Hindistan Cevizi Yağı Nedir?
Hindistan cevizi yağı, hindistan cevizi ağacının meyvesinden elde edilen bir yağdır ve oda sıcaklığında katı bir yağ olmasına rağmen içerdiği orta zincirli yağ asitleri ile diğer doymuş yağlardan farklıdır.
Son yıllarda popüler hale gelen Hindistan cevizi yağı özellikle cilt sağlığı ve zayıflama amaçlı kullanılmaktadır. Bununla birlikte 100 gram hindistan cevizi yağı 890 kalori ve 82,5 gram doymuş yağ içerir. Ayrıca hindistan cevizi yağı tereyağı ve palm yağına göre daha yüksek miktarda doymuş yağ asidine sahiptir.
Özellikle cilt ve ağız sağlığını iyileştirmesiyle bilinen hindistan cevizi yağı faydaları arasında kilo kontrolü sağlaması, hazımsızlığa iyi gelmesi, saçları güçlendirmesi ve alzheimer semptomlarını azaltması yer alır.
Hindistan Cevizi Yağı Besin Değeri Nedir?
Sağlık açısından birçok fayda sunan hindistan cevizi yağı besin değeri açısından da kritik bir öneme sahiptir.
1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağının besin değeri şu şekildedir:
- Kalori: 121
- Toplam yağ: 13,5 gram
- Doymuş yağ: 11,2 gram
- Tekli doymamış yağ: 0,86 gram
- Çoklu doymamış yağ: 0,23 gram
- Kalsiyum: 0,14 mg
- Kolin: 0,04 mg
- E vitamini: 0,015 mg
- K vitamini: 0.082 mcg
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir
-
Hindistan cevizi yağındaki esansiyel yağ asitleri güçlü antimikrobiyal, antibakteriyel, antiviral ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu özellikleri ile Hindistan cevizi yağı cilt ve ağız sağlığını destekler, yağ ve kalori yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır, saçların yapısını kuvvetlendirir, kan şekerini düzenler ve bakteri ve enfeksiyonların büyümesini engeller. Ayrıca demans ve alzheimer semptomlarını iyileştirmesiyle de bilinir.
Hindistan cevizi yağı faydaları şunlardır:
- Candida mantarının neden olduğu enfeksiyonlarına karşı etkilidir
- Kan şekerini düzenler ve insülin salgılanmasını destekler
- Antioksidan kaynağı olan Hindistan cevizi yağı serbest radikalleri nötralize eder
- Hindistan cevizi yağı cildi onarıp nemlendirmeye yardım eder
- Kaz ayağı olarak da bilinen gözaltı izlerini azaltır
- Ağız ve diş sağlı sağlığını destekler
- Sağlıklı kilo kontrolü sağlar
- Saçları onarmaya yardımcıdır
- Demans ve alzheimer semptomlarını hafifletebilir
- Hazımsızlığı ortadan kaldırabilir
- İltihaplara karşı etkilidir
- Enerji kaynağıdır
- Kalp sağlığını koruyucu rol üstlenir
- Böbrekleri ve karaciğeri korur
- Antikanser etkileri vardır
- Bağışıklığı güçlendirir
- Kemik sağlığını korur
-
Mantar enfeksiyonlarını ortadan kaldırabilir
Hindistan cevizi yağında bulunan kaprik asit ve laurik asit Candida albicans türü mantar ve neden olduğu enfeksiyonları iyileştirmeye yardım eder.
-
Kan şekerini düzenlemeye yardım eder
Hindistan cevizi yağı, kan şekeri düzeyini dengelemeye yardımcı olurken, insülin salgılanmasını sağlar. yardımcı olur ve insülin salgılanmasını destekler. Kan şekeri düzeyini dengelemesi aynı zamanda kalp sağlığı riskini de azaltır.
Cilt sağlığına iyi gelir
Hindistan cevizi yağını cilde uygulamak, cildin kurumasına neden olan su kaybını önlemeye yardımcı olur. Diğer yandan içerdiği yağ asitleri (kaprilik ve laurik) iç ve dış iltihapları azaltır ve nemlendirir. Ayrıca antimikrobiyal özellikleri sayesinde hindistan cevizi yağı cilt tahrişlerini ve yaralarını iyileştirme konusunda da etkili bir bitkisel çözümdür.
Kazayağı olarak bilinen göz altı izlerini azaltır
Doğal ve yumuşak bir antiinflamatuar olan hindistancevizi yağı kaz ayağı olarak da bilinen göz altında oluşan izleri azaltmaya yardım eder.
Diş ve ağız sağlığını destekler
-
İçerdiği laurik asit ve antibakteriyel özelliklerinin etkisiyle hindistan cevizi yağı diş çürükleri ve diş eti iltihabı tedavisinde kullanılabilir.
Sağlıklı kilo vermeye yardım edebilir
Hindistan cevizi yağı karın bölgesindeki yağları yakmaya yardım ederek kilo vermeye yardımcı olur.
Saçları onarmaya yardımcıdır
Hindistan cevizi yağındaki birincil yağ asidi olan yüksek konsantrasyonda C12, saça nem katarak saçların iyileşmesini sağlar. Bu durum aynı zamanda saçlardaki kepeğin azalmasına, elektriklenmenin yumuşatılmasına ve kuru saçın onarılmasına yardımcı olur.
Demans ve alzheimer semptomlarını hafifletebilir
Hindistan cevizi yağındaki ketonlar beyin hücreleri için ekstra bir enerji kaynağı yaratarak demans ve alzheimer belirtilerini azaltabilir.
Hazımsızlığın etkilerini azaltır
-
Hindistan cevizi yağı antiinflamatuar etkileriyle birlikte mide asidi, hazımsızlık ve midede meydana gelen reaksiyonları önleme konusunda etkilidir.
İltihaplara karşı etkilidir
Antiinflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özellikler taşıyan hindistan cevizi yağı tüketerek vücutta meydana gelen iltihapların etkilerini giderebilirsiniz.
Enerji kaynağıdır
Sindirimi kolay bir bitkisel yağ olan hindistan cevizi yağı enerji vererek vücut dayanıklılığını artırıcı etki gösterir.
Kalp sağlığını koruyucu rol üstlenir
Hindistan cevizi yağı, doğal doymuş yağlar bakımından yüksektir. Doymuş yağlar yalnızca vücuttaki sağlıklı kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü artırmakla kalmaz, aynı zamanda LDL "kötü" kolesterolün iyi kolesterollere dönüştürülmesine de yardımcı olur. Bu durum da kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine destek verir.
Böbrekleri ve karaciğeri korur
Hindistan cevizi yağının idrar yolu enfeksiyonu semptomlarını ve böbrek enfeksiyonlarını iyileştirdiği değerlendirilir. Hindistan cevizi yağındaki MCFA'lar, bakterilerin üzerindeki lipit kaplamayı bozarak ve onları yok ederek doğal bir antibiyotik görevi görür.
Bağışıklığı güçlendirir
Hindistan cevizi yağının içindeki laurik asidin (monolaurin) kandida bakterisini azalttığı ve diğer bakteriler ve virüslerle mücadele ederek bağışıklığı güçlendirir.
Hindistan Cevizi Yağının Saça Faydaları Nelerdir?
Hindistan cevizi yağı, saçların protein kaybını önler, kırılgan ve kırık saçları nemlendirip, güçlendirerek saç sağlığını iyileştirir daha hızlı uzamasını sağlar, saçın kütikül tabakasını da güçlendirerek çevresel toksinlere karşı dirençli olmasını sağlar ve daha sağlıklı görünüme kavuşmasına yardım eder. Kolayca emildiği için kuru saçları onarmada diğer yağlara göre daha iyi bir performans gösteren hindistan cevizi yağı, aynı zamanda saçlardaki kepeğin azalmasına, elektriklenmenin giderilmesine ve kuru saçın onarılmasına yardımcı olur.
Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Uygulanır?
Aktarlardan veya internet aracılığıyla temin edilen hindistan cevizi yağını saç diplerine, köklerine ve saç uçlarına iyice yedirerek yarım saat kadar bekleyerek daha sonrasında besleyici bir şampuanla saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Hindistan cevizi yağının dozunu ve ne sıklıkla kullanılması gerektiği konusunda doktordan tavsiye alabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?
Hindistan cevizi yağı, yemeklere ve içeceklere lezzet katması için birkaç yemek kaşığı şeklinde kullanılabilir. Lezzet kaynaklı kullanılması dışında özellikle cilt ve saç sağlığı açısından topikal olarak kullanılabilen hindistan cevizi yağı faydalarıyla dikkat çeken bir yağdır.
Hindistan Cevizi Yağı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hindistan cevizi yağının cilde faydaları nelerdir?
Laurik yağ asitleri sayesinde hindistan cevizi yağı, cildi nemlendirmeye, iltihabı hafifletmeye, yara iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olarak cilt bariyerlerini güçlendirir.
Hindistan cevizi yağı yüze sürülür mü?
Gece kremi şeklinde hindistan cevizi yağını da yüzünüze topikal şekilde sürebilirsiniz. 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını ellerinizin arasına hafifçe alarak yüzünüze uygulayabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağının zararları nelerdir?
Hindistan cevizi yağı düşük porsiyonda yüksek kalori ve doymuş yağ asidi içermektedir. Aşırı tüketimi kilo artışına neden olabilir.
Hindistan cevizi yağı cilde sürülür mü?
Hindistan cevizi ağacının meyvesinden elde edilen bir yağ olan Hindistan cevizi yağı, cilt ve saç bakımı başta olmak üzere zayıflama amacıyla da kullanılabiliyor. Hindistan cevizi yağının fazla tüketimi ise kardiyovasküler hastalık riski başka olmak üzere farklı zararlı etkilere yol açabiliyor.
Hindistan cevizi yağı içilir mi?
Hindistan cevizi yağı cilde ve saça direkt uygulanabildiği gibi; kahvelere karıştırılarak da tüketilebilmektedir.
Hindistan cevizi yağı yüzde tüylenme yapar mı?
Hindistan cevizi yağı cildi beslerken kıl köklerini de beslemektedir. Bu nedenle sık kullanımında yüzde tüylenmeler meydana gelebilmektedir.
Hindistan cevizi yağı aç karna içilir mi?
Hindistan cevizi yağının aç karna tüketilebilir. Bu tüketim şeklinin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Hindistan cevizi yağı çatlaklara iyi gelir mi?
Hindistan cevizi yağı nemlendirici özelliği sayesinde cilt üzerinde çatlak oluşumunu engelleyebilmektedir.
Hindistan cevizi yağı saç maskesi olarak kullanılabilir mi?
Hindistan cevizi yağı saç kırıklarının onarılması ve nemlendirici özelliği sayesinde saç maskesi olarak da kullanılabilmektedir.