Piyasalarda Gözler Bu Karardaydı!

Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirledi.

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard Poor’s (S&P) merakla beklenen Türkiye değerlendirmesini açıkladı.

Kurum Türkiye’nin kredi notunu 1 kademe artırarak “B+”’dan “BB-” seviyesine yükseltti. Görünümünü ise “pozitif”ten “durağan”a çekti.

Not artışı ile ilgili yapılan değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı duruşunun, Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmasını, enflasyonu düşürmesini, rezervleri yeniden inşa etmesini sağladığı ifade edildi.

Ek olarak açıklamada, Türkiye’nin dünyayla arasındaki tasarruf açığının daralmasıyla birlikte, cari işlemler açığında 2022’den bu yana GSYH’nin yaklaşık 4 puanlık bir düşüş gözlemlendiği ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca ulusal ölçekli notların da “trAA-/trA-1+”dan “trAA+/trA-1+” seviyesine yükseltildiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca görünüme ilişkin olarak “Görünüm, yetkililerin halen yüksek olan enflasyonu düşürme, çalışanların ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki iddialı planlarına yönelik önümüzdeki 12 ay boyunca dengeli riskleri yansıtacak şekilde durağan.” ifadeleri kullanıldı.

BEKLENTİLER NE YÖNDEYDİ?

Piyasa beklentileri de S&P’nin kredi notunu bir kademe artırması ve görünümü “durağan”a çekmesi yönündeydi.

Diğer yandan “BB-” seviyesi spekülatif seviyeyi işaret etmeye devam ediyor. Türkiye’nin “yatırım yapılabilir” olarak kabul gören seviyeye gelmesi için bundan sonra 3 kademe daha not artışı gerekiyor.

DİĞER KURUMLARIN DEĞERLENDİRMESİ NE?

Türkiye’ye ilişkin gelen son değerlendirme ise 6 Eylül’de Fitch’ten gelmiş ve Fitch Türkiye’nin kredi notunu bir basamak artışla “BB-“ye yükseltmişti. Kurum görünümü ise “pozitif”ten “durağan” çekmişti.

Moody’s ise temmuz ayında Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükselterek “B3″ten “B1″e çekmiş, kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korumuştu.

NOT ARTIRIMI NEDEN ÖNEMLİ?

Ülkelerin kredi notları, uluslararası yatırımcılar açısından önem arz ettiği için kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımları, bahse konu ülkeye yabancı yatırımcı gelmesi açısından kritik öneme sahip.

Bu sebeple not artırımı sonrası Borsa İstanbul’a yabancı yatırımcıların gelmesi ve borsayı olumlu etkilemesi beklenebilir. Ancak Fitch’in son not artımının ardından Borsa İstanbul haftalık olarak 0,88% değer kaybetmişti. Söz konusu not artırımı sonrası yaşanan jeopolitik gerilimler ve küresel piyasalardaki durgunluk kararın endekse pozitif etkisini baskılamıştı. Diğer yandan mevcutta kötü gelen 3. Çeyrek bilançoları ve yüksek seyreden faiz oranları da Borsa İstanbul üzerindeki baskıyı artırmaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri