İran Parlamento sözcüsü Ali Larijani, 268 parlamento üyesinin 143 'ünün oyuyla Terörizme Finansman Sağlama ile Mücadele Anlaşması'na taraf olunduğunu açıkladı. Anlaşmanın kanunlaşması için Muhafızlar Konseyi'nden onay alması gerekiyor.
Bu anlaşmaya taraf olarak, İran'ın, dünyanın her yerinde para aklamak ile mücadele eden Finansal Faaliyet Timi'nce öne sürülecek beyanları kabul etmesi gerekecek.
İran'ın terörün finansmanı ile mücadele konvansiyonu CFT’ye katılmasını öngören yasa tasarısı mali eylem özel grubu FATF’nin dörtlü tasarılarından biri sayılıyor.
Muhalif milletvekilleri CFT’nin onaylanmasını Bercam nükleer anlaşmasının onaylanmasına benzeterek, İran’ın FATF’e katılmasının ülkenin mali sırlarının ifşa olmasına yol açacağını savunuyor.
Terörizmle Savaş Anlaşması,Rusya ve Çin ile İşbirliğini Kolaylaştıracak
Ekstremist grupların, İran'ın hakimiyetini zayıflatacağı gerekçesiyle, Pazar gününden bu yana parlamento önünde protesto eylemleri gerçekleştirdikleri basına yansıdı.
Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise, 'Bu hamle,Rusya ve Çin'in İran ile iş yapmaya devam etmelerini kolaylaştıracak “tarihi bir karar”dır.' açıklamasında bulundu.
'Uluslararası Topluluğun Yardımı İçin Yapılmış Hamledir' Tepkileri Yükseldi
Harvard Öğretim Üyesi Dr. Macid Rafizadeh “Ekonomik yaptırımlar, rejim üzerinde büyük bir baskı oluşturdu.Terörizmle mücadele ettiğini deklare etmek, uluslararası topluluğun,mollaların yönetimine yardım etmesi umuduyla yapılmış kozmetik bir hamledir.' dedi.
Suudi Arabistan basınında, İran'ın Lübnan'da Hizbullah'a Gazze'de Hamas'a finansman sağladığı suçlamaları yöneltildi.