Kendisinin Ayasofya değil ecdadının helal parasıyla yapılmış camide ibadet ermeyi daha doğru bulduğunu söyleyen Savaş , gaz konusununda söylenen ve açıklanan konuların ne kadarının ayaklarının yere basıp basmadığına dikkat çekti ve şöyle konuştu:
Ayasofya’nın ibadete açılması ve Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervine ilişkin bugüne kadar açıklama yapmaması hakkında yöneltilen sorulara cevap veren Lütfü Savaş, ayağı sağlam şekilde yere basmayan konular için konuşmayacağını belirtti.
Ayasofya’nın ibadete açılması ile ilgili düşüncelerini açıklayan Başkan Savaş, “Ayasofya’da ibadet etmek isteyenlere saygı duyarım. Ancak ben kendi ibadetimi kendi ecdadımın yaptığı Sultanahmet’te gerçekleştirmek isterim” dedi.
“Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke"
Sadece siyasi rant elde etmek için konuşmanın yanlış olduğunu ifade eden Başkan Savaş, Türkiye’nin enerjide dışa bağlı olduğunu ve enerji ihtiyacının yüzde 72’sinin dışardan sağlandığını sözlerine ekledi.
Ülkenin doğal gazda yüzde 99, petrolde yüzde 94 dışa bağlı olduğunu da hatırlatan Lütfü Savaş, “Yılda 35-40 milyar dolarlık ithalatımız var. Bunun 12-13 milyar dolarlık kısmını doğal gaz oluşturuyor. Bulunduğu söylenen doğal gaz rezervi 320 milyar metreküp. Ülkemizin yıllık ihtiyacı 45 milyar metreküp. Buna göre bulunduğu söylenen doğal gaz yaklaşık 7 yıllık ihtiyacımızı karşılıyor. Tabloya bakıldığı zaman güzel ancak Romanya yaklaşık 20 yıl önce doğal gaz buldu ama hala çıkaramadı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi de Akdeniz’de doğal gaz buldu fakat çıkaramadı. Her şeye rağmen bu milli servettir ve bunun ülkemiz için kullanılması beni onurlandırır” dedi.
“Gelişmiş ülkeler karbondan uzak bir dünyayı tercih ediyor"
Doğal gaz ve karbondan üretilmiş petrol gibi enerji kaynaklarının değerinin kaybolduğunu açıklayan Başkan Savaş, “175 kilometre ileride ve 3 bin 500 metre derinlikteki doğal gazda hedefe ulaşmamız için hala bin metre var. Yapılacak fizibilite çalışmasından sonra net miktar ortaya çıkacak. Bunu çıkarmak en az 5 yıl sürecek. 5 yıl sonra dünyanın enerji anlayışı ne yönde olacak bilmiyoruz. Özellikle İskandinav ve gelişmiş Avrupa ülkeleri karbondan uzak bir dünya tercih ediyor. Rüzgâr, güneş ve dalga enerjisinden faydalanarak daha yeşil bir dünyayı tercih ediyor” diyerek bulunduğu söylenen enerjinin 5 yıl sonra çıkarılmasının ülkeye katkı sağlayıp sağlamayacağının bilinmediğini belirtti.
Lütfü Savaş, doğal gaz rezervi ile elde edileceği söylenen 85-90 milyar dolarlık kâra karşılık yılbaşından bugüne kadar doları tutmak için Merkez Bankası’ndan çıkan miktarın 60 milyar dolar üzerinde olduğunu hatırlattı.
Lütfü Savaş, AKP öncesi hükümetlerin 2002 yılına kadar ülke için 714 milyar dolar harcadığını ancak mevcut iktidarın sadece 18 yılda 2 trilyon 400 milyar dolar harcadığının da altını çizdi.
İşte o konuşma: