İngiltere ülke kadresi ile ilgili son yılların en kritik ve tarihi oylamasına hazırlanırken BREXİT oylaması öncesinde Theresa May hükümeti AB ile kritik müzakere sürecini anlaşma ile tamamlasa da ülke içerisindeki muhalefeti hala kıramadığı için sıkıntıda.
İngiltere'de parlamento, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması için hükümetin Brüksel'le yaptığı Brexit anlaşmasını 11 Aralık'ta oylayacak. Hiçbir partinin çoğunlukta olmadığı parlamentoda, İngiltere'nin 45 yıllık AB üyeliğini sonlandıracak anlaşmaya dair farklı görüşler var.
11 Aralık'taki oylama öncesinde parlamentoda beş gün sürecek tartışmalarda AB ile köprüleri atmaya hazır Brexit yanlısı milletvekilleri ile anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesini isteyen uzlaşma yanlısı milletvekilleri ve AB yanlısı milletvekilleri kozlarını paylaşacak.
İngiltere'nin Brexit Bakanı Stephan Barclay parlamentonun onayının almanın kolay olmayacağını söyledi. 650 sandalyeli Avam Kamarası'nda başkan ve oy vermeyen üyeler çıkarıldığında anlaşmanın onaylanması için 318 oya ihtiyaç var. Parlamentoda Başbakan Theresa May'in liderliğini yaptığı Muhafazakar Parti'nin 315 milletvekili var ancak onlarca partili anlaşmaya karşı oy kullanacağını açıklamıştı.
Hükümet ortağı Kuzey İrlanda'daki Demokratik Birlik Partisi (DUP) de anlaşmaya karşı olduğunu belirtiyor. Muhalefetteki İşçi Partisi ise, İngiltere'nin çıkarına olmadığı gerekçesiyle anlaşmayı karşı oy kullanacaklarını belirtiyor.
Ülkeyi yoğun bir siyasi gündem beklerken, Başbakan May'in önümüzdeki günlerde milletvekillerini ve kamuoyunu anlaşmadan yana ikna etmesi için yoğun bir çaba içerisinde olacağı düşünülüyor. May, anlaşmayı reddetmenin daha fazla bölünme ve daha fazla belirsizlik getireceğini savunuyor. May, Pazartesi günü yaptığı açıklamada tüm partileri anlaşmayı desteklemeye çağırarak, "İngiliz halkı bizi referandu
m sonucuna itibar eden ve ne oy vermiş olursak olalım bizi ülke olarak bir araya getiren bir anlaşma üzerinde mutabık kalmamızı bekliyor" diye konuştu. Haziran 2016'da yapılan referandumda İngilizlerin yüzde 52'si AB'den ayrılmayı onaylamıştı.