SVANETİ (AA) - Gürcistan'da Kafkas Dağları'nın zirvelerine açılan Enguri Geçidi'nin girişindeki Uşguli köyü, "Avrupa'da sürekli yaşanılan en yüksek yerleşim yeri" özelliğiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor.
Yukarı Svaneti olarak da bilinen Uşguli, Gürcistan'ın Svaneti bölgesinde Kafkas Dağları'nın en yüksek zirvelerinden Şhara'ya açılan Enguri Geçidi'nin girişinde yer alıyor ve Svan kuleleriyle korunan dört köyden oluşuyor.
2 bin 100 metrelik rakımıyla "Avrupa'da sürekli yaşanılan en yüksek yerleşim yeri" özelliğine sahip Uşguli, yaşam biçimi itibarıyla Ortaçağ'dan bugüne kadar korunmuş, tipik evleriyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor.
Bölgede, Svan kulelerinin en çok görüldüğü Uşguli'de 200'den fazla Ortaçağ kule evi bulunurken 12'nci yüzyılda inşa edilen şapel de turistlerin dikkatini çekiyor.
Ulaşımı güç olan Uşguli'ye başta doğaseverler, sporcular ve gezginler olmak üzere dünyanın dört bir yanından çok sayıda kişi geliyor.
Sıcağa ve zorluklara aldırmadan Enguri Vadisi içinden Şhara buzuluna yürüyüş gerçekleştiren turistler, doğa ile uyum içinde yaşayan yerel Svan halkının binalarını yakından görme fırsatı buluyor.
Üç ila beş kattan oluşan kuleler, tarih içinde hem konut hem de bölgeyi işgalcilere karşı savunma amaçlı kullanılmış.
"Hayal dünyasını gerçekliğe taşıyan bir ortam var"
Çukurova Doğa Gezginleri Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 kişilik bir grupla Svaneti bölgesine geldiklerini söyledi.
Uşguli'nin hayal dünyasının gerçekliğe taşıdığı dünyadaki nadir yerlerden biri olduğunu anlatan Dinçer, "Burası, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Avrupa'nın sürekli yaşanılan en yüksek rakımlı köyü, Gürcistan'ın da en yüksek zirvesi. Çok güzel bir vadi, bin yıllık Svan kuleleri ve Şhara Dağı buzulları ve heybetli görüntüsüyle büyüleyici. Burada hayal dünyasını gerçekliğe taşıyan bir ortam var." diye konuştu.
Dinçer, bölgede bin yıllık Svan kulelerinin yoğunlukla görüldüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:
"Çok fazla değişime uğramamış ve tarihi özelliğini korumaya devam ediyor. Yapılar, harç kullanılmadan taşlarla oluşturulmuş. Çatılarda plak şeklinde doğal taşlar kullanılarak oluşturulmuş. İnsanların kendi yaşamlarını korumak amacıyla yaptığı özel yapılar var. Burada her bir aile grubu kendi kalesini yapmış. Böylece dış saldırılardan kendilerini korumaya çalışmış. Çok fazla sayıda Svan kuleleri ve Şhara zirvesinin o muhteşem görüntüsü bu bölgeye çok büyük bir anlam yüklüyor."
Dağcıların ve doğaseverlerin Uşguli'ye büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Dinçer, "Buraya olan ilginin sebebi hiç bozulmamış olmasıdır. Bin yıllık yapıların olduğu gibi korunması ve dokunabilmemiz son derece önemli." ifadelerini kullandı.
Muhabir: Murat Öner Taş