Marmara Denizi Bu Tehlikeyle İlk Kez Karşı Karşıya! Her An Çökebilir...

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi.

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi’nin çöküşe doğru gittiğini ve gerekli önlemler alınmazsa durumun daha da kötüleşeceğini belirtti.

Marmara Denizi’nin ekolojik olarak alarm verdiğini belirten Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, denizdeki bozulmanın giderek hızlandığını ve gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda geri dönüşü zor bir noktaya gelineceğini vurguladı.

“DURUM HER GEÇEN GÜN KÖTÜLEŞİYOR”

Deniz ekosisteminde yaşanan kirlilik, müsilaj ve oksijen yetersizliği gibi sorunların giderek arttığını dile getiren Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi’nin çöküşe doğru ilerlediğini söyledi.

Bilimsel verilerin, denizdeki yaşamı tehdit eden koşulların sürdürülemez hale geldiğini ortaya koyduğunu belirten Okyar, zaman kaybetmeden çözüm odaklı adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.

ÖNLEM ALINMAZSA FELAKET KAÇINILMAZ

Okyar, Marmara Denizi’nin korunması için acil önlemler alınmasının önemine vurgu yaparak, “Denizdeki kirlilik yükünün azaltılması ve sürdürülebilir bir deniz yönetimi politikası uygulanmazsa, durum daha da kötüleşecek. Bu yalnızca Marmara Denizi için değil, bölgedeki tüm deniz yaşamı için bir felaket anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan araştırma grubu, Marmara Denizi'nin dip yüzeyindeki canlıların durumunu belirlemek ve dipteki çölleşmeyi gözlemleyerek örnekler almak amacıyla araştırma başlattı.

Fakülteye ait 'R/V YUNUS-S' araştırma gemisiyle inceleme seferine çıkan araştırma grubu, deniz yüzeyine kamera indirip gözlem yaptı.

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıklarında yapılan çalışmada, su altı kamerasıyla 22 metre derinlikte dip yüzeyinde benzeri bir görüntüyle karşılaşan öğretim üyeleri, yaklaşık 300 metre derinlikte karşılaşmayı bekledikleri görüntüyle karşılaşınca şaşırdı. Kamerayı daha da derine indirmeyi deneyerek çeşitli örnekler toplayan grup üyeleri, 22 metre derinlikte karşılaştıkları tabakanın yaklaşık 10 metre kalınlığında bir müsilaj tabakası olduğunu belirledi.

Geçen hafta bilim insanlarından oluşan başka bir grubun İzmit Körfezi’nde, Gebze ilçesi Eskihisar bölgesinde yaptığı çalışmalarda da denizin 10-15 metre derinliklerinde kümelenmiş halde müsilajlar tespit edildi. Dalgıç kamerasına da yansıyan görüntülerde müsilaj tehlikesinin devam ettiği görüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri