Twitch ya da Twitch.tv, elektronik spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı platformu...
Haziran 2011'de genel ilgi alanı olan yayın platformu Justin.TV'nin bir yan ürünü olarak sunulan site, öncelikle video oyunlarının canlı akışına odaklanıyor. Justin Kan ve Emmett Shear tarafından kuruldu
Her ay 43 milyondan daha fazla izleyiciye hizmet veriyor.
Evet evet 43 milyon kişi….
Ortalama izlenme süresi ise 1,5 saat.
Şubat 2014'te ABD’de internet trafiğinin en büyük dördüncü kaynağı olarak ilan edildi.
Eylül 2014 yılında Twitch, Amazon tarafından 970 milyon Amerikan doları karşılığında satın alındı.
Daha sonra şirketin abonelik hizmeti ile sinerjilerin ortaya çıkmasına yol açtı. Twitch’i daha sonra Curse LLC'ni satın aldı.
Bilgilere göre, Twitch'in Temmuz 2020'de yaklaşık 7,46 milyon aktif yayıncısı oluştu.
Günlük izleyicisi 15 milyon, aylık kullanıcı sayısı 140 milyon .
Ekonomisi ise sıradan ekonomi değil.
Peki bu dünya nasıl bir dünya ve burada kimler var.? Röportajımızda!
HABER MERKEZİ
GÜNLÜK İZLEYİCİ 15 MİLYON, AYLIK KULLANICI SAYISI 140 MİLYON
NGAZETE: Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız?
RIDVAN ALUÇ: Tabi ki. Öncelikle ismim Rıdvan Aluç. Yayın ismim ise ''H4RDENBEY'' olarak biliniyor. 20 yaşındayım. Atatürk Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği okumaktayım. Yaklaşık olarak 6 yaşımdan beri oyunlar ile içli dışlıyım. Bu oyunlara tutkum da aslında zamanında abim için alınıp bana kalan bilgisayar sayesinde oldu. Babam havalimanında çalışıyordu ve çalışmaya devam etmekte. Bize havalimanından arkadaşlarından aldığı oyunları getirirdi. Biz de o oyunları yükleyip bitirmeye çalışırdık abim ile birlikte. Abim bir yerden sonra oyunları bıraksa da ben oyunları bitirmeye devam ettim. Şu an da ise oynadığım oyunları izleyicilerim ile paylaşıp birlikte canlı yayınlar da bitiriyoruz.
NGAZETE: Canlı yayından kastınız tam olarak nedir?
RIDVAN ALUÇ: Detaylı olarak açıklamak gerekir ise internet üzerinde bir platform aracılığı ile izleyicilerim ile buluşuyorum. Bu platformun ismi ise Twitch. Twitch, yayın yapmak isteyen her türden insanın kayıt olabileceği bir platform. Kayıt olup gerekli donanım araçlarını bilgisayarlarına yükleyerek kendi hesaplarına yapmak istedikleri yayınları canlı olarak yayınlayabilirler. Yapmak istedikleri yayın içeriklerini ise Twitch'in oluşturduğu içerik kategorisini seçerek paylaşabiliyorlar ve insanlar izlemek istedikleri kategoriye girip oradan istediği yayıncıyı izleyebiliyorlar. Bir nevi televizyon kanalları sisteminde. Ama sadece kategori seçebiliyorsunuz bu platformda.
NGAZETE: Yayınlarınız da ne tarz içerik üretiyorsunuz?
RIDVAN ALUÇ: Benim yayınlarım daha çok oyun içeriği üzerine ağırlıklı. Oynadığım oyunları açıklamak gerekir ise; Fps kategorisi içerisinde, VALORANT, Counter Strike Global Offensive, Call Of Duty ve Battlefield üzerine oluyor. Spor kategorisi içerisinde ise, NBA ve FİFA üzerine oluyor. İzleyicilerim benimle sohbet etmek istediğin de veya istedikleri videolara izleyip tepki vermemi istediklerinde Just Chatting yani Sadece Sohbet kategorisine geçiyoruz.
NGAZETE: Sadece bilgisayar üzerinden mi bu platforma ulaşabiliyoruz?
RIDVAN ALUÇ: Tabi ki de hayır. Telefon uygulamasını indirerek yayınları izleyebilir, hatta yayın bile açabilirsiniz.
NGAZETE: Siz yayın yapmaya nasıl karar verdiniz?
RIDVAN ALUÇ: Twitch'e ilk girişim yaklaşık olarak 2014 yıllarına dayanıyor. Farklı bir kanal ismi ile orada amatör bir şekilde yayınlar açmaya çalışıyordum. Fakat okulum ve kötü bilgisayar donanımlarım yüzünden bırakmak zorunda kaldım. Şu an da ise kendi aldığım bilgisayarım ve donanımlarım ile beraber yayınlarımı 31 Mart 2020 yılından beri sürdürmekteyim. Yayın yapmaya tekrar başlama sebebim ise arkadaşlarım sayesinde oldu aslında. Yayın yapmayı istediğimi çok defa dile getirmişimdir arkadaşlarıma ama altyapımın ve kendim olarak hazır olmadığımı düşünüyordum. Malum corona vakaları yükselince ve karantinaya girmek zorunda kaldığımız da arkadaşım ile oyun oynarken bir an da şunu söylemişti. '' Biz zaten sabaha kadar oyun oynayıp sohbet ediyoruz. Neden yayın açmıyorsun ki? Zaten bunu istiyordun. '' Bu cümleyi kurduktan sonra acaba diye bir fikir saplandı düşüncelerime. Daha sonrasında gerekli donanımları indirip ilk yayınımı açtım. Şimdi ise her gün olacak şekilde düzenli bir yayıncılık hayatım var.
NGAZETE. Pandemi döneminde herkesin vaktini evinde geçirdiğini düşünürsek yayıncılık sektörünün gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu meslek sektörünün devamlılığı ya da sürdürülebilirliği konusunda fikirleriniz nelerdir?
RIDVAN ALUÇ: Sosyal medyanın geliştiğini görmek benim adıma sevindirici. Çünkü teknoloji ilerliyor ve teknoloji ilerledikçe çağda değişiyor. Bu çağa ayak uydurmamız gerekiyor. Artık yayıncılık bir meslek haline geleceğini düşünüyorum. Sürdürülebilirlik konusunda da açıkçası önü bayağı açık bir sektör. Her gün yeni yayıncılar katılıyor aramıza ve her biri farklı içerik projeleriyle geldikleri için bu sektörün sonu uzun yıllar boyunca gelmez, gelemez de. Önümüzde güzel eğlenceli ve kaliteli zamanlar bekliyor.
SÜREKLİ YAYIN YAPIYORUM
NGAZETE: Canlı yayın platformlarında yayın yapan çok fazla kişi olmasına rağmen sizi onlardan ayıran özellikler nelerdir?
RIDVAN ALUÇ: Beni onlardan ayıran en büyük özellik süreklilik. Her gün yayın açıyorum. Özellikle yayın saatlerine dikkat etmekteyim. Çünkü insanların acaba açmış mıdır? Ya da Acaba kaçıracak mıyım yayını? gibi sorular ile kendilerini sorgulamalarını istemiyorum. Bu yüzden belli bir düzende yapıyorum. Çok olağandışı bir durum olur onda ise zaten topluluk sunucumuzdan ya da sosyal medya hesaplarım üzerinden bildiriyorum. Diğer yayıncılardan beni ayıran en önemli iki başlıca özelliğim bunlardır. Diğer unsurlar ise kullandığım donanımlar. Işık kaynağım olsun, kullandığım mikrofon, kamera ve bilgisayar gibi bileşenler beni bir tık daha öne geçirebiliyor diğer yayıncılara göre.
NGAZETE: Yayıncılığı profesyonel olarak yapmayı hedefliyor musunuz? Gelecekte ki planlarınız nelerdir?
RIDVAN ALUÇ: Yayıncılığı Profesyonel olarak yapmayı hedefliyorum tabi ki. Şu an benim izleyici sayılarıma sahip kişilerden daha kaliteli yayınlar sunmaya çalışıyorum. Her geçen gün benim için yayınlarımın profesyonelliğini arttırmamda yardımcı oluyor. Gelecek planlarımın arasında ise kendi home stüdyom'a taşınmak ve yayınlarımı daha da kaliteli hale getirerek ekibim ile birlikte yolumuza devam etme planlarımız var.
NGAZETE: Yayıncılığa başlamayı kafanıza koyduğunuz da sizi destekleyen birisi ya da birileri var mıydı?
RIDVAN ALUÇ: Beni destekleyen çok ufak bir kitlem vardı. Saysam 3,4 kişi çıkar. Ama şimdiye bakarsak eğer büyük bir yayın ekibim var. Benim hem yakın arkadaşlarım, hem de ekibim. Onlar olmasa çoğu yerde takılmış olurdum. Buralara kadar da hızlı bir şekilde gelemezdim. Onlara teşekkürü borç bilirim.
NGAZETE: Yayıncılık dışında bir mesleğiniz var mı?
RIDVAN ALUÇ: Evet. Yayıncılık dışında full time çalıştığım bir işim var. Mağazacılık sektöründe Reyon sorumlusu olarak çalışmaktayım.
NGAZETE: Yayıncılık ile mesleğinizi sürdürürken zorlandığınız oluyor mu?
RIDVAN ALUÇ: Bazı yerler de evet zorlandığım oldu. Özellikle mağazalar tekrar açılmaya başlandığın da bir taraftan işe gidip, eve gelip o koltuğa oturup yayın yapmaya çalışmak beni çok yordu. Halen daha yorduğu yerler olduğu da oluyor. Çünkü mesleğim yüksek tempo isteyen bir ortam. Orada sürekli yüksek tempo çalışıp eve gidip yayın açınca enerjim kalmamış olabiliyor. İlk başlarda da uzun süre karantinada kaldıktan sonra aynı tempoyu yakalamaya çalışırken çok yoruluyordum ve yayınlarım da enerjim kalmamış oluyordu. Ama şimdilik bir düzene oturunca daha az yorucu oluyor.
NGAZETE: Hiç yayıncılık hayatını bırakmayı veya ara vermeyi düşündünüz mü?
RIDVAN ALUÇ: Açıkçası bırakmak değil de ara vermeyi düşündüm. Çünkü yayıncılıkta her gün aynı tempoyu yakalayamıyor olabiliyorsunuz. Başlar da yeri geliyor kimse izlemiyor, yeri geliyor 1 kişi izliyor ama işte o sabrı kontrol ettiğiniz de, insanların dikkatini çektiğiniz de tempo artmaya başlıyor. Ben bu süreç içerisindeyken yorulduğumdan ve hevesimi kaybetmeye başladığımda ara vermeyi düşünmüştüm. Her gün yeni bir içerik sunmayı düşünmek insanı yoruyor çünkü.
NGAZETE:İdol olarak gördüğünüz yayıncı veya bir kişi var mı?
RIDVAN ALUÇ: İdol olarak gördüğüm bir yayıncı var. O kişi de Ferit 'WTCN' Karakaya'dır. Onu izleyerek yayıncılık sektörünü kafamda oturtmuştum. Sevdiğim bir kişidir kendisi ve örnek alınacak birisidir.
NGAZETE: Yayıncılığın hayatınızda ki olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?
RIDVAN ALUÇ: Yayıncılığın hayatıma olumlu yönü çok oldu. Yeni insanlar ile tanıştım. Benimle birlikte oyun oynamak isteyenlerden tutun, izleyicilerimin birbiri arasında sohbet kurup, arkadaşlıklar oluşturup, sıkı dostlukların kurulduğunu görmek benim için olumlu bir etken. Olumsuz yönü ise kendime pek fazla vakit ayıramam olur sanırım. İşten çıktığım gibi koşarak yayın saatime yetişmem gerekiyor çünkü. Sanırım tek olumsuz yönü bu olabilir.
NGAZETE: Yayıncılık işine girdiğinizde bu iş için olumsuz düşünenler oldu mu?
RIDVAN ALUÇ: Olumsuz düşünen çok oldu. Halen daha olumsuz düşünen kişiler olduğunu da düşünüyorum açıkçası. Bu kadar yayıncının arasından sıyrılıp zirveye kolay bir şekilde tırmanacağımı sanıyorlar. Evet kolay bir şekilde çıkamam belki ama çıkmak için en uzun yolu bile kullanırım. Bunun için ise zaten emek sarf ediyorum.
NGAZETE: Ailenizin yayıncı olmanıza bakış açısı ne oldu? Desteklediler mi?
RIDVAN ALUÇ: Ailemin yayıncı olmama tepkisi başta çok sert değildi. Önem vermiyordum ilk yayın açtığım zamanlar. Ama bir yerde artık izleyicilerimin bana ''Yayın ne zaman başlayacak. Beklemedeyiz.'' demelerinden sonra ben ciddiye almaya başladım.İşte o zaman da ailem tarafından şikayetler almaya başladım.Pek desteklemediler açıkçası. Şu an ki halimi görünce de desteklemeye başladılar. Başarılarımın devamını beklemekteler onlarda.
NGAZETE: En sevdiğiniz 5 oyun nedir?
RIDVAN ALUÇ: En sevdiğim 5 oyunu şu şekilde sıralayabilirim.
1-Devil May Cry 4
2-VALORANT
3-NBA
4-Counter Strike Global Offensive
5-Forza Horizon 4
NGAZETE: Peki burada ciddi bir ekonomi de var? Oyuncular nasıl ve ne kazanıyor? Bu nasıl bir ekonomi? Komik ama uyuyarak ve bunu yayınlayarak para kazanan oyuncular zaman zaman haber bile oluyor
RIDVAN ALUÇ: Evet bir para kazanma sistemi var ortada. Twitch üzerinde para kazanma sistemi iki şekilde oluyor. İlk olarak platformun sağladığı, yayıncıya belli bir ücret karşılığında izleyicinin abone olmasıdır. İkincisi ise yayıncının seçtiği bir site üzerinden, izleyici bağış olarak para atabiliyor. Youtube platformu üzerinde ise belli koşulları yerine getirince reklamlardan, izlenmelerden ve tıklamalardan para kazanabiliyor.
NGAZETE: Bir yayıncı ortalama ne kadar kazanıyor?
RIDVAN ALUÇ: Büyük yayıncılar sponsorluklar olsun, abonelikler olsun yüksek meblağlara ulaşabiliyorlar. Yeni başlayan bir Yayıncı ise ne kadar alacağını yaptığı düzenli yayınlar ve izleyicilerine kendisini sevdirmesine göre değişir. Aslında burada net bir şey söyleyemem. Çünkü bizim gelir kaynağımız aslında izleyicilerdir.
NGAZETE: Başka eklemek istediğiniz bir şey var mı?
RIDVAN ALUÇ: Umarım etkili bir röportaj olmuştur. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. Tekrar görüşmek üzere.