Karşınızdaki İnsanı Kitap Gibi Okumanızı Sağlayan Birbirinden Yararlı 17 Psikolojik Yöntem

Sosyal ilişkilerde usta bile olsanız bu yöntemleri öğrendikten sonra bildiklerinizi sorgulayacaksınız!

1. Kendinize güvenin.

2. Göz teması kurmaktan çekinmeyin.

Sosyal iletişimin temel kurallarından biri de göz temasıdır. Doğru yapılan göz teması karşınızdaki insan üzerinde oldukça etkili bir izlenim bırakmanızı sağlar. Fakat bunu da çok fazla yapmaktan kaçınmalısınız. Fazla yapılan göz teması karşınızdaki insanda huzursuzluk ve rahatsızlık hissi uyandırabilir.

3. Beden dilinizi iyi kullanın.

4. Yeni tanıştığınız kişilerin isimlerini unutmamaya ve konuşma esnasında kullanmaya çalışın.

Birçoğumuz yeni tanıştığımız kişilerin isimlerini unutur ve defalarca sormak durumunda kalırız ve aslında bu durum etkili bir iletişim için oldukça yanlıştır. İletişim kurduğunuz kişinin adını ara ara konuşma esnasında kullanırsanız, karşınızdaki insana kendini daha önemli hissettir ve üzerinde oldukça olumlu bir etki bırakırsınız.

5. Ayak diyip geçmeyin, dikkat edin!

Eğer kalabalık bir grubun içerisinde oturuyorsanız, iletişime geçtiğiniz kişinin ayaklarının yönüne bakın. Eğer ayakları içe dönükse karşınızdaki insanı rahatsız etmiş olabilir ya da henüz güvenini kazanamamış olabilirsiniz. Unutmayın parmak uçları ne kadar açık duruyorsa karşınızdaki insan kendini o kadar rahat hissediyordur.

6. Konuşurken karşınızdaki insanın lafını bölmeyin.

Eğer karşınızdaki kişi sorduğunuz soruya henüz tam anlamıyla cevap vermediyse konuşmasını tamamlamadan onu bölmeyin. Ona onun fikirlerinin de önemli olduğunu bu şekilde hissettirmiş olursunuz.

 

7. Oturduğunuz yeri iyi seçin.

Eğer karşınızdaki insanla tartışıyorsanız, onun karşısı ya da çaprazına oturmaktansa yanına veya onun oturduğu hizada bir yere oturmaya çalışın. Bu yöntem, karşınızdaki kişinin kendini daha güvenli hissetmesini ve tartışmanın daha ılıman ilerlemesini sağlayacaktır.

8. Küçük yardımlar isteyin.

Kulağa her ne kadar tuhaf gelse de karşınızdaki insana saati sormak veya tuzluğu uzatmasını rica etmek gibi küçük yardımlar onun beyninde sizi olumlu bir yere koymasını sağlar.

9. Eğer gerginseniz sakız çiğnemek yararlı olacaktır.

Beynimiz bir şeyler yerken kendini güvende hisseder. Eğer gerginseniz sakız çiğnediğinizde kendinizi daha güvende hissederseniz. Ayrıca bundan dolayı görüştüğünüz insanla sadece konuşmaktan ziyade bir yemeğe çıkarsanız onun da daha rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.

10. Onay verin.

İnsanlar onaylanmış olmayı ve bunu karşısındaki insandan duymayı oldukça çok severler. Karşınızdaki insanın dediklerini özetleyerek bunun doğru olduğunu onaylayıcı cümlelerle kullanmaya çalışın. Bu sizin onu anladığınızı, önemsediğinizi ve dediklerine dikkat ettiğinizi gösterir.

 

11. Eğer bir topluluk içerisindeyseniz insanların neye güldüğünü anlamaya çalışmak onları analiz etmek için oldukça etkili bir yöntem olacaktır.

Bir topluluk içindeki insanlar genellikle kendilerine en yakın olan insanlara daha çok güler ve tepki gösterirler. Bu şekilde de kimin kiminle daha yakın ve daha uzak olduğunu anlayabilirsiniz.

12. Onay verirken başınızı sallayın.

Beden dili daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi insanlar üzerinde oldukça iyi bir etki bırakır. Konuşurken eğer karşınızdaki insana katılıyorsanız başınızı sallayın. Bu hareketi yaptıktan sonra karşınızdaki kişi de bilinçsizce bunu yapacaktır.

13. Kulağa tuhaf gelse de ellerinizin ısısı oldukça önemli!

Doğru el sıkışmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Yapılan araştırmalar soğuk elleri olan insanların diğerlerine nazaran daha itici ve samimiyetsiz geldiği yönünde. Tabi ellerinizin şapır şapır terlemesi de iyi bir izlenim bırakmayacaktır.

14. Ya ilk ya da son konuşan olun.

Özellikle de iş görüşmelerinde hepimiz hatırlanmak isteriz. Yapılan araştırmalara göre konuşmanın başında ya da en sonunda söz alan insanlar en çok hatırlananlar oluyor.

 

15. Karşınızdaki kişinin lafınızı kesmesine izin vermeyin.

 

Eğer karşınızdaki kişi sizinle yüksek sesle konuşmaya başladıysa ve lafınızı bölüyorsa sesinizi yükseltmeden konuşmaya devam edin. Bu şekilde garip olanın kendi yaptığı şey olduğunun farkına varacak ve davranışını düzeltecektir.

 

16. Soru sorun.

Yeni tanıştığınız birinin sizi sevmesini mi istiyorsunuz? Ona onun hakkında sorular sorun. İnsanlar kendileri hakkında konuşmayı severler.

 

17. Hayır demekten çekinmeyin.

 

Eğer biri yapmak istemediğiniz bir şeyi soruyorsa ona vereceğiniz cevap 'Hayır' ya da 'Kusura bakma' kadar net olmalı. Eğer karşınızdaki kişiye açıklama yaparsanız bunu suistimal edebilir. Ayrıca unutmayın, 'hayır' da bir cümledir.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri