İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği tarafından bu sene ikincisi düzenlenen İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri, 11 Aralık Çarşamba günü gerçekleşen gala yemeği ile sahiplerini buldu.
Türk ve İtalyan iş insanlarının yoğun ilgi gösterdiği gala yemeğinde konuşan İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani, bu tip organizasyonlarda benzer bakış açıları ve ilgilere sahip insanları bir araya getirerek iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Gaiani, ortak bir çaba ile ilişkileri güçlendirmeye ve her iki tarafın da birbirini daha iyi anlamasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatları
Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkilerin tüm açılardan mükemmel olduğunu ve uzun dönemli güçlü bir dostluk yaşandığını anlatan Gaiani, "İki ülke arasında son derece sağlam ekonomik bağlar bulunuyor. İtalya Türkiye’deki en büyük ikinci sabit sermaye yatırımcısı iken, karşılıklı ticaret hacmimiz 20 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ekonomik alışverişin yanında kültürel ilişkilerde de gayet iyi bir noktadayız." dedi.
Gelinen nokta iyi olmasına karşın daha iyisinin de olabileceğini ve kendilerinin de bunun için çalıştığını aktaran Gaiani, "Tüm çalışmalarımız ilişkilerin nasıl daha da geliştirilebileceği yönünde. Ben özellikle üçüncü ülkelerdeki işbirliği fırsatları ile ilgileniyorum. Burası kesinlikle geliştirebileceğimiz bir alan. Bizim hem Türkiye'de hem de İtalya'da uzun yıllara dayanan birlikte çalışma alışkanlığımız var. Bu tecrübeyi üçüncü ülkelere taşıyabiliriz. Biz bu doğrultuda çalışmalara devam edeceğiz." diye konuştu.
Türkiye'den ayrılan Türkiye'nin gönül büyükelçisi oluyor
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Livio Manzini de sene içerisinde Türkiye-İtalya arasındaki ticari ilişkilerini en anlamlı şekilde geliştirmiş olanlara ve en fazla katkıda bulunanlara ödül verdiklerini söyledi. Karşılıklı olarak yatırımları teşvik ettiklerini ve bağları kuvvetlendirmeye çalıştıklarını belirten Manzini, bunun gibi etkinlikleri yatırım açısından faydalı olacağını düşündükleri için yaptıklarını ifade etti.
Türkiye’ye gelen herkesin ayrıldıktan sonra Türkiye'nin gönül büyükelçiliğini yaptığını ve bunun çok önemli olduğunu dile getiren Manzini, "Gelenler burada güçlü bir düzenin ve sağlam bir yasal altyapının olduğunu görüyorlar. Hatta birçok firma Türkiye'yi bölge üssü olarak görüyor. İtalya’dan bizimle temasa geçen ve Türkiye’de iş yapmak isteyen yatırımcılar var. " dedi.
İki ülkenin de ekonomik altyapısına bakıldığında temelde KOBİ'lerin olduğunu ifade eden Manzini, "Başka ülkelerde büyük firmaların önemi farklı. Fakat İtalya da Türkiye de bir KOBİ ülkesi. Kobilerin birbirleriyle temasa geçmesini ve beraber iş yapmaya çalışmasını çok önemsiyoruz. Çünkü çarpan etkisi var. Bir büyük firma başka bir büyük firmayla konuştuğunda etkisi ayrı, ama 100 KOBİ diğer 100 KOBİ ile konuştuğunda etkisi daha farklı oluyor. " ifadelerini kullandı.
İki hafta önce Şişe Cam'ın İtalya'da açtığı fabrikaya İtalyan Başbakanı Giuseppe Conte'nin gitmesinin yatırımlara verilen önemin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Manzini, Türkiye'ye yapılacak İtalyan yatırımlarının da artmasını beklediklerini kaydetti.
Milli Piyango'ya 50 milyon euroluk yatırım
İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri töreninde Türk-İtalyan ticari ilişkilerine katkılarından ötürü Türk ortağı Demirören ile Milli Piyango ihalesini kazanan Sisal S.p.A. ve Güney İtalya'daki liman yatırımı nedeniyle Yılport Holding Inc. firmaları ödül aldı.
Aldığı ödülün ardından kısa bir açıklama yapan Sisal'ın Kurumsal İlişkiler Direktörü Giovanni Emilio Maggi, Milli Piyango ihalesini kazanarak Türkiye'ye girdikleri için çok mutlu ve gururlu olduklarını ifade etti.
İtalya'da 70 yıldan bu yana şans oyunları işletmeciliği yaptıklarını ve Türkiye'nin İspanya ve Fas'ın ardından girdikleri dördüncü ülke olduğunu kaydeden Maggi, öncelikle teknolojiyi yenileyeceklerini ve 50 milyon euroluk yatırım yapacaklarını söyledi.
İhaleyi Demirören-Sisal kazanmıştı
Türkiye Varlık Fonu'nun Milli Piyango oyunlarının düzenlenmesine ilişkin gelir paylaşımı esasına dayanan 10 yıl süreli hizmet alım sözleşmesi için açık teklif alma süreci tamamlanmıştı. Net bugünkü değer bazında en iyi teklifi 2020 yılı için 9 milyar 320 milyon TL tutarında asgari hasılat taahhüdü ve bayi komisyonları da dahil olmak üzere yüzde 9,5 komisyon oranıyla Sisal – Şans Ortak Girişimi vermişti.
Sisal – Şans Ortak Girişimi'nin taahhüt ettiği 10 yıllık hasılatın net bugünkü değeri 28 milyar 119 milyon TL'ydi.