Resmen onaylandı! 3 Milyar dolarlık köprünün yarısı 688 Milyon dolara Çinlilere gitti

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde hisse devrinin önü Rekabet Kurulu'nun 'izne gerek yok' kararıyla açıldı.

Rekabet Kurulu, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, üçüncü köprüde hisse devrinin izne tabi olmadığına karar verdi.

Hisse devrinin gerçekleşmesiyle birlikte 6 Çinli şirketin oluşturduğu konsorsiyum projenin yüzde 51'ine sahip olacak.

İtalyan Astaldi Astaldi S.P.A ise projeden çıkacak.

Altı Çin şirketi oluşturdukları fonla Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun %51’ini satın alacak. Söz konusu şirketler: China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway.

Konsorsiyum üyeleri ortaklığa 688.5 milyon dolar sermaye enjekte edecek.

Kurulacak olan ortaklık, Avrasya Otoyol Yatırım ve İşletmesi’nin %51 hissesini satın alacak.

SATIŞ RAKAMI KAFALARI KARIŞTIRDI

30 Mayıs 2012'de Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de barındıran Kuzey Marmara Otoyolu'nun Odayeri-Paşaköy etabı için ihale yapıldı. İhaleyi 10 yıl 2 ay 20 günlük işletme süresi ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu kazandı.

İhalenin ardından açıklamada bulunan dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Yatırım tutarı olarak 2.5 milyar dolar. Bu rakam düşebilir de artabilir de. Hedefimiz bu köprüyü 2015'in sonunda faaliyete sokmak” diye konuşmuştu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü hedeflenen süreden aylar sonra 26 Ağustos 2016 tarihinde hizmete girdi.

ARSLAN: 3.5 MİLYAR DOLAR

Dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da 3 Mart 2017 tarihinde gazetecilere yaptığı açıklamada 60 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu projesinin toplam maliyetinin 3.5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

6 ÇİN ŞİRKETİ

Ekonomik sıkıntılar yüzünden zor zamanlar geçiren Kuzey Marmara Otoyolu projesinin İtalyan ortağı Astaldi ülkesinde konkordato ilan etti. Astaldi konkordato kararının ardından elindeki hisseleri Türk ortağı IC İçdas İnşaat'a devredecek. 

Türkiye'de bu hamle yapılırken Çinli şirketler Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde hakim ortak olduklarını açıkladı. Altı Çin şirketi oluşturdukları fonla Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun %51'ini satın alacak. Söz konusu şirketler: China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway. Açıklama Hong Kong Borsası'na yapıldı.

AKILLARA BİR SORU DÜŞTÜ

Çinli şirketler yaptıkları açıklamada proje için 688 milyon dolar ödeyeceklerini söyledi. Şimdi akıllardaki soru şu? 2012 yılında tamamı için 2.5 milyar dolardan fazla yatırım öngörüldüğü ifade edilen bir projenin yarısı 2020 yılında nasıl 688 milyon dolara satılır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri