İngiltere Dışişleri Bakanlığı, 13 Haziran'da Umman Körfezi'ndeki tanker saldırılarıyla ilgili ikinci kez İran'ı suçlayan açıklama yaptı. İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'in ilk açıklamanın ardından İran Dışişlerine çağrıldığı ve uyarıldığı haberlerini yalanlamasının ardından ikinci açıklama geldi.
Macaire İran Dışişleri ile acil görüşmeyi kendisinin talep ettiğini savunurken Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da Londra'nın kendi istihbarat değerlendirmesini yaptığını iddia etti.
Hunt, Umman Körfezi'ndeki tanker saldırılarının gerisinde İran'ın bulunduğunun 'neredeyse kesin' olduğunu dile getirdi:
"Kendi istihbarat değerlendirmemizi yaptık ve kullandığımız ifade 'neredeyse kesin' oldu. Bunu başka birinin yapabileceğine inanmıyoruz."
İlk açıklamasında da istihbarat değerlendirmesinden söz etmeksizin İran Devrim Muhafızlarının saldırılardaki sorumluluğunun neredeyse kesin olduğunu söyleyen Hunt, taraflara gerilimi düşürme çağrısı da yaptı. İran Devrim Muhafızları, Başkan Donald Trump tarafından ABD'nin yabancı terör örgütleri listesine konulmuştu.
KREMLİN: TEMELSİZ SUÇLAMALARDA BULUNMAYIN
Moskova'dan ise ABD-İngiltere-Suudi Arabistan'ın sözbirliği içindeki tutumuna uyarı geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Umman Körfezi'ndeki durumun dünya ekonomisi için potansiyel tehlike olduğunu belirtip temelsiz suçlamalarda bulunulmaması çağrısı yaptı.
JAPON TANKERİN MÜRETTEBATI: MAYIN DEĞİL, UÇAN CİSİMDİ
Washington'ın saldırının nasıl düzenlendiğine dair iddiaları ise hedef alınan tankerlerden biri olan Kokuka Courageous'u işleten Japon şirketin başkanı Yutaka Katada tarafından yalanlandı.
Gemi mürettebatının patlamadan evvel uçan bir cisim gördüğünü belirten Katada, "Zaman ayarlı bomba ya da gemiye yapıştırılan patlayıcı düzenek olduğunu sanmıyorum. Mayın gemiye su seviyesinin üzerinde zarar vermez. Tankeri neyin vurduğundan tam emin değiliz, ama gemiye doğru uçan bir şey vardı" dedi.