Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN da cenaze törenine katıldı ve konuşma yaptı, konuşmasından satır başları ise şu şekilde:
"Bizim medeniyetimizde alimin ölümü, alemin ölümü gibidir.Hocamız bir köy imamının evladı olarak hayata başladığı için, tabii olarak ilk öğretmeni de babasıydı. Kemal Karpat hocamızın çalışmaları hep Osmanlı üzerinedir. 96 yıllık hayatının neredeyse tamamı kendisinin ve milletinin geçmişini araştırmaya adamıştır. Bugün bize düşen ortaya koyduğu eserlerin izinden giderek, daha büyük akademik başarılarının peşinden koşmaktır.
Prof. Dr. Karpat, törenin ardından Fatih Camiinde kılınan öğle namazını müteakip Fatih Camii Haziresinde törenle toprağa verildi.
KEMAL KARPAT KİMDİR?
Kemal Karpat, Türk anne ve babanın oğlu olarak Romanya'da doğdu. İstanbul Üniversitesi'nde hukuk alanında lisans eğitiminin ardından Washington Üniversitesi'nde siyâsî bilimler alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. New York Üniversitesi'nden doktor ünvânını aldı.
Daha sonra bir müddet Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi için çalıştı. Aralarında New York Universitesi, Montana State University – Bozeman, Princeton University, Bilkent Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Harvard University, Johns Hopkins University, Columbia University, École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) ve University of Washington olmak üzere birçok önemli okulda ders verdi. Karpat yanı sıra Ottoman and Turkish Studies Association/ Osmanlı ve Türkçe Araştırmaları Birliği'nin ve Türkiye Araştırmaları Enstitüsü'nün de üyesidir.
1970 yılında University of Wisconsin–Madison'da profesör oldu. Aynı üniversite bünyesinde "International Journal of Turkish Studies" başlıklı 6 ayda bir yayımlanan akademik derginin yayın yönetmenliğini yaptı. Burada Middle Eastern Studies/ Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nin yöneticiliğini yapan Kemal Karpat, Central Asian Studies Society/ Ortaasya Araştırmaları Cemiyeti'nin de kuruculuğunu yapmıştır.
20 ülkede yayımlanmış 130 makalesi ve 16 kitabı bulunmaktadır. Amerika'daki Türk Araştırmaları Cemiyeti'nin kurucusu ve başkanı, Orta Asya Cemiyeti'nin (ACAS) kurucusu.
İstanbul Şehir Üniversitesi tarih bölümünde profesör ünvânıyla ders vermiştir.[kaynak belirtilmeli]
Kemal Karpat, TBMM Onur Ödülü sahibi ve Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir.