Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO), aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 46 ülkeyi kapsayan, "Milletvekilleri, hâkim ve savcılarla ilgili yolsuzluğun önlenmesi" başlıklı dördüncü tur faaliyetlerinin de ele alındığı yıllık durum raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye'nin yolsuzlukla mücadele tavsiyelerinin çoğuna uymadığı kaydedildi.
2017-2020 verilerine dayandırılarak yayımlanan raporda Covid-19 pandemisinden kaynaklı yerinde incelemelerin yapılamadığının altı çizildi. Euronews Türkçe’nin aktardığı habere göre, 2019 tarihli veriler arasında Türkiye'nin, Avrupa Konseyi'nin tavsiyelerini en az yerine getiren ülkelerin başında geldiğine dikkat çekildi.
Rapora göre, Türkiye 2019'da, GRECO tarafından yapılan 31 tavsiyenin 74.2’sine uymadı, yüzde 19.4’ünü kısmen yerine getirdi, yüzde 6.5’ine ise tamamen bağlı kaldı.
ÖNERİLERE EN FAZLA UYMAYANLAR HAKİM VE SAVCILAR
Önerilere en fazla uymayan grubun hakim ve savcılar olduğu belirtilirken, milletvekilleri grubunda ise uyulan öneri sayısının sıfır olarak kayıtlara geçtiği bildirildi.
Grup, topyekün Türkiye'nin değerlendirildiği 'Uyum' ve 'Ara Uyum' başlıklı önceki raporlarında, Türkiye’deki yapısal düzenlemelerin yargıç ve hakimlerin bağımsızlığına zarar verdiğine değinerek, bu düzenlemelerin yargıç ve hakimleri iktidar ile siyasete karşı bağımsız olma bakımından eskiye oranla daha sıkıntılı bir duruma soktuğu uyarısında bulunmuştu.
Türkiye’de milletvekilleri ile yargı mensupları arasında yolsuzluğun önlenmesi için Ankara'nın somut adımlar atmadığı eleştirisi ve "genel anlamda durumun tatmin edici olmadığı" ifade edilmişti.
ÜLKELERE ÇAĞRI: SALGINDA YOLSUZLUK RİSKİ ARTIYOR
Yıllık durum raporunun ön sözünde, yargı mensuplarına saldırılması ya da onların siyasi çıkarlar için kullanması, gazetecilerin ya da muhalif görüşte olanların susturulması, yalan haberlerin yayılması, sosyal medyanın propaganda aracı olarak kullanılması, en temel ahlak kurallarına uyulmaması, siyasilerin anlaşamadığı kurumlarda değişikliğe gidilmesi gibi sorunlara hala birkaç ülkede rastlandığının altı çizildi.
GRECO ayrıca Covid-19 pandemisinden dolayı birçok ülkede acil durum ve olağanüstü hale gidilmesiyle iktidarların daha fazla güç sahibi olduğunu, bu yüzden de yolsuzluk riskinin arttığına dikkati çekti. Raporda bunlara ek olarak, salgın sırasında halkın ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanırken oluşabilecek çıkar çatışmaları ve lobicilik faaliyetleri hakkında da uyarılarda bulunuldu.
Türkiye ile birlikte, Avusturya, Belarus, Belçika, Çekya, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, İrlanda, Lüksemburg, Kuzey Makedonya, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsviçre GRECO tarafında mercek altına alınan ülkeler arasında bulunuyor.