Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve Bank Asya’dan ev almak için kullandığı krediyi banka kapatıldıktan sonra ödeyen yurttaşın evindeki ipotek kararı kaldırılmadı.
Bunun üzerine konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Bank Asya’dan kredi kullanan yurttaşların durumunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
Bank Asya’dan kredi kullananların kaçının bu kredileri ödediğini ve ödemeyenlerin taşınmazlarının ipotek durumunu soran Gergerlioğlu, “Son 5 yılda ipoteği kaldırılmayan yurttaş sayısı kaçtır?” diye sordu.
HDP’li Gergelioğlu’nun soru önergesini yanıtlayan Oktay, Bank Asya’dan kredi kullanan yurttaşlar hakkında toplamda 15 bin 128 adet ipotek kararı alındığını, banka kapandıktan sonra borcunu ödeyenlere ait 14 bin 661 ipotek kararının se kaldırıldığını bildirdi. Oktay, 467 ipotek kararının sürdüğünü dile getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, bu ipotek kararları kapsamında 850 adet taşınmaza da rehin işlemi yapıldığını ifade etti.
KARARDAN DÖNÜLMELİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanıtlarının “skandal ve kabul edilemez” olduğunu bildiren HDP’li Gergerlioğlu, “Banka kapanalı yıllar oldu, paralara bloke konuldu. Bu paralar geri ödenmediği gibi borçluların malları rehin alındı. Bunun adı devlet eliyle gasptır” dedi ve ekledi:
“Sosyal yardımlaşmadan dahi yararlanamayan bu insanlar hakkında 15 bin ipotek kararı verildi. Ekmek bulmasını engelledikleri insanların hala 850 adet evi ve işyerini rehin tutuyorlar. Bir an önce bu karardan dönülmesi gerekiyor.”