İsrail, Beyrut'ta Hizbullah'ın Kalesi Niteliğindeki Dahiye Bölgesine Şiddetli Saldırılar Düzenliyor

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine şiddetli saldırılar düzenliyor

İsrail ordusu, Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye bölgesinde yer alan el-Leyleki ve el-Hadas mahallelerini bir saati aşkın süredir hava saldırılarıyla hedef alıyor.

  • Netanyahu, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Filistin topraklarını "İsrail" olarak gösteren harita kullandı
  • İsrail’in hedef aldığı bildirilen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?

Dahiye bölgesindeki binaları hedef alan İsrail hava saldırılarının sesleri, Beyrut'un birçok bölgesinden duyuluyor.

Hizbullah'a yakın el-Meyadin televizyonunun haberine göre, İsrail ordusu, Dahiye bölgesinde Leyleki ve Hadas mahallelerinde yer alan yerleşim binalarını bombaladı.

İsrail'in iddia ettiği gibi binaların Hizbullah'ın silahlarını barındıran binalar olmadığı savunulan haberde, Leyleki Mahallesi'nde şu ana kadar vurulan binalarda can kaybının olmadığına işaret edildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, "Hizbullah'a ait stratejik binaları hedef alacağız. Hizbullah'ın merkezi karargahına yönelik saldırının sonuçlarını hala inceliyoruz, saldırımız hassas bir operasyondu." demişti.

Ordu Sözcüsü Hagari, Beyrut Havalimanı'nda devriye uçaklarının dolaştığını, "düşman unsurların inişine izin vermeyeceklerini" ifade etmişti.

İsrail'in akşam saatlerinde Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında 6 kişi ölmüş, 91 kişi yaralanmıştı.

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki sivil binaları vurduğunu itiraf etti

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Hava kuvvetleri, Hizbullah’a ait silahların saklandığı sivil binalara yönelik bir dizi saldırıyı tamamladı." ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in yoğun hava saldırıları, Beyrut'un güneyindeki Dahiye’de bulunan Kifaat, Şuveyfat, Hades ve Leyleki bölgelerindeki binaları hedef aldı.

Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celil bölgesine 3 roket fırlattığı rampalarının ve atış noktalarının imha edildiğinin belirtildiği açıklamada, savaş uçaklarının başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesi dışında güneydeki Sur kentinde yer alan hedeflere yönelik bir dizi saldırıyı da tamamladığı ve burada Hizbullah’a ait silahların depolandığı birçok binanın vurulduğu ileri sürüldü.

Hizbullah’tan İsrail ordusunun Sur kentindeki saldırısına dair bir yorum yapılmazken, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesindeki sivil binalarda silah veya silah depolarının bulunduğu iddiaları reddedildi.

Öte yandan Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın haberinde, İsrail’in 8 Ekim’den bu yana başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesini 11 kez vurduğu aktarıldı.

İsrail ordusundan yapılan bir başka açıklamada, "Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın roket birimi komutanı Muhammed Ali İsmail ve yardımcısı Hüseyin Ahmed İsmail’in hava saldırısında öldürüldüğü" iddia edildi.

Ayrıca İsrail savaş uçaklarının, Muhammed Ali İsmail ve yardımcısıyla birlikte diğer bazı Hizbullah komutanları ve unsurlarını da öldürdüğü öne sürüldü.

İsrail'in Beyrut'a yönelik hava saldırılarında ölü sayısı 6'ya, yaralı sayısı 91'e yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırılarının can kaybına ilişkin bilgi verildi.

İsrail'in savaş uçaklarının Dahiye bölgesine yönelik peş peşe bombardımanı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 6'ya, yaralı sayısının da 91'e yükseldiği belirtilen açıklamada, saldırılar sonucu oluşan enkazları kaldırma çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

Cebeli Lübnan'a düzenlenen saldırıda 4 kişi öldü, 17 kişi yaralandı

İsrail'in Cebeli Lübnan vilayetine bağlı Şuf bölgesini de hava saldırısıyla hedef aldığı vurgulanan Sağlık Bakanlığı açıklamasında, saldırıda 4 kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Ülkenin resmi haber ajansı NNA'nın haberinde, İsrail savaş uçaklarının, Dahiye bölgesindeki Burc el-Baracine ve havalimanı yolundan Hureky Mahallesi'ne kadar birçok binayı bombaladığı aktarılmıştı.

Saldırılar sonucu Dahiye bölgesinde 6 binanın yerle bir olduğu belirtilen haberde, başkent Beyrut'taki hastanelerden vatandaşlara acil kan bağışı çağrılarının yapıldığı vurgulanmıştı.

İsrail ordusu, Beyrut'un güneyinde vuracağını duyurduğu yerlerin derhal tahliyesini istedi

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Beyrut'un güneyindeki yer alan Burc el-Baracine Mahallesi'ndeki el-Emir Okulu önündeki binanın vurulacağına işaret etti.

Binada ve yakınlarındaki binalarda oturan vatandaşların bölgeyi derhal terk etmelerini isteyen Adraee, "Sizler, Hizbullah'ın çıkarlarına yakın olmanız hasebiyle binaları derhal terk ederek bölgeden en az 500 metre uzaklaşmalısınız." ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu, Hizbullah'a yönelik saldırıları kapsamında birkaç saatten beri Dahiye bölgesindeki Leyleki ve Hades mahallelerine saldırılar düzenliyor.

Dahiye bölgesinde yoğun göç hareketliliği yaşanıyor

AA muhabirine konuşan görgü tanıkları, İsrail’in şiddetli ve peş peşe saldırılarının hedefindeki Dahiye bölgesinden başkent Beyrut’un merkezine ve ülkenin kuzeyindeki diğer bölgelere doğru dikkat çekici bir göç dalgası kaydedildiğini aktardı.

İsrail Beyrut'un güneyine 40'tan fazla saldırı düzenledi

İsrail savaş uçakları, İsrail ile 8 Ekim’den bu yana çatışan Hizbullah Hareketi’nin kalesi niteliğindeki Dahiye’nin Burj el-Beracine, Kifaat, Şuveyfat, Hades ve Leylaki bölgelerindeki binalara 40'tan fazla saldırı gerçekleştirdi.

İsrail saldırıları, başkentin güneyinde birçok yer ve binada yangınlara ve büyük yıkımlara yol açtı.

İsrail ordusu, ülkenin orta kesimindeki Beyrut’un yan sıra güneydeki Sur kenti ile doğudaki Bekaa bölgesindeki Hizbullah hedeflerine de hava saldırıları düzenledi.

Ülkenin güneyiyle başkentin güneyindeki Dahiye bölgesinden kuzeye doğru yoğun göç sürerken evlerini terk edip güvenli gölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı Beyrut sokaklarında geceliyor.

Blinken, İsrail-Hizbullah geriliminde halen diplomasiye yol olduğuna inanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta bir basın toplantısı düzenledi ve Orta Doğu'daki son durumu değerlendirdi.

Bölgede tansiyonun artmasından endişe duymaya devam ettiklerini kaydeden Blinken, çatışmalara diplomatik çözümler bulmaktan başka çarelerinin olmadığını belirtti.

Blinken, "Diplomasi yoluyla yapılacak en önemli şey, öncelikle her iki yönde de saldırıları durdurmaya çalışmaktır. Diplomasiye giden yol şu anda zorlu gözükebilir ancak bu yol önümüzde duruyor ve bize göre gerekli." değerlendirmesini yaptı.

İsrail-Lübnan gerginliğinin artmaması için taraflarla yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini ifade eden ABD'li bakan, hem İsrail'e hem de Hizbullah'a diplomasiye giden yolu seçmeleri çağrısında bulundu.

Orta Doğu'daki durum tehlikeli

Orta Doğu'da artan gerilimi "tehlikeli" sözcüğüyle tanımlayan Blinken, "Önümüzdeki günlerde tarafların yapacağı seçimler, bölgenin hangi yola gideceğini belirleyecektir ve bu seçim halkların hem bugün hem de uzun yıllar karşılaşacağı sonuçları tayin edecektir." yorumunu yaptı.

İsrail'in Beyrut'a yönelik son saldırıları hakkında net bir yorum yapmaktan kaçınan Blinken, halen bu saldırılarla ilgili taraflardan bilgi topladıklarını söylemekle yetindi.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyrut'a yönelik İsrail saldırıları hakkındaki bir soruya, "ABD'nin bu konu hakkında önceden bilgisinin ve dahlinin olmadığını" söyleyerek cevap vermişti.

Irak Meclisi: Lübnan’ın güneyinin bombalanması hiçbir gerekçeyle haklı gösterilemeyecek bir sorumsuzluk

Irak resmi haber ajansına göre, Meclis Başkan Vekili Muhsin Mendelavi, İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde sivil yerleşim yerlerini hedef alan saldırılarıyla ilgili açıklama yaptı.

Mendelavi açıklamasında, "Siyonist rejim bir kez daha çocuklar, yaşlılar, gençler ve kadınlardan oluşan silahsız sivilleri öldürerek savaş suçlarına devam ediyor. Güvenli binalarda yaşayan halkı hedef alıyor, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarının yapıldığı bir dönemde tüm dünyaya alaycı bir mesaj gönderiyor." ifadelerini kullandı.

Mendelavi, şunları kaydetti:

"Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinin bombalanması ve içinde sivillerin bulunduğu birçok binanın yıkılması, hiçbir gerekçeyle haklı gösterilemeyecek bir sorumsuzluk ve insan haklarıyla ilgili tüm uluslararası sözleşmelere açık bir meydan okumadır. Bu barbarca katliamların devamını destekleyen ve işgalci güçlerin her türlü uluslararası yasaklanmış silahı kullanmasına göz yuman, sessiz kalan tüm ülkeler bilmelidir ki, bu barbarca saldırılara karşı tarihe geçecek cesur bir duruş sergilemediler."

İsrail’in Lübnan’a şiddetlenen saldırılarında 783 kişi öldü

Hizbullah'la 8 Ekim'den beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, şiddetlenen hava saldırılarında 783 kişi ölürken, bombardıman nedeniyle ülke içerisinde 150 bine yakın kişi yerinden oldu.

Hizbullah ise İsrail ordusu tarafından ülkenin güney ve doğu bölgelerine yönelik devam eden yoğun bombardımana karşı füzeli saldırılarla karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunluklu ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar açıklanmadı.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye göç edenlerin de olduğu belirtiliyor.

Muhabir: Ekip

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri