Bolu’nun geleneksel sivil mimari örneği tarihi evleriyle ünlü Mudurnu ilçesine 3 kilometre mesafede inşa edilen ve Kont Drakula’nın şatosuna benzetilen yüzlerce villa hakkında yeni bir gelişme yaşandı.
Mudurnu’da 2011’de yapımına başlanan 732 villa, AVM, otel ve 2 kongre merkezinin yer aldığı proje kapsamında şato tipindeki villalardan 350’si, inşaat çalışmaları devam ederken, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Dubai ve Suudi Arabistan’daki müşterilere satıldı.
Arap müşterilerin taksitleri zamanında ödememesi ve şirketin ekonomik planlamada yaşadığı sorunlar nedeniyle ‘Burj Al Babas’ adlı projenin sahibi Sarot Termal Grup, 2018 yılının Haziran ayında konkordato için başvurdu. Mahkeme, şirkete 3 ay süre verdi.
Sürenin dolmasıyla İstanbul 3’üncü Ticaret Mahkemesi, 2018’in Eylül ayında Sarot Grup çatısı altındaki 3 şirket hakkında iflas kararı verdi.
Şato tipi mimarisiyle tepkilere yol açan, ilçenin mimari ve tarihi dokusuna uymaması nedeniyle bölge halkının da eleştirdiği proje durdu.
İFLAS KARARI KALDIRILIP, SATIŞ VE İNŞAAT İZNİ VERİLMİŞTİ
Şirketin itirazları üzerine 2019 yılının Ocak ayında, proje hakkında satışa ve inşaata devam izni verildi. Projede inşaat ve satış çalışmaları sürerken, Sarot Grup da bu arada mahkemenin verdiği iflas kararını temyize taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 17’nci Hukuk Dairesi, Sarot Grup’a ait 3 şirket hakkında verilen iflas kararını kaldırdı.
YENİDEN KONKORDATO BAŞVURUSU
İnşaata devam izni verilen projeyle ilgili Sarot Grup, yeniden konkordato başvurusunda bulundu. İstanbul 2’nci Asliye Mahkemesi’nde başvuru ile ilgili değerlendirme süreci devam ederken, proje kapsamındaki inşaat çalışmaları ve satış yeniden durdu.
Sarot Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mezher Yerdelen, “Şu anda satış ve inşaat çalışması durdu. Konkordato ilan ettik. Mahkeme sonucunu bekliyoruz. Yeniden inşaatın başlaması ve projenin tamamlanması için Kuveyt’teki proje üyesi yatırımcılarla bir araya gelinmesi gerekiyor” dedi.
NYT'E HABER OLMUŞTU
Burj Al Babas projesi geçen yıl New Yokk Times'a, "Türkiye'de Kale İstiyor musunuz?" diye haber olmuştu. Haberde, "Alıcılar, Mudurnu, Türkiye için planlanan 700'den fazla Disney tarzı minicastel'in 350'den fazlasını kapmışlardı, ancak daha sonra dünya olayları devreye girdi, gelişme yavaşladı ve müşteriler sözleşmelerini iptal etti" diyordu.
O VİLLALARIN VE MÜTEAHHİTLERİN HİKAYESİ
Mudurnu’ya bağlı Dolayüz köyü sınırlarında 2011 yılında yapımına başlanan Burj Al Babas villaları adını bu bölgede bulunan "Babas" kaplıcasından alıyor. Burj ise Arapça’da kule anlamına geliyor. İlginç mimarisiyle dikkatleri ve tepkileri üzerine çeken Babas kulelerinin arkasında ise ilginç bir girişimcilik öyküsü yatıyor. Daha önce Mudurnu’da Sarot Termal adıyla devre mülk inşa eden Sarot Termal Gayrimenkul Turizm İnşaat A.Ş., 24 Eylül 2010’te İstanbul’da kuruldu.
BİRİ SAADET DİĞERİ İSE HAS PARTİ’NİN İLÇE BAŞKANLIĞINI YAPTI
Sarot şirketinin Yönetim Kurulu Üyesi olan Haydar Yerdelen, şirketin kuruluşundan yaklaşık bir ay sonra kurulan ve bir dönem Numan Kurtulmuş’un Genel Başkanlığını yaptığı HAS Parti’nin Arnavutköy ilçe başkanı oldu.
Sarot şirketinin yönetim kurulu başkanı Mehmet Emin Yerdelen ise 2009 yılında Saadet Partisi’nin Arnavutköy ilçe başkanı olurken aynı zamanda partinin İstanbul il yönetiminde görev alıyordu. Mehmet Emin Yerdelen’in İstanbul’da ayrıca “3Y Taş Ocağı ve Maden İşletmeciliği” adında bir başka şirketi daha bulunuyor.
Villaları yapan şirketin sahibi Mehmet Emin Yerdelen Saadet Partisi'nin ilçe kongresinde