İstanbul'daki Meclis-i Mebusan Heyeti Temsiliye milletvekilleri İngiliz işgal kuvvelerince tutuklanır ve sürgüne gönderilir. 18 Mart 1920 günü de Meclis-i Mebusan kapatılır.
Bu sırada Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra özgürlük ve bağımsızlık için daha büyük bir mücadeleye, Kurtuluş Savaşı'na başlayan bir milletin gözü-kulağı da Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarındadır.
O kahramanlar, bağımsızlık ve milli egemenlik için atılması gereken o adımı atmak için hazırlıklarını sürdürmektedir. Milletin temsilcilerinden oluşan Meclis'in açılması… Meclis, Ankara'da toplanacaktır.
GENELGE YAYINLANDI
Mustafa Kemal, 19 Mart 1920'de yayımladığı genelgeyle ''Ankara'da olağanüstü yetkili bir Meclis''in toplanacağını duyurdu.
Genelgede, ''Ulusun bağımsızlığını ve devletin kurtarılmasını sağlayacak önlemleri düşünüp uygulamak üzere ulusça olağanüstü yetki verilecek bir Meclisin Ankara'da toplantıya çağrılması ve dağıtılmış olan mebuslardan Ankara'ya gelebileceklerin de bu Meclise katılmaları'' istendi.
Bu amaçla yapılacak seçimle belirlenen milletvekilleri ile dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisinden kaçarak Ankara'ya gelebilenlerden 84'ü, ilk Mecliste yer aldı. Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi'nin açılışını duyurduğu genelgesinde ise bundan böyle ''bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun emir alacağı en yüksek kat''ın bu Meclis olacağını kaydetti.