İngiliz haber ajansı BBC, bir süre Avrupa’ya göç eden ancak sonra memleketi İdlib’e dönen bir Suriyeli’nin hikayesini, manşetten verdi.Videoda Suriye vatandaşı, ‘Memleketime (İdlib’e) döndüğüm için çok mutluyum.Avrupa’da çok yalnızdım.’ ifadelerini kullandı. Altı ayın en büyük enflasyon oranı yüzde 2.7’ye ulaşan İngiltere’nin, mültecilere ‘memleketinize dönün’ mesajı verdiği söyleniyor.
İdlib Videosu
BBC haber kanalında, Suriyeli Muaz’ın İngiltere ve Suriye-İdlib görüntülerine, anılarına ve görüşlerine yer verildi. 2 dakikalık kısa video, haber kanalının en çok ilgi gören videoları arasına girdi.
'Memleketimde Mutluyum'
Videonun alt metni şu şekilde: ‘ 24 yaşındaki Muaz, hayatını riske atarak Almanya’dan memleketine döndü.
Muaz: ‘Suriye’de yaşadığınızda her zaman sinirlisinizdir. jet uçaklarının sesini duyarsınız ve ‘Ne zaman bizi vuracak?’ diye beklersiniz. Dünyada, İdlib üzerinde denenmemiş hiçbir silah yoktur. Yaşadığı ev gösteriliyor. Yaşadığım ev paramparça. Bir arkadaşım öldü, bir arkadaşım bacağını kaybetti. Benim ise vücudumun birçok yerinde yanıklar var. Savaş travmasından dolayı, buradan ayrıldım. Avrupa’ya giden arkadaşlarım vardı. Ben de gitmek ve burada olanları unutmak istedim.
Ancak Avrupa’a hayat çok zordu. Büyük bir boşluk hissettim. Çok yalnızdım. Sürekli birşeylerin özlemini duyuyordum.’
Bedenim Avrupa’da ruhum Suriye’deydi. Eve döndükten sonra, Muaz gönüllü bir kurtarma timine katıldı. Devam eden savaşa rağmen, Muaz eve döndüğü için çok mutlu.’
‘Suriye ve Rusya, İdlib üzerinde hava saldırıları gerçekleştiriyorlar.’ cümlesini de alt metinde kullanan haber kanalının bu stratejisi uzmanlarca ‘İngiltere’nin Suriye ve Rusya karşıtlığı’ olarak yorumlanmadı. ‘İdlib’teki siviller üzerine hava saldırıları gerçekleştirmeyi bırakın.’ mesajı verdiği, İngiltere’nin çıkarının bu olduğu belirtiliyor.
Göçmenler Enflasyon Sebebi Mi?
Zira, İngiltere’de bugün açıklanan enflasyon oranı, altı ayın en yüksek rakamına (yüzde 2.7'ye) ulaştı. Dünya basınına servis edilen enflasyon oranı haberinde ise şaşırtıcı bir görsel kullanıldı. Görselin arka planında ‘İngiliz büyük şirketlerinin bilboard reklam panoları’, ön planında ise ‘türbanlı ve çarşaflı’ kadınlara yer verildi. Türbanlı ve çarşaflı kadınların, ‘Üretime dahil olmayan ancak İngiltere kaynaklarını tüketen göçmenler’i temsil ettiği görüldü. Halka, ‘Enflasyonun sebebi üretmeden yük olan göçmenlerdir’ alt mesajı iletildi.
İdlib Mültecilerine Geçit Verilmeyecek
İngiltere’nin, ‘İdlib’ten gelecek bir mülteci akınına şiddetle karşı olduğu’, ‘var olan göçmenleri de sosyal-siyasal-ekonomik baskıyla evlerine geri gönderme politikası izleyeceği’ kulislerde konuşuluyor.