KESKİN NİŞANCI AVCISI BOĞAÇ 6X6 GELİYOR

TÜRK FİRMASI ELEKTROLAND SAVUNMA, DÜNYADA SADECE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NİN ELİNDE OLAN VE BAŞKA HİÇBİR ÜLKEYE VERMEDİĞİ İNSANSIZ KARA ARACININ BENZERİNİ, MİLLİ İMKANLARLA ÜRETTİ.

KESKİN NİŞANCI AVCISI BOĞAÇ 6X6 GELİYOR

En zorlu arazi koşullarında, zorlanmadan ilerliyor. Üzerindeki Atış Tespit Sistemi ile düşman ateşini tespit edip, yine üzerindeki Uzaktan Komutalı Silah Kulesi ile etkili bir şekilde hedefi ateş altına alabiliyor. Engebeli arazide devrilip ters dönse bile, +-180 derecelik teker kolu hareketi sayesinde, yoluna ve görevine devam edebiliyor. Keşif-gözetlemede İHA’larla (İnsansız Hava Araçları) ortak çalışabiliyor. Gerektiğinde yük taşıyor. Lidar (Light Detection and Ranging) yardımıyla 3D çevre haritalaması yapabiliyor. İnsansız ve otonom/uzaktan komutalı olduğu için personelin can güvenliği açısından önemli bir görevi yerine getiriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü için yıllardır değişik tipte bomba imha ve yangın söndürme robotları üreten Elektroland Savunma, yeni geliştirdiği BOĞAÇ 6x6 Çok Amaçlı Hibrit Otonom/Uzaktan Komutalı İnsansız Kara Aracı ile güvenlik güçlerinin harekât konseptine önemli katkılar sağlayacak.

30 Nisan-03 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da yapılan IDEF 2019 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkan BOĞAÇ 6x6’nın prototipi, fuarın sürpriz ve çok ilgi çeken ürünlerinden biri oldu.


“BOĞAÇ’IN BENZERİ DÜNYADA SADECE ABD’NİN ELİNDE VAR”


Elektroland Savunma Saha Test Sorumlusu Egemen Uğur, BOĞAÇ benzeri bir aracın dünyada sadece Amerika Birleşik Devletleri’nin elinde olduğunu ve hiçbir ülkeye satışının yapılmadığını söyledi.

ABD’deki aracın fiyatının, kendi ürünlerinin çok çok üzerinde olduğunu belirten Uğur, amaçlarının Türkiye’yi bu konuda, ürün ve garanti-bakım bazında dışa bağımlılıktan kurtarmak olduğunu kaydetti.

Egemen Uğur, yurtdışından ithal edilen ürünlerde, garanti bitimi sonrasında onarım ve yedek parça temini konusunda büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.

Arızalanan parçaların genelde onarımlarının mümkün olmadığını belirten Uğur, yurtdışından yeni parça getirtmenin maliyetinin çok yüksek olduğunu söyledi.

 

“ÜRÜNÜ, KULLANICININ İHTİYAÇLARINA GÖRE GÜNCELLEYEBİLİYORUZ”

Egemen Uğur, 20 yıldan bu yana sektörde insansız kara sistemleri ürettiklerini, 120’nin üzerinde bomba imha robotunun, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde başarıyla görev yaptığını ifade etti.

Ürünü, kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda güncelleyebildiklerini söyleyen Uğur, “Kullanıcıyla birebir çalışıyoruz. Bu, her iki taraf için de çok büyük avantaj” dedi.

BOĞAÇ 6X6’NIN GENEL ÖZELLİKLERİ


Boyutlar: En: 2500 cm / Boy: 3500 cm / Yükseklik: 1600 cm

Ağırlık :1850 kg

Güç Sistemi: Hibrit (Karma)

Yürüyüş Aksamı: Her bir tekerde güç sağlayan 6x6 hub motorları ile bağımsız mafsallı süspansiyonlu

Hız: 12 km/s

Çalışma Süresi: Batarya ile 8 saat, dizel jeneratör ile 12 saat

Kullanım Şekli: Otonom veya uzaktan komutalı

Kullanım Mesafesi: 2 km (artırılabilir)

MEKANİK YETENEKLER


• +180 derece, -180 derece Teker Kolu Hareketi (Ters Düz Gidebilme)

• Pivot Dönüş (Kendi etrafında merkezi dönüş)

• Gövde ortasında çok amaçlı döner tambur (Uzaktan Komutalı Silah Kulesi veya farklı silah sistemleri entegre edilebilir)

KABİLİYETLER


• Atış Tespiti (Keskin Nişancı Tespiti)

• Atış Tespit Sistemi ile belirlenen hedeflere silahlı atış gerçekleştirme

• Sis Havanı Atabilme

• 3D Çevre Haritalaması Yapabilme (Lidar yardımıyla)

• Belirlenen Kişiyi Belli Mesafede Takip Edebilme (Follow Me)

• Sudan Geçme

• Keşif Gözlemeye Yardımcı Olarak Belirlenen İHA’lar ile Ortak Çalışma

• Gece Sürüşü (Gövde üzerinde çevre aydınlatmaları ve farlar)

Electroland firması TMR-I Cengiz, TMR-I Serdar, TMR-II Çetin, NAT-II, RoboEye, MINIROV olmak üzere çeşitli tiplerde uzaktan kumandalı kara araçları üretmektedir. Bu araçların İngilizce isimlendirmeleri TMR-I KAAN, TMR-I MTF, TMR-II TOUGH, RoboEye, MINIROV şeklindedir. Detaylı bilgi için üretici firmaya ait elektrolanddefence.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

TMR-I Cengiz, TMR-I Serdar


TMR-II Çetin, NAT-II


RoboEye, MINIROV

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim - Teknoloji Haberleri