Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Ukrayna ve Türkiye gibi ülkelerde bankaların sermaye üzerindeki kontroller, zayıf uluslararası rezervler ve yüksek seviyedeki döviz borçlarından kaynaklı "çok yüksek" kur riski ile karşı karşıya olduklarını söyledi.
Moody's'in bankacılık sistemlerinde döviz mevduatlarının toplam mevduata oranlarının yüzde 10 ve üzerinde olduğu 39 gelişmekte olan ülkeyi kapsayan raporunda, Ukrayna ve Türkiye'nin yanı sıra dolar cinsi yüksek mevduatlar nedeniyle risk altındaki ülkeler olarak Belarus, El Salvador, Kırgızistan, Nijerya ve Tacikistan'ı gösterdi.
Moody's Başkan Yardımcısı Eugene Tarzimanov "Yüksek dolarizasyon yerel para birimi keskin şekilde değer kaybettiğinde çoklu problemlere neden oluyor. Bankalar hedge edilmemiş borçlulara verilen döviz cinsinden kredilerde temerrütlerde artışa karşı kırılgan hale geliyorlar, bu karlılıklara zarar veriyor ve bankaların likiditeleri ile sermayelerini de baskı altına sokabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Moody's ayrıca Ermenistan, Gürcistan, Kenya ve Uganda'da makroekonomik kırılganlıkların bankaları etkileyebileceğini belirtti. Raporda, "20 gelişmekte olan bankacılık sistemi yüksek veya çok yüksek döviz riski ile karşı karşıya" ifadeleri de yer aldı.
Derecelendirme kuruluşu ayrıca Ghana, Arjantin ve Mısır para birimlerinin bu yıl dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimleri olduğunu belirtirken Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası yükselen pazarların çoğunda hükümetlerin cari açıkları fonlamak ve yerel para birimi korumak için başvurduğu uluslararası rezervlerin düştüğünü vurguladı.