'TAYYİP ERDOĞAN’IN TALEBİ İLE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ADINI ALDI'
Bir süredir Kuzey Makedonya’dayım. Malum tüm dünya devletleri Balkanlar’da. Balkanlar ile ilgilenmeyen ülke yok.
Daha önce bunun nedenleri üzerine epey yazı yazdım. Bu kez biraz daha farklı konuları aktaracağım.
İlk durağım haliyle yine Gostivar.
Gostivar sokaklarında bu kez geldiğimde Tayyip Erdoğan posterleri dikkatimi çekiyor önce.
Seçim zamanında asılmış posterler ama hala duruyor.
Bu beni önce şaşırtıyor ama burada yaşayan Türklerin anlattıkları posterlerin neden hala durduğuna ve duracağına da ışık tutuyor.
Şöyle ki;
Bu kez hem Atatürk’ün babasının doğduğu Kocacık’a gidiyorum. Hem de Kuzey Makedonya’daki tek Türk Belediye Başkanı’nın seçildiği Merkez Jupa’ya.
Zaten Kocacık, Merkez Jupa’ya bağlı.
Tek Türk Belediye Başkanı İbrahim Arıyan , bugüne kadar Atatürk Anı Evi olarak müze haline getirilen Atatürk’ün babasının doğduğu evi bir tek CHP’linin ziyaret etmediğini söylüyor . Daha sonra kentin merkezindeki Atatürk Anıtı’nın da Recep Tayyip Erdoğan’ın açtığını öğreniyorum. Yarın bu röportajı ve buradaki izlenimlerimi yayınlayacağım , virgülüne dokunmadan.
Gostivar’da Türkçe eğitim veren İlköğretim Okulu’nun adının Mustafa Kemal Atatürk olarak değişmesini sağlayan kişinin de Recep Tayyip Erdoğan olduğunu öğreniyorum.
Bugün o okulun hikayesini ve o okul müdürünün yürek burkan masum isteğini sizlerle paylaşacağım.
Yani?
Burada Bir Okul Var Uzakta….
O okul;
1906 senesinde Osmanlı Rüştiye Mektebi olarak açılıyor.
Birinci Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşından sonra 1945 senesinde Yugoslavya kuruluyor. Yugoslavya kurulduktan sonra 1954 senesine kadar da Türkçe eğitim hakkı ortadan kalkıyor.
Dolayısıyla Osmanlı döneminden sonra bu topraklarda yaşayan Türkler, sadece Arnavutça ve Sırpça eğitim- öğretim görebiliyor.
1954 yılında ;ilk olarak kentin merkezindeki bu okulda tekrar Türkçe eğitim öğretim Anayasal hak olarak geri geliyor. Ve Türkler Ana dilinde eğitim görme hakkını kazanıyorlar
2006-2007 öğretim yılında Türkiye Cumhuriyeti’nden döneminin başbakanı, bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan buraya bir ziyaret gerçekleştiriyor.
Ve burada yaşayan Türklerin bu okula isim olarak teklif ettiği isim, dönemin Belediye Başkanı tarafından Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretiyle ve Erdoğan’ın talebiyle kabul ediliyor.
Ve artık bu okulun adı :
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK oluyor.
Okul Müdürü Nuri Mazlam şöyle diyor:
Buraya Başbakan seviyesinde bir ziyaret olunca; buranın belediye başkanı da bir jest yapıp bu isim değişikliğini meclisten geçiriyor.
2006-2007 öğretim yılından bugüne kadar da artık okulumuzun adı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Ve bu Tayyip Bey’in sayesinde oldu. Elbette biz de öncesinde buradaki Türk Demokratik Partisi olarak mücadele ettik. TDP’nin o dönemdeki Genel Başkanı Kenan Hasip’in mücadelesi ile başlayan mücadelemizde , Tayyip Erdoğan sayesinde başarılı olduk.
Halen okulun 1400 öğrencisi var. Öğrencilerin yüzde 65’i Türk, yüzde 25’i Arnavut ve yüzde 10’u Makedon. Okulda; Türkçe, Arnavutça ve Makedonca olmak üzere 3 dilde eğitim veriliyor.
Türk çocukları, Türkçe eğitim görüyor. Öğretmenleri de Türk.
Okul Müdürümüze, ‘ Türk öğretmen bulmakta sıkıntı var mı? ‘ diyoruz, cevaplıyor:
‘Şu anda geçmişe bakarak çok daha rahatız.’
‘Peki ya Türkçe kaynak, kitap, bunların basımında ve bulma konusunda sorun var mı? ‘sorumuza şu cavabı alıyoruz:
-Tabii bu konuda az olsa bile zaman zaman sıkıntılarımız oluyor. Türkçe kitapların basımında basımevleri biraz hevesli olmuyorlar. Biraz siyaset de var. Kitaplarımız burada bedava ve devlet tarafından veriliyor. Türkçe kitap eksikliğini öğretmenlerimizin tecrübesiyle ve geçmişte olan kitapları güncelleyerek gideriyoruz.
Okulu, TİKA koordinatörlüğünde Belediyeler Birliği 2017 yılında restore etmiş.
Derslik sayısı yeni tadilatta arttığı gibi, öğretmenler odası ve sosyal alanlar eklenmiş.
Ve son olarak soruyoruz:
-Peki Kuzey Makedonya'da başka Mustafa Kemal Atatürk adını taşıyan okul var mı?
Müdür Bey cevap veriyor:
İki tane daha var ama o okullar bizden daha küçük. Ve biz ‘Ata’ mızın adını taşıyan ilk okuluz. Gostivar Makedonya’da Türkiye’nin atar-damarıdır.
Son olarak okulun eksiklerini ve Türkiye’den bir taleplerinin olup olmadığını soruyoruz ve aldığımız cevap içimizi burkuyor:
-Türkiye bize ne yapabilir? Bizim şu anda yirmi birinci yüzyılda kaliteli bir eğitime
imza atmamız için, bütün sınıflarımızda akıllı tahtalarımızın olması gerekir. Bu kaliteli, eğitimin şartlarından biridir. Bizim burada otuz -kırk sınıfımız var. Ama sadece 10 akıllı tahtamız var. Burada devlet bize sadece 3 akıllı tahta verebiliyor. Eğitim Bakanlığı ve belediyeye söylüyoruz-ki burada okullar belediyeye bağlı.- Onlar da bize, ‘Sizin Türkiye’niz var’ diyor.
‘Türkiye bizim arkamızda var ama bizim aldığımız o maaşlarımız KDV'sini burada ödüyoruz.’ desek de, ‘ Fark etmez sizin Türkiye’niz var.’ diyorlar. Çünkü burada Türkiye, her alanda ; hem Makedon, hem Arnavutlar'a , hem belediyelere ayrım yapmaksızın çok yardım yapıyor.
Biz her zaman Mustafa Kemal Atatürk adını taşıyan bir okul olduğumuza göre: öbür okullara örnek olalım istiyoruz. En büyük zenginliğimiz, şehrimizde Türkçe eğitim veren Vizyon Üniversitesi’nin olması. Burada öğrencilerimiz yüzde yüz burslu okuyabiliyor. Mezun olduklarında istihdam sorunu yaşamıyor. Diplomaları kabul görüyor. Bu yıl Vizyon Üniversitesi’nde Sağlık Bilimleri Bölümü açıldı. İnşallah yakın zamanda Tıp ve Eczacılık alanlarında da Türkçe eğitime kavuşuruz. Şu anda Türkçe Tıp ve Eczacılık okumak isteyenler Türkiye’ye gidiyor.
Ve son olarak ekliyor:
Türkiye varsa biz de varız!
Sözün bittiği yerdeyiz.!
Gostivar Merkez Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu 30 akıllı tahta bekliyor. Biz gözlemlerimizi aktarmaya yarın kaldığımız yerden devam edeceğiz.
NURAY BAŞARAN