İki ülkede binlerce kişi sokağa çıktı

Üst üste beşinci kez sokağa çıkan 15 bin Sırp, Cumhurbaşkanı Vuçiç'i protesto etti. Macaristan'da da binlerce kişi Noel öncesinde yürürlüğe giren ve "kölelik yasası" diye eleştirilen yeni iş kanununu protesto etti.

Sırbistan'da 15 bin kişi Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'e karşı protesto gösterisi düzenledi. Böylece hükümet karşıtı gösteriler beşinci haftasına girmiş oldu.

Cumartesi günü Belgrad'da hava muhalefetine rağmen düzenlenen gösteride, eylemciler önce Vuçiç yandaşlarının güdümünde bulunduğu belirtilen devlet televizyonu RTS'in binasına yürüdü. Ardından Cumhurbaşkanlığı binasına yürüyen eylemciler, "Hırsız Vuçiç" sloganları attı.

"SIRBİSTAN YAVAŞ YAVAŞ UYANIYOR"

Başkent Belgrad'da toplanan kalabalık, yönetime, gazetecilere ve muhaliflere saldırıların sonlandırılması ve medya özgürlüğü çağrısında bulundu.

Gösterilerde ön sıralarda yer alan 30 muhalefet parti ve kurumun temsilcilerinden oluşan Sırbistan İttifakı, Vucic'i "otokrat" ve partisi SNS'yi "yolsuzluğa bulaşmış" olarak tanımlıyor.

Aynı gün ülkenin güneyindeki Kragujevac ve kuzeyindeki Novi Sad kentlerinde de gösteriler düzenlendi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, protestocuların Vuçiç'in lideri olduğu kabinenin hükümet karşıtlarına karşı uygulanan şiddeti görmezden gelmesi nedeniyle de sokağa çıktığı belirtildi.

Sırbistan'da yayın yapan özel televizyon kanalı N1'in aktardığına göre, eylemlerin organizatörlerinden olan Sırp oyuncu Branislav Trifunoviç, "Sırbistan yavaş yavaş uyanıyor, tüm kentler uyanıyor. Giderek daha fazla kişi oluyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, Muhalefet yapılacak herhangi bir seçimi boykot edeceklerini duyurdu. Ülkede ekim ayında yapılan son ankete göre SNS'nin oy oranı yüzde 53.3. Sırbistan'da bir sonraki genel seçimlerin 2020'de yapılması bekleniyor.

Beş haftalık protesto serisinin ilki, Kasım ayı sonunda Krusevac kentinde solcu lider Borko Stefanoviç'in uğradığı ağır saldırının ardından düzenlenmişti. Faillerin kimliği henüz belirlenemezken gözaltına alınan şüpheliler, birkaç gün önce kanıt eksikliğinden ötürü serbest bırakılmıştı. Cumhurbaşkanı Vuçiç saldırıyı kınamış olsa da muhalefet saldırıdan kendisini sorumlu tutuyor.

MACAR HALKI DA SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Macaristan'da da binlerce kişi Noel öncesinde yürürlüğe giren ve "kölelik yasası"diye eleştirilen yeni iş kanununu protesto etti.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yaklaşık 10 bin kişi "kölelik yasası" diye eleştirilen yeni iş kanununu protesto için yine sokaklardaydı. Protestocular "Köle olmayacağız" ve "Kirli Fidesz Partisi" sloganları attı.

Yeni iş kanunu Başbakan Viktor Orban'ın genel başkanı olduğu iktidar partisi Fidesz'in (Macar Yurttaş Birliği) oylarıyla aralık ayında parlamentoda kabul edilmiş, ardından Cumhurbaşkanı Janos Ader tarafından onaylanarak yürürlüğe girmişti. Tasarı yasalaşmadan önce yaklaşık 10 gün boyunca ülkede binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlenmişti.

İş kanununda yapılan değişiklikler işverenlere çalışanlardan günde iki saat ya da haftada bir ek iş günü mesai talep edebilme imkanı tanıyor. Yeni yasa ayrıca çalışanlara yapılacak ödemelerin üç yıla kadar ertelenmesine de olanak sağlıyor.

"BUGÜN YENİ BİR MUHALEFET DOĞDU"

Haftalardır devam eden protestolara muhalefet partileri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları da destek veriyor. DW Türkçe'nin aktardığına göre, Cumartesi günü gösteriler sırasında söz alan bir konuşmacı Orban'ı kast ederek "Tek kişiye karşı bugün yeni bir muhalefet doğdu" ifadesini kullandı.

Göstericiler ayrıca resmi televizyon ve radyo kanallarındaki tek taraflı haberciliği, bilimsel özgürlüğün kısıtlanmasını ve hükümet temsilcileri ile ailelerinin karıştığı geniş çaplı yolsuzluk olaylarını da protesto ediyor.

İktidardaki Fidesz Partisi ise protesto gösterilerinin arkasında Macar asıllı ABD'li iş adamı George Soros olduğunu ileri sürüyor. Parti söz konusu girişimin mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için bir seçim stratejisi olduğu savunuyor. Yeni iş kanununa karşı çıkanlar ise Avrupa'ya toplu göçü desteklemekle suçlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri