BDDK 2021 verilerine göre; Türk Bankacılık Sektöründe, Eylül 2021 itibarıyla;
34 Mevduat, 15 Kalkınma ve Yatırım, 6 Katılım Bankası olmak üzere toplam 55 banka faaliyet göstermektedir.
Bankacılık sektörünün en son Eylül 2021 dönemi itibarıyla toplam şube sayısı 11.155 (Kamuda 4.056 adet, Yerli Özel 3.622 adet , Yabancı 3.477 adet şube sayısı bulunmaktadır.) ‘tir.
Ve toplam personel sayısı 201.665 kişidir (Kamuda 69.610 kişi, Yerli Özelde 67.567 kişi, Yabancılarda 64.488 kişi çalışmaktadır.).
Sektörün büyüklüğü budur.
BDDK en son verilerine göre; 11. Ay 2021 tarihi itibariyle, Bankacılık sektöründen 4,7 trilyon TL (Türk parası ve yabancı para cinsinden ) kredi verildiği görülmektedir.
Kredi verilerini aldıktan sonra ayrıca, BDDK verilerine göre; 11.ay 2021 tarihi itibariyle, mevduat tutarı da aşağıdaki gibi gösterildiği görülmektedir.
Toplam olarak mevduat en son verilere göre kasım 2021 itibariyle 5,2 trilyon TL.
* Bankalar tarafından diğer bankalarda tutulan mevduat tutarları, “Mevduat” kalemi içerisinde yer almamaktadır. Bu tür borçlar “Bankalara Borçlar” satırında sunulmaktadır.
BDDK verilerine 11. Ay 2021 verilerine göre; 1 trilyon TL üzerinde kobi kredisi kullanıldığı görülmektedir.
Altın konusundaki verilere ulaşmadım. Yani bakmadım.
Ancak, şöyle bir konu var. Yabancı mevduatı olan bütün yatırımcılar mevduatlarını toptan bir anda çekmek isteseler bu kadar yabancı para mevcut mu? Bankalar tedbirlerini almışlar mı? Aklıma böyle bir senaryo geldi.
Allah korusun diyorum. Bu kadar dövizin toplanması büyük zenginliktir. Ancak mevduatlardan hepsi birlikte çekilmek istenirse ne olacak?
Ya da, Türk Liraları olan mevduat sahipleri hep birlikte aynı gün paralarını çekseler, bankalar Türk Lirası ödeme güçleri var mı? Para hareketlerini kontrol ediyorlar mı?
Borsa, altın piyasası ve birçok konuda bu şekilde kamu psikolojilerinin düşünülmesini öneriyorum. Para piyasalarının planlanması, tedbirlerin uzmanlarca alınması herzaman ekonomik emniyeti garantileyeceğini sanıyorum.
Bütün piyasaları etkileyen büyük finans kurum ve kuruluşlardan en küçüğüne kadar, kayıtların düzenliliği, denetimi, takibi önemli bir vazifedir.
Elbette vazife yapılıyor.
Kötü senaryolar kesinlikle olmasa bile, herzaman düşünülmesi, tartışılması gereken bir konudur. Sadece, para hareketlerinde ülkemiz yararına kanuni tedbirlerin alınmasının yararına değinmek istedim.