LOCK STEP

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Lock Step cha cha dansında ileri ve geri giderken ilk adımdan sonra arka dizin ön dize kilitlenmesi ve ayakların latin cross şeklinde kalmaya devam ettiği adımdır. Adıma önde kalan ayak ile devam edilse de bu adımın hızı arka ayağın kalçadan itmesi ile gerçekleşir. Lock Step yaparken vücudun ağırlığı genelde öndeki ayağımızda olup yalnızca arka ayağın ittiği durumlarda arka ayağa da ağırlık verilir. Şu an biz dahil dünya genelinde yaşanan corona virüs’ün sürüklediği düzen.

Türkiye’de henüz 5 vaka açıklandı. Kuşkusuz her gün bunlara yenileri eklenecek. Çin’den başlayan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemic salgın olarak ifade edilen Covid 19 nedeniyle tam bir panik durumu yaşanmakta. Sadece sokaklar değil raflar boşalıyor. Son açıklamalara göre dünya genelinde 90 bini aşkın vaka var.3 binden fazla ölüm. Vakaların % 3.4 ü kaybediliyor.

Pandemilerde ülkelerin aldığı kararlar “Lock Step”e benzetiliyor. Okulların tatil edilmesi,spor müsabakaları ve festivallerin ertelenmesi gibi önlemlerle ülke liderleri ekonomiden savaşa birçok olumsuz örneğinin üstünü kapatmış oluyorlar.Her şey ön ayakta. Arkadakiler sadece uygulamaları ölüm korkusundan dinleyen kesim. Sosyal hayatın düzenlenmesine, “ağlasanız da meme yok”a kadar herşey liderlerin elinde.Politik protestolar da “aman virus kaparsınız” nedeniyle iptal ediliyor .Aynen Türk Tabipler Birliği (TTB) ’nin Beyaz Yürüyüşü gibi.

Türkiye’deki duruma TTB ne diyor? “Pandeminin ortadan kaldırılmasının yolu sağlıkta kamusal bir yaklaşımın hâkim kılınmasından geçmektedir “diyen TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman 14 Mart nedeniyle sağlık çalışanlarının isteklerini de şöyle sıralıyor:

*Türk Tabipleri Birliği’nin hazırladığı, sağlık emek ve meslek örgütlerinin desteklediği ve sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların cezalarının artırılmasını öngören “Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı” bir an önce yasalaştırılmalıdır.

*İşyerinde yaşanan şiddet iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.

*Poliklinik muayene randevuları sağlık çalışanlarının hastalarıyla sağlıklı iletişim kurabileceği,  yeterince ilgilenebileceği ve nitelikli hizmet verebileceği şekilde düzenlenmelidir.

*Acil servisler hızla sadece acil hastalara hizmet verecek şekilde düzenlenmelidir.

*Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, sevk zinciri uygulamasına geçilmelidir.


Senelerdir yazılan çizilen söylemler.

Sözler yoruldu gerçekten.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.