Karantinadan dolayı insanların eve kitlenmesi ve dükkanların kapatılması ekonomiyi panik moduna sürükledi. Krizden önce zor durumda olan perakende ve enerji şirketleri pandemiyle birlikte uç noktalara çekildi. Birçok petrol şirketi devlet yardımı talep ederken J.C. Penney ve Neiman Marcus gibi şirketlerin iflasını açıklaması bekleniyor.
OTOMOTİV, SEYAHAT, EĞLENCE
The Wall Street Journel’ın haberine göre otomotiv, seyahat ve eğlence sektörlerinin yanı sıra kriz döneminde iyi bir çeyrek geçiren sağlık sektöründe bile iflasları yakın gelecekte görebiliriz.
ABD'nin ulusal borcu, tarihte ilk kez 24 trilyon doları geçti. Donald Trump hükümeti, bu borca dört yılda 4 trilyon dolar katkı sağladı. Akıl almaz borç miktarı, Merkez Bankası'nın eşi benzeri görülmemiş bir para basma programını başlatmasından yalnızca haftalar sonra açıklandı.
Fed, ABD'de işsizliği yüzde 13'e çıkartması beklenen korona virüs krizinin finansal etkilerini azaltmak adına piyasaya 6 trilyon dolar likidite sağlaması bu durumun oluşmasında etkili oldu.
6 trilyon dolar, ABD'nin 1990 yılındaki tüm gayri safi yurt içi hasılasına denk geliyor. JPMorgan'ın verilerine göre COVID-2019, dünyaya toplamda 5,5 trilyon dolara mal olabilir.
Bireylerin ve firmaların çok fazla borçlanmaları nedeniyle harcamalarının düştüğü durum fiyatlar genel düzeyindeki beklenmeyen düşmeye bağlı olarak, gerçek (reel) servetin borçlulardan alacaklılara doğru yeniden dağıtılması anlamına gelen borç deflasyonu, tarihte görülmemiş bir iflas dalgasını tetikleyebilir.