Hizbullah Lideri Nasrallah'ın Öldüğü Doğrulandı

İsrail'in Beyrut'a saldırısında öldüğü doğrulanan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın olası haleflerinden birinin kuzeni Haşim Safiyuddin olduğu ifade edildi.

Hizbullah, Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın İsrail'in 27 Eylül Cuma günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında öldüğünü doğruladı. Hizbullah'ın Nasrallah'ın ölümünü doğrulaması ise yerine kimin geçebileceği sorularını beraberinde getirdi. The New York Times (NYT) gazetesi, üç İsrailli savunma yetkilisine dayandırdığı haberinde, Nasrallah'ın kuzeni Haşim Safiyuddin'in kendisinin olası halefi olarak değerlendirildiğini ve saldırı sırasında olay yerine olmadığını anlattı.

Peki Haşim Safiyuddin kimdir? Reuters'ın aktardığına göre, Hizbullah'ın yürütme konseyinin başındaki isim olan Safiyuddin, Hizbullah'ın siyasi işlerinden sorumlu. Safiyuddin Hizbullah'ın askeri operasyonlarını yöneten Cihat Konseyi'nde de bulunuyor. Safiyuddin'in Nasrallah'ın kuzeni olduğuna işaret edilen habere göre, Safiyuddin de Nasrallah gibi Muhammed peygamberinde soyundan geldiğine işaret eden siyah bir sarık takıyor.

'DÜŞMAN KENDİNİ AĞLAYIP FİGAN ETMEYE HAZIRLASIN'

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, 2017 yılında Safiyuddin'i 'terörist' kategorisine almıştı. Safiyuddin, haziran ayında öldürülen bir Hizbullah komutanının cenazesinde yaptığı konuşmada İsrail'e işaret ederek "Düşman kendini ağlayıp figan etmeye hazırlasın" demişti. Safiyuddin'in kamuoyuna yaptığı açıklamalar ise daha çok Hizbullah'ın askeri duruşu ve Filistin meselesi hakkındaydı. Yakın zaman önce, Nasrallah'ın öldürüldüğü Beyrut'un güneyinde 'Hizbullah'ın kalesi' olarak bilinen Dahiye'de yaptığı açıklamada, "Tarihimiz, silahlarımız ve roketlerimiz" sizinle diyerek Filistinli gruplarla dayanışmasını dile getirmişti.

'ABD YÖNETİMİ DİRENİŞE ZARAR VEREMEYECEK'

İran destekli Şii gruplar üzerinde çalışan Philip Smyth, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Nasrallah'ın Safiyuddin'e 'Lübnan Hizbullah'ı içinde bir dizi çeşitli konseyde pozisyonlar vermeye başladığını, bazılarının diğerlerinden daha opak olduğunu' anlattı.

Safiyuddin'in aile bağlarının ve Nasrallah'a fiziksel olarak benzemesinin, aynı zamanda Muhammed peygamberin soyundan gelen biri olarak dini statüsünün de avantajına olacağına işaret edilen haberde, Safiyuddin'in aynı zamanda ABD politikasını açık bir şekilde eleştirdiği ifade edildi. ABD baskısı karşısında Safiyuddin, 2017 yılında, "Trump'ın yönetimindeki bu zihnen engelli, deli ABD yönetimi direnişe zarar veremeyecek" demişti.

Hasan Nasrallah. (Fotoğraf: Reuters)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri