Kulisler çalkalandı: Millet İttifakı'ndan Cumhur'a karşı yeni formül

Saadet Lideri Temel Karamollaoğlu'nun üçüncü ittifak çıkışı sonrası kulisler hareketlendi. Yeni seçim yasasıyla Millet İttifakı'na tuzak kuran Cumhur İttifakı'na karşı yeni formül arayışları sürüyor.

AK Parti ve MHP'nin hazırladığı ve Millet İttifakı'na tuzak olarak hazırlanan yeni Seçim Yasası sonrası Millet İttifakı'ndan yeni formül geldi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun "Seçim kanunuyla şartlar değişti. Üçüncü ittifak olabilir.” sözleri sonrası muhalefet kulisleri hareketlendi. Seçim Yasası değişikliklerine karşı planlanan yeni değişiklik ile “sağ seçmenin daha rahat oy verebileceği bir yapı” oluşturması hedefleniyor.

CUMHUR İTTİFAKI MİLLET İTTİFAKI'NA TUZAK KURDU

Muhalefet kulislerinde konuşulanlara göre, “Ekonomik olarak topluma bir vaatte bulunamayan AKP ve MHP, Seçim Yasası’ndaki bazı değişiklikleri, 6’lı masada yer alan Gelecek, DEVA, Saadet Partisi’nden oluşan ‘sağ grubu’ CHP listelerinden aday olmaya zorlamak için” yaptı. Cumhur İttifakı, “bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda seçim propagandasında elinin güçleneceğini” düşündü.

İTTİFAK İÇİNDE İTTİFAK

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre bu kapsamda Cumhur İttifakı’nın yaptığı yasa değişikliklerini inceleyen altı parti karşı formül üzerinde yoğun bir çalışma yürütüyor. Öne çıkan formüllerin başında “ittifak içinde ittifak” yaklaşımının da gündemde olduğu kaydediliyor.

Buna göre, “6’lı masada bulunan ve aynı zamanda Millet İttifakı içerisinde yer alması planlanan bazı partiler ayrı bir ittifak kurabilecek.

Üçüncü ittifakın cumhurbaşkanı adayı olmayacak. Partilerin altısı birden tek ortak cumhurbaşkanı adayı belirleyecek ve seçimde bu aday desteklenecek. Ancak üçüncü ittifak milletvekili seçimlerinde Millet İttifakı içerisinde kalan diğer partilerden ayrı bir liste oluşturacak ve yine tek bir parti listesinden seçime girecek.” Bu yolla “sağ seçmenin daha rahat oy verebileceği ikinci bir yapı elde edilecek”.

Söz konusu formül üzerindeki çalışmalarda, “oluşturulacak üçüncü ittifakın öncelikle yüzde 7’lik ülke barajını aşma" şartı gözetiliyor. Muhalefetin, ‘üçüncü ittifakın yüzde 7 ülke barajının altında kalması’ durumunda ‘ülke genelinde ortaya çıkacak tablonun Cumhur’a mı Millet’e mi yarayacağı’ sorusuna da yanıt aradığı” kaydediliyor.

Öte yandan “ittifak içinde ittifak” formülünün 24 Nisan’da Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğinde yapılacak olan dördüncü liderler zirvesinde değerlendirilmesi” bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri