Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir, Katar Emiri El-Sani’nin Türkiye ziyaretini ve yapılan anlaşmaları Yeniçağ TV canlı yayınında değerlendirdi. Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesinin Katarlılara satılmasını eleştiren Özdemir, kulislerde Türk Telekom’un da Katarlılara satılacağının konuşulduğunu aktardı.
Yeniçağ TV canlı yayınında Ebru Güngör’ün konuğu olan Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir, Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesinin Katarlılara satılmasını değerlendirdi.
"Katarlılar ne bulurlarsa alıyorlar. Biliyorsunuz Doğuş Grubu’ndan İstinye Park’ın hisselerini almışlardı. Her şeyimiz Katar’a gidiyor, dolayısıyla borsamızın da gitmesi sürpriz değil." diyen Özdemir, yerli ve milli diye bir şey olmadığını yerli olanların da yabancı sermayeye satıldığını belirtirken, vatandaşın bunun bilincinde olmadığını ifade etti.
Remzi Özdemir sözlerine şöyle devam etti:
"Tanzim satış gibi bir satış yapılıyor Türkiye’de, haraç mezat. Bugüne kadar Ak Parti’nin ağzından çıkan ilk kelime yerli ve milli. Ama bakıyorsunuz ortada yerli ve milli hiçbir şey yok.
Yerli ve milli olanları da satıyoruz, her şeyi satıyoruz. Acı olan şu; halkın daha bunun bilincinde olmaması.
Borsanın yüzde 10’luk hissesi bence bir başlangıç, daha devamı gelecektir.
Ama yüzde 10 hisse sembolik değil, çok ciddi bir hissedir. Aynı zamanda yönetime de girecekler ve bununla kalmayacak Katar. Daha fazla pay alacaklar ve bir süre sonra kendilerinin kontrolüne geçecek.
Bu, Türkiye için çok acı bir durum. Ama o kadar düşmüş, o kadar kötü durumdayız ki onun satışını bile kutlar hale geldik. Yaşasın Türkiye’ye sermaye giriyor deniyor ama aslında Katar’ın sermaye falan soktuğu yok. Bakın hep hazır şeyler alıyor. Bakın, dünyada yabancı sermaye girişinin bir tanımı vardır. Yabancı gelir bir ülkeye yatırım yapar. Yatırım, fabrikadır, tesistir; yatırım binlerce insana iş açar.
Ama Katar dahil olmak üzere bazı ülkelerin yatırımlarına baktığımız zaman tamamı hazır satın almalar oluyor."
KATARLILAR SON 5 YILDA TÜRKİYE’DEN HANGİ TESİSLERİ ALDI?
Katarlıların son 5 yılda Türkiye’den aldıkları tesisleri hatırlatan Özdemir, şu ifadeleri kullandı:
"Tank Palet Fabrikası, QNB Finans, Antalya Limanı, Borsa İstanbul, İstinye Park, bir ay çiçeği markası da var, ismini söylemeyelim burada ve daha birçok şey…
Katar bu kadar ucuza bir ülke bulamaz ki. İstanbul Borsası satıldı ama kaça satıldığı açıklanmadı. Dünyanın her yerinde bunun söylenmesi gerekir ama Türkiye’de maalesef bu yapılmıyor.
En son otoyol ihaleleri, havaalanı ihaleleri ile ilgili bir karar çıktı, bundan sonra açıklanmayacak. Gerekçesi şirket sırrı. Meclis’ten bile saklanan bir sırrı halka söylerler mi? Meclis dahi bunları bilmiyor.
Bir karayolu ihalesinin ne kadara yapıldığını bilmiyorsunuz. İhale yapıyorsunuz, bedeli gizli.
Nedeni ticari sır. Böyle bir mantık mı oldur? Katarlıların Borsa İstanbul’u kaça aldıklarının açıklanması gerekir. Bu, bana göre dünyanın kabul edemeyeceği bir mantık.
Elbet bir gün bunun hesabının sorulması gerekir. Bunu kaça sattın, bu benim malım.
Tank Palet Fabrikası ve daha birçok şey…. Satıyorsun ama kaça sattın?
Mutlaka bunun bir açıklaması olacaktır."
KULİSLER BUNUNLA ÇALKALANIYOR “TÜRK TELEKOM DA KATARLILARA SATILACAK”
"Kanal İstanbul’un etrafındaki arsaları alıyorlar, o arsalara bir süre sonra imar izni çıkıyor. Hoyratça bir satış var. Tam da bugün üstüne geldi. Kara Cuma mı dersiniz, efsane Cuma mı dersiniz ama Katarlılar için çok harika bir gün olduğu kesin.
Bu bir iddia, kulis bilgisi. Bu bir spekülasyon olarak algılanmasın sonuçta halka açık bir şirket. Uzun süredir Türk Telekom konuşuluyor. Biliyorsunuz Türk Telekom Öger ailesine satılmıştı ve Türkiye, tarihinin en rezil özelleştirmesini yaptı.
Resmen Türk bankaları büyük tokat yedi. Sen vatandaş olarak bankalara 1000 lira tak, hemen yedi sülaleni ağlatıyorlar. Ama Lübnanlı bir adam geliyor senin bankalarına özelleştirme vasıtasıyla yasal yollardan 7-8 milyar dolar dolandırıyor, hiçbir şey yapamıyoruz.
Adam, havalimanının VIP salonundan çıkıp gidiyor. Böyle bir şey olabilir mi, bunun neresi kabul edilebilir? Ama ne yazık ki Türkiye’de böyle şeyler oluyor. Daha sonra kredisi patlayan bankalar kendi aralarında bir şirket kurdular ve bu hisselerle Türk Telekom’u yönetmeye çalışıyorlar.
Ama bu şirketlerin görevi Türk Telekom’u yönetmek değil. Banka Telekom şirketini neden işletsin?
Doğal olarak bunu bir an önce satmak istiyor. Bankalar, Çinliler dahil bir çok şirket ve ülkeyle görüştü ama şu anda Telekom sektörü bir çok ülkede para deden bir sektör değil. Bu nedenle bunu başaramadılar. Ancak iddialar, Türk Telekom’un bankalardaki hissesinin bir bölümünün Katarlılara satılacağı yönünde.
Bunun en doğrusu Türk teşebbüslerinin elini taşın altına koyması ama milyar dolarlar Türkiye’den çıkmış. Yani Türk yatırımcısı, büyük iş adamlarının büyük bölümünün paralarının yurt dışında olduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘yurt dışına para kaçıran iş adamlarının listesi var elimde’ dedi.
Orada bir fırça çekti, arkası gelmedi. Birçok şirket, Bulgaristan’da, Polonya’da Çin’de şirket kuruyor.
Ben Türk Telekom’un Türkler tarafından satın alınacağını sanmıyorum.
Türkiye’nin yerli ve milli altyapısının olduğu bir şirketin satılmasına ben zaten karşıyım.”