl Görülmesi Bekleniyor

Çelik, AA muhabirine, küçükbaş hayvancılık sektöründe 2024'te meydana gelen gelişmeler ve gelecek yıl beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hayvancılıkta bu yıl çok önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Çelik, Bakanlıkça hayvancılığın 5 yıllık yol haritasının belirlenmesinin sektör açısından senenin en önemli gelişmesi olduğunu söyledi.

Çelik, yol haritasını hayvancılıkta atağa geçmek için değerli bulduklarını ifade ederek, "İlk defa, aşılı kuzu ve oğlaklara destek verilecek olmasını sektörümüz adına memnuniyetle karşılıyoruz. Aile işletmelerine, genç ve kadın üreticilere ilk defa ilave destekler verilecek olmasını da sektörü şaha kaldıracak kararlar olarak değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Öte yandan, bu yıl uygulamaya alınan destekleme modelinin de sektöre olumlu yansıyacağını vurgulayan Çelik, modelde ilk kez uygulanacak kuzu ve oğlaklar için ilave desteklerin, hayvan sayısının artmasına olumlu etki edeceğini anlattı.

Çoban sorununun çözümünde sona yaklaşıldı

Çelik, 2024'ün en önemli gelişmelerinden birinin de çoban sorununun çözümü yönünde atılan adımlar olduğuna dikkati çekerek, bu konuda Tarım ve Orman ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca yürütülen çalışmaların yetiştiriciler tarafından memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.

Bu yıl haziranda geçen sene sonuna göre küçükbaş hayvan sayısında yüzde 3 civarında artış olduğunu bildiren Çelik, "Bu artışı devam ettirmek yönünde Bakanlığımızla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Asıl hedefimiz, önümüzdeki yıllarda nüfus başına bir küçükbaş hedefini yakalamak olacak." ifadelerini kullandı.

"2025'in üretim yılı ilan edilmesi büyük önem taşıyor"

Çelik, gelecek yıl için tarıma 703 milyar liralık kaynak ayrılmasının sektörün stratejik önemini bir kez daha ortaya koyduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2025'in üretim yılı olarak ilan edilmesi, ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Bugün gerek kırmızı et üretiminde gerekse fiyat artışlarının tüketiciye olumsuz yansıması hususunda yaşanan problemlerin çözüm adresi küçükbaş hayvancılıktır. Dolayısıyla hem hayvan sayımızı hem de verimleri artırmak için birliklerimiz seferberlik ilan etmelidir. Bunu sağladığımızda ithalatın gündemimizden çıkarılıp ihracatçı bir ülke olacağımıza inancımız tamdır."

Gelecek senenin küçükbaş hayvancılığın atılım yılı olması için çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Hayvancılıkta 5 yıllık yol haritasının etkilerini gelecek yıldan itibaren görmeye başlayacağız. Yol haritası sayesinde gelecek yıldan itibaren ülkede hayvancılık sektöründe önce sayı artışı, sonrasında verimde artış görülecektir." dedi.

Çelik, gençlerin kırsalda tutulmasının hayvancılık sektörü için de önemli olduğunu, gelecek yıl bu tür projelere yenilerinin eklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Mustafa Çalkaya

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri