İSKİ tarafından 8-9 Ocak 2020 tarihlerinde düzenlenen ve konusunda uzman birçok akademisyenin katıldığı “İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu” sona erdi.
Sadece ülkemizi değil, tüm dünyayı tehdit eden ve küresel boyutta yaşanan iklim değişiklikleri ile beraberinde getirdiği kuraklık gibi olumsuzlukları minimuma indirgemek, gerekli önlemleri almak ve İstanbulluları bilgilendirmek adına düzenlenen “İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu” başarıyla tamamlandı.
Sempozyumun açılışında İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu birer konuşma yaptılar
Akademisyenler, belediye, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve bürokrasi camiasının büyük ilgisiyle gerçekleştirilen ve iki gün süren sempozyumda “İstanbul’da Su ve Kaynaklarının Yönetimi, İklim Değişikliğinin Su Politikalarına ve Yönetimine Etkisi, Bütünleşik Havza Yönetiminin Temel İlkeleri, İçme ve Kullanma Suyu Temini, Enerji Boyutu, Su ve Altyapı Güvenliği ile Su Dostu bir Kent Olarak İstanbul’da Su Yönetimi Nasıl Olmalı?” konularında oturumlar yapıldı.
İSKİ’nin ev sahipliğinde düzenlenen İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu’ndaki oturumlar süresince hem küresel, hem de yerel anlamda uygulanan su politikalarının önemine, havzalararası su transferinin iklim değişikliği ile oluşturacağı sorunlara, suyun stratejik ve kullanım açısından değerine vurgu yapıldı. Oturumlarda; su havzalarının korunması, mikrokirleticilerden arındırılması konularında alınan önlemler, suyun temini dışında su tesislerinin yapımında otomasyon sisteminin entegre edilmesinin ne denli önemli ve gerekli olduğu ortaya konuldu.
Sempozyumun ikinci günü; “İçme ve Kullanma Suyu Temini, Su Yönetiminin Enerji Boyutu, Su ve Altyapı Güvenliği, Su Kenti İstanbul’da Su Yönetimi Nasıl Olmalıdır?” konularında uzmanlar önemli bilgiler sundular. Su yönetimin enerji boyutunun ele alındığı öğleden sonraki ikinci oturumda İSKİ Kağıthane İçme Suyu Tesisi Müdürü Emel Tüfekçi arıtma tesisleri, su kaynakları ve tesislerde enerjinin verimli kullanılması konusunda açıklamalarda bulundu. İSKİ tesislerinde kullanılan enerji ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ve terfi merkezlerinde bazı optimizasyonların yapılması ile sera gazı emisyonunun da azaltılabileceğini belirten Tüfekçi, ekipmanların verimli çalıştırılması, varlık etiketleme uygulamalarının enerji verimliliğine yönelik çalışmalardan olduğunu kaydetti. Tüfekçi konuşmasına şöyle devam etti; “Tesis işletmesinde enerji verimliliği dediğimizde: su kaynağının kapasitesi ve durumu, mevsimsel şartlara bağlı olarak kalite, arıtım maliyetleri göz önüne alınır. Kaynaktan gelen su kalitesine bağlı olarak farklı tesislerin kapasitesi artırılarak veya azaltılarak enerji verimli optimizasyonlar yapılmaktadır.”
Sempozyumun 3. oturumunda Kanal İstanbul Projesi, su ve altyapı güvenliği konularına değinildi. İSKİ Plan Proje ve Yatırım Dairesi Başkanı Halit Alphan, Kanal İstanbul Projesi’nin faydadan çok zarar getireceği, içme ve atık su arıtma tesislerinin devre dışı kalacağını ifade etti. Halit Alphan; isale hatlarında deplase çalışmaları, kamulaştırma, altyapı çalışmalarının da İstanbul’a ve İSKİ’ye büyük mali külfetler yükleyeceğini belirtti.
3. Oturumda İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Selami Taşer ise İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinin tarihçesi, İstanbul ile ilgili istatistiksel veriler ve tesislerdeki enerji kullanımı konularında sunum gerçekleştirdi.
Sempozyumun sonunda “Su Dostu Kent Olarak İstanbul’da Su Yönetimi Nasıl Olmalı ? konulu bir panel gerçekleştirildi. Prof.Dr. Derin Orhon, Prof. Dr. Erdoğan Yüzer, Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, Su Politikaların Uzmanı Dursun Yıldız ve İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu’ nun katıldığı panelde Sempozyumda ele alınan konular İstanbul’un nasıl su dostu bir kent olabileceği konusu özelinde değerlendirildi.
Panelde SPD Başkanı Yıldız İstanbul’un önünde Deprem, İklim Değişikliği, Yeni Projeler ve Su talebindeki artışın havza içinden sağlanamaması gibi birçok riskin bulunduğunda dikkat çekerek bunlarla başedebilmek için katılımcılık esaslı bir politika ve güçlü bir kurumsal yapıya ihtiyaç var dedi.
İstanbul’un su temininde süreklilik sağlanabilmesi için artık mevcudun en verimli şekilde kullanılması ve gri su arıtılmış atık su kullanımı gibi yenilikçi alternatif kaynakların yaratılması zorunlu diyen Yıldız, artan riskler nedeniyle İstanbul’un yeni bir su vizyonuna ihtiyacının olduğunu belirtti. Bu vizyonun özellikle katılımcılığı ve Akıllı Su Yönetimi konseptini de içermesi gerektiğini belirten Yıldız İBB Başkanı İmamoğlu’nun da açılış konuşmasında bu vizyona işaret ettiğini belirtti.
Dursun Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü
“Ancak hazır düşünce kalıpları içinde kalarak bu paradigma değişikliği olmaz. Bugüne kadar birçok plan yapılmış olmasına rağmen tozlu raflarda duruyor. Ulusal Su Planı dahil olmak üzere havza yönetim heyetlerinin oluşturulması ,Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı gibi konular ülkemizin su gündeminde yer alıyor. İstanbul Su Yönetimi bu gelişmeleri takip eden , gelişmelere hızla uyum gösterebilecek esnek yönetim kabiliyeti arttırılmış başedebilirlik planları hazır bir yönetim olmalı”.
Panelistlerden İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu panelde yer almayan katılımcıların sempozyumdaki sunumlarından bir özet yaptı. İstanbul’un su temininde sürekliliğin sağlanması için birlikte çalışmaya ve katılımcılığa açık olduklarını belirterek İstanbul’u geleceğe hazırladıklarını söyledi. İstanbul’da su yönetiminin aksamaması için yapılan çalışmalardan ve aldıkları tedbirlerden de söz eden Mermutlu, arıtılmış atık su ve yenilenebilir enerji kullanımı için projelere başladıklarını ve bunları geliştireceklerini belirtti.
Panelde Prof. Dr. Murat Türkeş, İklim değişikliği nin İstanbul’un su kaynakları üzerinde olumsuz etki yapacağını belirterek İstanbul’un iklim değişimine dirençli bir kent haline getirilmesi için çalışmalar hızlandırılmalı dedi.
Diğer panelistlerden Prof. Dr. Erdoğan Yüzer, Prof. Dr. Derin Orhon ve Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya da İstanbul’un su yönetiminin iklim değişimine daha dirençli hale getirilebilmesi için alınması gereken yenilikçi önlemler ve su yönetimi anlayışlarından söz ettiler.
Daha sonra İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu’nun kapanış konuşmasını yapan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, iki gün boyunca devam eden ve birbirinden kıymetli sunumların yapıldığı sempozyum vesilesiyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere milletvekillerine, belediye başkanları, akademisyenler ve su konusundaki yöneticilere, değerli takdimlerinden dolayı üniversite hocalarına, destek veren çalışma arkadaşlarına ve konuklara katılımları ve katkılarından dolayı teşekkür etti.