MERCAN “BİZ BİR İDDİAYI ORTAYA ATTIK BAKANLIK ARAŞTIRMA YAPMALIDIR”

En gözde yiyecek olan dönerin sağlıklı olup olmadığına ilişkin gerek Bakanlık gerekse Uluslararası Döner Federasyonu tarafından yapılan açıklamalar kafa karıştırdı...

Yediğimiz dönerlerin bir standardı var mı? Ne kadarı sağlıklı ve özellikle tavuk döneri çamaşır suyu ile yıkayanlar kimler?

Kırmızı et ve/veya Kanatlı etten yapılan dönerlerin insan sağlığını tehlikeye atmasına ilişkin olarak Uluslararası Döner Federasyonu tarafından yapılan, ' çamaşır suyunda yıkanılan etler vatandaşa sunuluyor ' açıklamasına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli örnek isteyerek cevap vermişti. Ve bir gazete ise  bu tartışmaları sağlık değil rant kavgasına bağlamıştı...

Yaşanan deprem nedeniyle hemen kapanan bu önemli konuda, konunun muhatabı UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan, NGazete imtiyaz sahibi Nuray Başaran Demir’in sorularını cevaplayarak iddiaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İşte o sorular ve o cevaplar:

“UDOFED BAKANLIĞIMIZA YARDIMCI OLMUŞTUR”

Nuray Başaran Demir: Döner konusunda çok önemli açıklamalarda bulundunuz. Hem sağlık açısından hem de fiyat açısından, lezzeti bakımından Türk halkının tercih ettiği ürünlerin başında döner geliyor. Siz özellikle bir standart getirilmesinden tarafsınız. Bir süre önce de Prof. Dr. Canan Karatay, ' tavuk döneri görmek dahi istemiyorum 'demişti. Siz de destekler nitelikte bir açıklama yaparak hatta daha da ileri gididp, 'Tavuk Döneri çamaşır suyu ile yıkayanlar var' diyerek iddialı bir çıkış yaptınız. Sayın Bakan size bir cevap verdi konu ile alakalı olarak. Sizin düşünceleriniz nelerdir?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Uluslararası Döner Federasyonu olarak ette yapılan hileleri söyleyen ilk biz değiliz. Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz haftalarda yayınlanan bir ifşa listesi vardı. 229 adet firma tarafından ete domuz eti, eşşek eti, at eti ve çeşitli sakatatlar katan firmaların ifşası yapıldı. Dolayısıyla biz sektörümüz içinde faaliyet gösteren ve asıl amacı olan sektörün içerisindeki hileleri ifşa etme konusunda bakanlığın söylemine yani, ' bizi bu söylemde bizi yalnız bırakmayın, bu çalışmalarımızda gerek tüketicilerimiz, gerek üreticilerimiz bizi yalnız bırakmasınlar. Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalarda işine hile katanları ifşa noktasında bize yardımcı olun' söylemlerine Uluslararası Döner Federasyonu  yardımcı olmuştur.

"GIDA GÜVENLİĞİ ÜLKEMİZİN KANAYAN YARASIDIR"

Nuray Başaran Demir: Yani Bakanın çağrısı üzerine mi sizler bu açıklamayı yaptınız?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Bugüne kadar hiçbir hükümetimiz dönere el uzatmamıştır. Döner maalesef merdiven altı olarak tabir edilen marifetle ve ustaların döner sarıp satmalarıyla alakalı sektör.  Maalesef bunlara kalmıştır. Biz Bakanlığın vermiş olduğu onaylı işletmeleri ön plana çıkartıp, döner üretim tesislerinde hazırlanıp satılır anlamında dönerde yapılan hilelerin önüne geçmek için Uluslararası Döner Federasyonu olarak dönerin uluslararası itibar görmesi anlamında bir sertifikasyon, bir kimlik kazandırma çalışmaları yaparken böylesine talihsiz açıklamalar Federasyonumuzu ve sektörümüzü derinden üzmüştür.

Ayrıca Uluslararası Döner Federasyonu olarak bizim hiç kimsenin tezgâhına, hiç kimsenin işinde gözümüz yoktur. Bunlara ihtiyacımız da yoktur. Gıda güvenliği ülkemizin kanayan yarasıdır. Bizde duyarlı vatandaşlar olarak gıdada yapılanları hileleri anlattık, iddiaları ortaya attık. Bu konuda iddiaları değerlendirmek bakanlığımızın tek kurumu olan Tarım Bakanlığımızın yetkisindedir. Denetlemekte onların görevidir.

Bugün Türk döneri kadar sade, temiz güvenilir başka bir ürünümüz yoktur. Dolayısıyla sektör içerisinde faaliyet gösteren kişiler de döner kadar sade, temiz, güvenilir olmak zorundadırlar. Bizler yıllardan beri süre gelen kronik sorunu ortaya çıkartıp, gündeme getirip temiz ve şeffaf bir sektör inşa etmeye uğraşırken bu olaylara şahit olmamız bizi üzmüştür. Bizler sözlerimizin sonuna kadar arkasındayız. Döner sektörünün sesi Uluslararası Döner Federasyonu olarak devam edecektir.

"MERDİVEN ALTI ÜRETİMLER DENETLENEMEZ"

Nuray Başaran Demir: Sayın Bakan'ın, 'ben bunlara örnek gösterin diyorum gösteremiyorlar' şeklinde bir açıklaması oldu.

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Bazı bilgilerin Sayın Bakana verilmediğini düşünüyorum. Bizim söylemlerimiz gayet açıktır. Merdiven altı üretimler denetlenemez. Merdiven altı üretimin kaydı olmaz. Biz bunları anlatıyoruz. Bu işi ahlakı ile yapan arkadaşlarımızı, restoranlarımızı, meslektaşlarımızı tenzih ediyoruz. Bizim sözlerimiz işi ahlakı ile yapmayanlaradır.  Art niyetli insanlaradır.

"DÖNERİN MAALESEF BİR STANDARTI YOK"

Nuray Başaran Demir: Dönerin peki bir standarttı var mı? Yada siz Federasyon olarak bir standart mı getirmeyi düşünüyorsunuz?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Maalesef bu güne kadar dönerin bir standarttı olmamıştır. Bugün 7'den 70' e severek tükettiğimiz, 7 kıtada her ülkede günde 500 milyon insan tarafından tüketilen böylesine uluslararası dünya çapında markaların dahi tahtını sallamış döneri konuşuyoruz. Bu ürünün Tarım Bakanlığımız tarafından izlenebilirliği ve kontrol edilebilir ortamlarda üretim yapılmasını ön görüyoruz. Bu konu hakkında da geniş çalışmalarımız vardır. Toplum sağlığını tehdit eden ortamlarda üretilmesini istemiyoruz.

“DÖNER ETİ PİŞMEDEN NUMUNE ALINMIYOR”

Nuray Başaran Demir: Peki, bu çamaşır suyu ile yıkanmış dönerden biraz bahsedebilir miyiz? Bakanın neden bundan haberi yok, neden böyle bir açıklama yaptı? Özellikle gösterin dediği ama gösterilmediğini belirttiği örnekler var mı?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Bunları doğru bulmuyoruz. Bununla alakalı sayısız beyanlarda bulunduk. Merdiven altı tabir ettiğimiz halkın sağlığını tehlikeye atan yerleri İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine defalarca şikâyet ettik. Bakan bey diyor ki, ' biz denetliyoruz.'  Bu zamana kadar Dönerin bir tanımı vardı. Döner piştikten sonra numune alınıyordu pişmeden önce numune alınmadığından dolayı bu hileler yakalanamıyor. Kayıtsız işletmeler bu şekilde toplumun sağlığını tehlikeye atıyor.

“TAVUK ETİNİN ÖMRÜ ÇOK KISADIR”

Nuray Başaran Demir: Baharatlar eti düzenliyor mu?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Tavuk etinin ömrü çok kısadır. Sağlıklı koşullarda bunu saklamaz, üretmez isek tavuk etinin bozulmasına neden oluruz. Salmonella dediğimiz virüslü bakterinin ortaya çıkmasını çamaşır suyu ile örtmeye çalışan merdiven altı kurumlar ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu şekilde dezenfekte ettiklerini sanarak tekrar eti vatandaşa yediriyorlar. Bu da sağlığı fazlasıyla tehlikeye atıyor. Sektör içerisinde faaliyet gösteren herkes bunu bilir.

“KARATAY’IN SÖYLEMLERİ MERDİVEN ALTI İŞLETMELER İÇİN”

Nuray Başaran Demir: Prof. Dr. Canan Karatay’da böyle bir şeyden bahsetti. Fikirleri sizinle örtüşüyor mu?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Canan Hanım da bizim söylediğimiz gibi merdiven altı işletmeler için söylemiştir bunu. Tavuk ve tavuk eti üretiminde dünyada tesisler bakımdan ilk 5 ülke arasındayız. Böyle kaliteli ve kıymetli bir ürünün merdiven altı marifetlerle sağlıksız ortamlarda hazırlayarak sağlıksız ortam oluşturuyoruz.

“BİZ BİR İDDİAYI ORTAYA ATTIK BAKANLIK ARAŞTIRMA YAPMALIDIR”

Nuray Başaran Demir: Sayın Bakan, ' örnek getirin getiremediler' diyor. Sayın bakana örneği götürecek misiniz?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Bakan beyin söylemi vardır yoktur meselesine indirgemek istemiyorum olayı, bu  doğru da değildir. Federasyonumuzun arkasında durduğu bir iddiadır bu. İddiaları araştırması gereken kurum bakanlıktır. Biz düşüncelerimizi ortaya atmış durumdayız. Bakanlık iddiaları ispatlamakla mükelleftir.

“YETERSİZLİK DENETİMLE ALAKALI DEĞİLDİR”

Nuray Başaran Demir: Bazı medya kuruluşları dönerciler arasında ki bir rekabetten bahsederek Bakan Bey’in açıklamasını beraberinde verdiler. Dönerciler arasında bir rekabete dayalı bir kavga var mı?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Bir çok yayın organında söylemlerimiz saptırıldı. Bugün Uluslararası bir Federasyon Başkanı olarak döneri ondan almayın bizden alın demek gayri ahlakidir.

Nuray Başaran Demir: Bakanlığın denetimleri anlattıklarınıza bakılırsa oldukça zayıf. Bakana neler yanlış bildiriliyor? Nerede yanlış yapılıyor?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: 2010 yılında çıkartılan 5996 sayılı gıda kanununda ki mevzuat- döner ile alakalı olarak -oldukça zayıf ve yetersizdir.  Bu yetersizlik denetimle alakalı değildir. Çok ciddi denetimler yapılıyor kendilerini de destekliyoruz. Kanunun verdiği bir takım olanaksızlıklar birtakım eksiklikler oluşturuyor. Dönerin çiğinden numune alınamaması gibi. Bakanlık pişmişinden numune alıyor. Çok yeni başlayan uygulama ile dönerin çiğinden de numune alınabilecek. Biz bakanlığın çalışmalarına ciddi anlamda destek veren bir sivil toplum örgütüyüz. Kimseden destek almayan bir STK'yız. Ödüllendirilmemiz gerekirken yıpratılmamızı kabul etmek mümkün değil.

“HİLEYİ O ZAMAN GÖRECEK”

Nuray Başaran Demir: Peki, şimdi çiğ oalarak da denetlendiğinde merdiven altı dediğimiz döner bundan ne kadar etkilenecek?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Hileyi o zaman görecek. Kemiksiz döner hazırlayan yani hem kırmızı etten hem tavuk etinden döner hazırlayan kayıtsız firmalar dönercilere ürün sattığından dolayı Bakanlık fatura istediğinde geriye dönük izlediğinde bizim söylemlerimizi çiftlikten çataldan olan süreci yakalamış olacak.

“BİZİ MERDİVEN ALTI ÜRETİM YAPANLARLA AYNI KEFEYE KOYMASINLAR”

Nuray Başaran Demir: Son olarak Sayın Bakana ne söylemek istiyorsunuz?

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan: Sayın Bakanımızı ve kurumumuzu önemsiyorum. Bakanlığımız ile bir polemiğe girmek istemem. Merdiven altı üretim yapan firmalarla bizleri kayıtlı üreticileri aynı kefeye koymaması gerekmektedir. Dönere bir standardizasyon getirilmelidir. Cebinde 5 – 10 Bin Tl parası olan köşe başlarında dönerci açıyor. Biz buna karşıyız, bu iş sağlık kurallarına uygun bir standartta yapılmalı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri