Madenler, Koylar, Fabrikalar Derken Haydarpaşa da Tanıdığa Gitti

Adı Hüseyin Avni Önder. 15 temmuz 1986 Yalova doğumlu ve henüz 33 yaşında. Ancak bu genç ömrüne onlarca başarı sığdırmış durumda. 3 yıl önce bir İBB çalışanı olan Önder’in bugün milyonluk ihalelerin altında imzası bulunuyor.

Kamuoyu onu 4 Ekim 2019 tarihinde Sirkeci ve Haydarpaşa istasyonlarının ihale sürecinde tanıdı.

2 yıl önce 10 bin lira sermaye ile kurduğu Hezarfen adlı şirketle gar ihalesine katıldı ve sadece 2 yaşındaki bu şirket ihalede İBB’nin 3 katı teklif sundu. İhaleye katılan diğer şirketler ise çeşitli gerekçelerle ihaleden ya elendi ya da çekildi.  

Böylece istasyon ihalesinde, biri İBB iştirakları diğeri ise Hüseyin Avni Önder’in olan Hezarfen Danışmanlık sona kaldı.

İhale komisyonu, finale kalan tarafları 15 gün sonra yeniden pazarlığa çağırmıştı ki, 18 Ekim’de İBB ihaleden men edildi.

Gerekçe ise İBB’nin ihale müracatında “müşterek ve müteselsilen” yazması gerekirken “ortaklaşa ve birlikte” yazması.

Böylece ihalede Hezarfen adlı şirket tek başına kalarak Sirkeci ve Haydarpaşa istasyonlarının işletmesini devraldı.

Durum böyle olunca herkesin aklına aynı soru geldi; Kim bu Hüseyin Avni Önder?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesaplarından konuya dair yaptığı açıklamada (ihalenin) sermayesi 10 bin lira olan, daha düne kadar İBB’den 3 bin lira maaş alan, daha düne kadar bir ailenin fertlerinden oluşan bir vakfın genel müdürü olan bir şahsa verilmesinin altındaki motivasyon nedir?” diyerek duruma isyan etti. Biz de bu genç girişimcinin başarılarını derledik.

TİCARET

İstasyonların ihalesini alan Hüseyin Avni Önder henüz 3 yıl önce İBB’de 3 bin lira maaş alan bir çalışandı. 2017’de İBB’den istifa ederek 10 bin lira sermayeyle Hezarfen adlı şirketi kurmuştu.

Bu şirket bugün istasyon ihalesinde İBB’nin rakibi pozisyonunda. Hezarfen adlı şirketin sadece iki yılda müşterisi haline gelenler ise dudak uçuklatan cinsten. İşte Hezarfen’in internet sitesinde müşterilerimiz dediği o liste;

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı

PTT

TCDD

Beyoğlu Belediyesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Vakıf Katılım

TRT

Halkbank

Türkiye Jokey Kulübü

Türk Kızılayı

Emlakbank

Ziraat Bankası

Üstelik liste bunlarla sınırlı değil. Hezarfen, kamuda faaliyet gösteren hemen hemen tüm şirketlere danışmanlık hizmeti veren çok yönlü bir şirket.

İnternet sitesinde şirket kendisini “Bin ferli, çok hünerli” olarak tanıtıyor.Tüm bu ihaleleri alırken şirketin gösterdiği sermaye ise sadece 10 bin lira.

TARİKAT

Hüseyin Avni Önder, ticaretteki başarılarının yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde de aktif biçimde görev alıyor.

Önder, Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulu üyesi olduğu Okçular Vakfı’nın genel müdürlüğünü de yapmış.

Kendi ifadeleriyle 500 yıl önce kurulmuş eski adı Okçular Tekkesi olan vakfın, okçuluğun önemi, okçuluk malzemeleri ok atmanın incelikleri konusunda çalışmaları bulunuyor.

Vakıf bu faaliyetlerinden ötürü geçen yıl İBB’den 4,4 milyon lira nakdi destek de aldı.

SİYASET

Hem ticari hayatta hem de sosyal hayatta dur durak bilmeyen Önder’in siyasi başarıları da gün yüzüne çıkmaya başladı.

AK Parti üyesi olan genç girişimci 2015-2017 yılları arasında AK Parti İstanbul il gençlik kolları başkan yardımcılığı da yapmış. Yöneticilik yeteneklerini siyasette de konuşturan Önder henüz 33 yaşında.

Genç girişimcinin söz konusu bu başarı hikayesi 1,5 milyon genç işsizin bulunduğu, genç işsizlik oranının cumhuriyet rekoru kırdığı günümüzde tüm gençlere "örnek" olacak cinsten.

Sermayesi 5 gün önce 100’e katlandı

Hezarfen Danışmanlık şirketi 2 yıl içinde çığ gibi büyürken ticaret Sicil Gazetesi’ndeki sermayesi 10 bin TL olarak görünüyordu.

Öte yandan sadece 10 bin lira sermayeli bir şirketin bu denli büyük kamu ihalelerine girmesi akıllarda soru işareti yarattı.

Zira limited şirketlerin ortakları girdikleri ihalelerde bir sorun çıkması durumunda ticaret sicilindeki sermayeleri oranında sorumlu tutuluyorlar.

Başka bir deyişle genç girişimci Hüseyin Avni Önder’in gar ihalelerinde şartnameye uymaması durumunda, ihale sahibi TCDD’nin el koydurabileceği tutar sermaye olan 10 bin TL.

Fakat bu zamana dek kamuoyunun gündemine girmeyen Hezarfen Danışmanlık son olarak tren istasyonları ihalesine girince dikkatleri üzerine çekti.

4 Ekim’de ihaleye 10 bin lira sermayeyle giren ve ihalede ayda 300 bin lira kira ödemeyi taahhüt eden şirket 14 Ekim’de sermayesini tam 100 katına çıkardı.

Ancak İstanbul Ticaret Odası (İTO) ticaret sicil belgesine 1 milyon lira olarak kaydedilen yeni şirket sermayesi henüz Ticaret Sicil Gazetesi’ne kaydedilmiş değil.

Başka bir deyişle şirketin sermayesi halen İTO’da 1 milyon lira, Ticaret Sicil Gazetesinde ise 10 bin lira olarak görünüyor.

Tüm hukukçular davet edildi

İBB Basın sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabından gar ihalesiyle ilgili açıklama yaptı. Ongun "Haydarpaşa ve Sirkeci Garları için hukuk mücadelemizi başlatıyoruz.

Pazartesi 9:30'da Bölge İdare Mahkemesi’nde ihalenin iptali ve 11:30’da Anadolu Adliyesi’nde ihalede sorumluluğu bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Tüm hukukçular davetlidir.

Ünlü isimlerden ihaleye tepki

Haydarpaşa ve Sirkeci Garları’nın ihalesinden İBB’nin men edilmesine ünlü isimler, siyasetçiler ve hukukçular tepki gösterdi. İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, baro avukatları ile beraber ihalenin iptali için pazartesi günü adliyede olacaklarını açıkladı.

Twitter’dan tepki gösteren yurttaşlar #haydarpaşagarıhalkındır ve #TCDDİhaleyiİptalEt etiketleriyle paylaşımlarda bulundu.

Sosyal medyadan Ahmet Ümit, Haydar Ergülen, Orhan Aydın ve Gökhan Özoğuz gibi ünlü isimler de tepki gösterdi.

Tarihi gar önü ne çağrı

Haydarpaşa Dayanışması bugün saat 13.00’te Haydarpaşa Teslim Alma ve Yollama Müdürlüğü önüne çağrı yaptı. Dayanışma üyeleri her pazar yaptıkları gibi 405’inci kez Haydarpaşa Garı önüne yürüyecek.

Gar ihalesindeki usulsüzlüklere dair Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) bir çağrı ve açıklama yaptı.

ÖDP sosyal medya hesaplarından yaptığı çağrıda aynı saatte Haydarpaşa Garı önünde toplanacaklarını duyurdu.

İmamoğlu’ndan sert tepki

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda ihaledeki usulsüzlüklere tepki gösterdi. İmamoğlu elenme gerekçelerinin de “komik” olduğunu dile getirerek Şartnameye göre böyle bir zorunluluk olmadığı halde ihaleye giren 4 belediye şirketinin de ayrı ayrı iş deneyim belgesi olmadığı için elenmişiz.

Konsorsiyumun tanımı nedir? Konsorsiyum eksikliklerin tamamlanması için kurulur. Bahaneye bakar mısınız? Daha dün belediyede 3 bin lira maaşı olan 10 bin lira sermayeli şirketin deneyimine güvenenler bizim koca Kültür A.Ş’nin deneyimini hafife alıp bahane üretiyorlar.

Sormak istiyorum ortaklık sözleşmemizi uygun bulmayan kurul neden 15 gün önce bizim o ihaleye girmemizde hiçbir engel bulmadı ve bizi bu ihaleye kattılar. 15 günde değişen neydi? Değişeni söyleyeyim mi? Motivasyonunuz.

O salonda kim varsa, yukarıya doğru kim varsa kime kadar gidiyorsa 16 milyon insanın hakkını öyle bir şekilde arayacağım ki siz de bunu göreceksiniz. Size bir başka komik sebep daha paylaşacağım bütün İstanbul gülecek.

Müşterek ve müteselsilen’ yerine ‘ortaklaşa ve birlikte’ demişiz. Biri eski Türkçe biri yeni Türkçe.

Komediye, bahaneye, motivasyona bakar mısınız? Düştükleri duruma gülersiniz. Ama ne yazık ki bu trajikomik bir durum.

İBB ihaleden nasıl men edildi?

4 Ekim’de gar ihalesine 4 şirket katıldı. Bu şirketlerden Emre Kamçılı iş bitirme belgesi uygun olmadığı için ihaleden elendi. İhaleye başvuran Anadolu Kültürel Girişimcilik ise ihaleye teklif sunmayarak ihaleden çekildi.

Sona kalan iki şirketin biri İBB’nin iştirak şirketlerinden Kültür A.Ş-İSBAK-Metro A.Ş-Medya A.Ş konsorsiyumu diğeri ise, Hüseyin Avni Önder’in 10 bin lira sermayeli Hezarfen Danışmanlık şirketi.

Böylece ihale şartnamesine göre kabul edilen iki şirketin 15 gün sonra pazarlık için çağrılması gerekiyordu.

Ancak 18 Ekim yani pazarlık günü geldiğinde pazarlık için sadece Hezarfen Danışmanlık çağrıldı.

İBB’ye ise bir faks gönderilerek ihaleden men edildiği bildirildi. İBB’nin pazarlığa çağrılacak şartlara sahip olmasına rağmen ihaleden men gerekçesi ise akıllara durgunluk verecek cinsten.

Zira İBB’ye gönderilen tebligata göre men gerekçesi İBB’nin konsorsiyum adına değil, konsorsiyuma dahil olan tüm şirketler adına ayrı ayrı iş deneyim belgesi vermemesi oldu.

Ayrıca ihale başvurusunda "müteselsilen ve müştereken" yazması gerekirken bu ifadelerin Türkçe karşılıklarının yani "birlikte ve ortaklaşa" yazması bir diğer men gerekçesi oldu.

Bu gerekçeler ise İBB’ye haber dahi verilmedi. Böylece pazarlığa tek başına katılan Hezarfen Danışmanlık aylık 350 bin lira kira bedeliyle ihaleyi almış oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri