“Kadına şiddet kirli bir zihniyetin sorunu”

Bundan 20 yıl önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararla 25 Kasım, “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele” günü ilan edildi.

Bundan 20 yıl önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararla “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele” günü ilan edilen 25 Kasım dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen program onlarca kadını Konak Meydanı’nda buluşturdu. Kadına karşı şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Konak’a gelen kadınlar, meydana ayakkabılar bıraktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önünde gerçekleştirilen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri, kadın dernekleri ve vatandaşlar katıldı. Öldürülen kadınları simgeleyen ayakkabıların olduğu alana çiçek bırakıldı. Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu arasında “Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik Güçlendirme ve Farkındalık Çalışmaları” başlıklı bir işbirliği protokolü imzalandı.

Korkunç tablo 

Etkinlikte yaptığı konuşmada kadın mücadelesine sahip çıkmanın insanın kendisine ve özlediği, hayal ettiği toplumsal yaşama sahip çıkmak olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sadece Ekim ayında erkek şiddeti 23 kadını ve iki çocuğu öldürdü. 2019'un ilk on ayında 284 kadın öldürüldü, 502 kadına da şiddet uygulandı. Bu korkunç tablo, en temelde siyaset kurumunun, devleti yönetenlerin sorumluluğu ve kadını, toplumsal cinsiyet rollerinde belli bir kalıba sokmaya çalışan cinsiyetçi kirli bir zihniyetin sonucudur” dedi.

Kadınlar için yapılan çalışmalar

Başkan Tunç Soyer, kadına karşı şiddetin önlenmesi, kadının yaşamın her alanında daha görünür olması ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin etkin çalışmalarından bazılarını şöyle sıraladı: “Masal Evleri ile hem çocukların sosyal gelişimi için uygun koşulları sağlıyor hem de annelere mesleki eğitim ve beceriler kazandırarak kadın istihdamını güçlendiriyoruz.

Kadın örgütleriyle işbirliği yapılması konusunda Meclisimizde karar alıp bu alanda birçok protokole imza attık. Bu kapsamda, şiddete maruz kalan kadınların Acil Yardım Hattı'nı aramaları konusundaki iletişim kampanyalarına ve inşaat mühendisliği alanında kadınları güçlendirmek üzere yapılan 'Beyaz Baretli Kadınlar Projesi'ne katkı sağlıyoruz. Büyükşehir otobüslerimizin koltuğundaki kadın şoförlerimizle sadece erkeklere aitmiş gibi görünen mesleklerde toplumsal algıyı yıkıyor, bir devrim yapıyoruz. Üretici pazarlarımızla kadınların kıymetli emekleriyle ürettiği ürünleri İzmirlilerle buluşturuyor,  kadınların her ye rdeki varlığını pekiştirip ekonomik özgürlüklerine destek sunuyoruz. Biri inşa halinde olmak üzere 2 kadın sığınma evimiz bulunuyor. Kadına destek evleri projemiz var. Pek çok ilçemizde kadın dayanışma merkezlerimiz bulunuyor. Erkekler başta olmak üzere bu konuda pek çok eğitim planladık. Kurumsal eğitim için de meclisimizden karar aldık. Kamu spotları ile toplumsal alanlarda konuyu sürekli gündemde tutmaya devam ediyoruz."

“Kadınların ölmemesi için örgütlenelim”

Başkan Soyer sözlerini, “Kadına dönük şiddet başta olmak üzere her türlü ayrımcılık ve şiddetle mücadele konusunda gerekli çabayı göstermeyi, sadece İzmir için değil, ülkemiz adına çok önemli bir sorumluluk olarak görüyoruz”  diyerek tamamladı. Kadına yönelik şiddet uygulayan insanlara verilen cezaların az olduğunu belirten İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Seyhan Aydınise  “Kanunlar uygulanmış olsaydı, erkek şiddeti ile yaşamını yitiren hem cinslerimiz hâlâ aramızda olacaklardı. Bir tek kadının ölmemesi için birleşelim örgütlenelim. Bizler de örgütlenerek ölmek istemediğimizi haykıralım. Bütün kadınlar birleşin her şeyi yenersiniz” dedi.

Büyükşehir ve Baro protokol imzaladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu arasında ‘’Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik Güçlendirme ve Farkındalık Çalışmaları’’ ile ilgili işbirliği protokolü imzalandı. İmza töreninde konuşan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “İzmir, insan haklarının başkenti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, 'İzmir’i kadın başkenti yapmaya talibiz' dedi. Tam da bu sözünün bir ifadesi olarak bu protokolü imzalıyoruz.”

Ortak hizmet protokolü kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Sığınma Evi'nden hizmet alan kadınlar ihtiyaç duyduklarında, İzmir Barosu'ndan ücretsiz hukuki destek alabilecek. İzmir Barosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü kadın çalışmalarına ilişkin hukuk ve mevzuat konularında personele eğitim verilmesi için de avukat görevlendirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise şiddet mağduru kadınlar ve kadınlarla ilgili benzeri çalışmaların duyurulmasını sağlayacak, Baro'da görevli avukatlara gerekli eğitimlerde personel desteğinde bulunacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri