Topluluklar, kadim birlikteliklerin sonucunu ve sonuç skalasını oluşturdukları toplumsal bellek ve yetenekler sayesinde oluşturur.
İyi yaşamlar tecrübeye dayalı deneme yanılma ve akılsal diyalektiklerle ortaya konulur.
İyi yaşamların en büyük düşmanı megaloman iktidarlardır.
Savrulmuşluğun, dağınıklığın en büyük pitoreski başta Afrika'dır sonra gelişmemiş, gelişmesine fırsat verilmeyen ülkelerdir.
Bidayetten nihayete belki de kaderi kötü yaşamın dar koridorunda çırpınıp durmak olacak...
Ayrık otları serpiştirilerek kullanışlı köleler olmalarının mütemadi hale gelmesini sağlayan küresel muktedirler şayet toplumsal birliktelik sağlayacak diye plan üzerine proje patlatırlar.
Satın alınabilir piyonlarla oyunda hiç yenilmezler.
İçeride ayrılık tohumlarıyla kavgası bitirilmeyen toplum, akılsal diyalektikten yoksun refleksif tepkilerle toplumsal birlikteliği kurşunlar durur.
Karınlarını zar zor doyuran halk kitleleri nedensel ve bağlamsal saptamalardan uzak şekilde öğretilmiş kavgalarını sürdürür.
Dev yazar Gogol, “Palto” adlı öyküsünde uysal memur Akaki'nin, orası burası sökülmüş, kumaşı artık sahibini de koruyamayacak kadar erimiş, astarı bile yırtılmış paltosunu terzi Petroviç'e onartma çabasını anlatır.
Akaki terzi Petroviç'ten ne yapıp edip paltoyu onarmasını ister.
Terzi ise bu giysinin artık onarılamayacak kadar eskidiğini, ancak kış aylarında uyaklarını korumaya yarayacağını sert ve kararlı bir dille kabul ettirmeye çalışır…
Aslında her yanı yırtılmış, dokusu yıpranmış ve kumaşı erimiş palto, çürüyen Rus bürokrasisi ve devletini simgeler!
Muhteşem öyküde Gogol, okurlarına yeni bir devletin inşasının zorunluluğunu anlatır.
Sanatçılar toplumsal okumalarını kuşbakışı ve öyküleyici metinlerle anlatır durur.
Temadi, mütemadi gayreti gerektirir.
Akıntıya kürek çekerek toplumsal bilinçlenmeyi harekete geçiren sanatçılar bu özellikleri sayesinde büyürler.
Burada amaç herşeye rağmen muhalefet değil bilakis yolunda gitmeyen toplumsal dinamikleri rayına oturtma çabası, hedef iyi yaşamdır. Herkes için, toplum içinde birey olabilmiş herkes için asgari ölçekte iyi yaşam sunabilmektir.
Sosyal desteklerle laakal bir yaşam tarzının dayatılması yerine satın alma gücünü arttırarak toplumsal organizasyonda herkesi işe yarar kılarak onurlu bir yaşam sunmak gerekir.
Sanatçılar çoğu zaman bulundukları toplumda anlaşılamamıştır. Yaşadıkları dönemde çok aykırı ve muhalif görülen hareketlerinin toplum tarafından dışlanmış, aşağılanmış veya sürgün edilmiş. Ancak yıllar sonra bu sanatçının söylemek istediği kıvama toplumlar erişir ve hayattayken gün yüzü görmemiş sanatçılar yüceltilir.
Sanatçılar özgür ve bağımsız oldukları kadar muhalif yapısıyla da toplumsal senkronizasyonu sağlar.
Kimi şiirle kimi romanla kimi resimle, karikatürle kimi ezgilerle, çalgısıyla takip ettiği kitleyi uyandırır. Uyandırdığı ölçüde sanatçıdır bunlar.
Toplumsal kaneviçede birlikteliğin kurulması için sanatçılar, bilim insanları, aydınlar, sorumluk sahibi herkesin amacı iyi yaşamdır.
Herkes için iyi yaşam...
BESTAMİ BOZKURT