ÖLEN ÖLÜR

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Covid-19 salgınında kısıtlamalar büyük ölçüde kaldırıldı. Ve söylediklerine göre yeni normal döneme geçildi. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesi hemen hemen her açıklamada vurgulanıyor. Ancak ülkenin değişik kentlerinden gelen görüntüler ve İzmir’de birebir şahit olduğumuz olaylar “virüs ülkeyi terketti herhalde” dedirtiyor insana. Ne doğru dürüst maske kullanan var, ne de mesafeye dikkat eden. Asker uğurlamaları yine eskisi gibi. Kordon’da eğlenceler yine eskisi gibi. Başlayan futbol maçlarında gol sevinçleri yine eskisi gibi. Plajlar, restoranlar aklınıza neresi gelirse gelsin eskisi gibi.Hele çevre kirliliği eskisinden de kötü.

Virüs mutasyona uğramış falan değil ki. Bakın hergün resmi kayıtlara göre 1000 civarında yeni hasta var. Bu sayıların 100 leredaha sonra sıfıra inmesi gerekirdi. Salgının çıktığı Çin’in Wuhan kentinde bile yeni vakalar tespit ediliyor. Dünya genelinde 7 milyondan fazla kişiye bulaşan ve 400 binden fazla can alan Covid-19 salgını başlangıcı olarak Çin, Dünya Sağlık Örgütü’ne 31 Aralık 2019 tarihini vermişti. Oysa Harvard Tıp Fakültesi’nde, farklı yıllarda çekilmiş uydu fotoğraflarını karşılaştıran araştırmacılar Çin’de koronavirüsün, açıklanandan çok daha önce yayılmış olabileceği sonucuna vardıklarını bildirdiler. Bizde de ilk vakanın resmi açıklanmasından daha önce koronavirüsün yurda girdiği aşikar.

Pandemi süresince Türk ekonomisiyle ilgili rakamlar ise kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramıyor.Mizah dergileri yazar ve çizerlerine malzeme olacak bir tablo var. Misal büyüme hızı. Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerine göre, geçen yılı yüzde 0,9 büyümeyle geride bırakan Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde  yüzde 4,5 büyüme gösterdi. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 12,1, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 10,7, sanayi yüzde 6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 4,6, hizmetler yüzde 3,4, tarım yüzde 3, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,4, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 1,6 arttı.Evde kaldığımız günlerde oturduğumuz yerde büyümüşüz. Ya işsizlik.. Herkes evinde işsiz güçsüz otururken  işsiz sayısı bir önceki döneme göre 33 bin kişi azalarak 3 milyon 972 bin kişi olarak gerçekleşti İşsizlik oranı yüzde 13,2 seviyesine indi. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 24,6 oldu.

Alışveriş yaparken her gün fiyatların arttığını görüyorsunuz ama ne hikmetse enflasyon da düşmeye devam ediyor.

Her vatandaşına 5000 lira dağıtan bir ülke olarak lanse ediliyoruz. Herşey güllük gülistanlık devam edeceğine göre pandemi ile ilgili yeni kararları açıklayalım:

1.Ölen ölür kalan sağlar bizimdir

2.Saldım çayıra mevlam kayıra

3.Alayına isyan inadına covid 19

Kalın sağlıcakla.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.