Rusya Devlet Başkanı Putin’in yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıması bölgedeki gerilimi daha da arttırdı. Rusya’nın hamlesinden sonra, NATO, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ABD’den peş peşe açıklamalar geldi. Yaptırımlarda ise ilk adımı Almanya attı.
TANSİYON DÜŞECEK Mİ
Rusya ve Ukrayna arasında krize sebep olan bölgelerden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Denis Puşilin, 1995 ile 2004 yılları arasında doğanların silah altına alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.
Dün geceden beri ikinci kez kamera karşısına geçen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky ise yaptığı açıklamada, “Geniş çaplı bir operasyon olacağını düşünmüyorum ama tansiyonun düşeceğine de inanmıyorum” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’nın açıklamasından sonra Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Ukrayna’nın iki bölgede de egemenlik hakkı yok” denildi.
NATO ACİL TOPLANIYOR
NATO-Ukrayna Komisyonu acil toplantı yapılacağını duyurdu. Toplantıya, üye ülkeler adına daimi temsilciler katılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da toplantıya katılmak için programını yarıda keserek Türkiye’ye dönme kararı aldı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de Türkiye saati ile 19.00'da basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky’nin ortak zirve talebi için, “Böyle bir teklif eğer uygulama alanı bulursa biz tabi ki içerisinde yer alırız. Bana göre olması gereken de budur” dedi.
PUTİN EMRİ VERDİ
Yaşanan gelişmelerden sonra Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus ordusuna barış gücü olarak Donbas bölgesinde güvenliği tesis etme emri verdi.
Kremlin de “Rusya hala diplomasiye açık, tanıma kararının tansiyonu düşüreceğine inanıyoruz” açıklamasını yaptı.
UKRAYNA DİPLOMATLARI ÇAĞIRDI
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’da görevli üst düzey diplomatları istişare için Kiev’e çağırıldığını duyurdu.
ABD İSTEDİ ALMANYA YAPTI
Dün Putin’in ulusa sesleniş konuşmasından sonra diğer ülke ve kuruluşlardan yapılan açıklamalarda yaptırımlarda bulunma kararları konuşulmuştu. İlk hamle Almanya’dan geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Nord Stream sertifikasının ‘Gerekli bir adım’ olduğunu söyleyerek askıya aldığını duyurdu.
BIDEN KARARI İMZALADI
ABD Başkanı Joe Biden, Donbas bölgesi ile Amerikalı kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan kararnameyi imzaladı.
PUTIN’E İLK DESTEK
Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic yaptığı açıklamayla Putin’in tanıma kararına destek çıktı. Vucic, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin (DPR ve LPR) bağımsızlığını tanıma kararı dünya düzenini tamamen değiştirdi” ifadelerini kullandı.
Alexander Vuciç, ayrıca Putin'in kararının Sırbistan'ı, Rusya'ya yaptırım uygulama yönünde Batı baskısına maruz bırakacağını kaydetti. Baskının çoktan başladığını ve üç gündür arttığını söyleyen Vucic, "Bizim pozisyonumuz kolay değil, bugün olan her şey Sırbistan'ı siyasi meydan okumaların, güvenlik meydan okumalarının, ekonomik meydan okumaların önüne koyuyor, Başkan Vladimir Putin'in kararından sonra Sırbistan üzerindeki siyasi baskı her zamankinden daha büyük olacak" dedi.
BULGARİSTAN PUTIN'İ KINADI
Bulgaristan Başbakan’ı Kiril Petkov, “Rusya Devlet Başkanı'nın Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız varlıklar olarak tanıma kararını kınıyorum" dedi.
Kiril Petkov,“Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğünü korumaya devam ediyoruz. Uluslararası hukuka saygı gösterilmelidir. Biz Avrupa Birliği, savunmamızda birlik içinde karşılık vereceğiz” diye devam etti.
İNGİLTERE YAPTIRIMLARI AÇIKLADI
İngiltere Avam Kamarası’nda konuşma yapan İngiltere Başbakanı Johnson, “Bugün İngiltere şu beş Rus bankasına yaptırım uyguluyor. Ayrıca 3 kişiye daha yaptırım uygulanacak” dedi. Yaptırım uygulanacak kişilerin Gennady Timchenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg olduğu açıklandı. Boris Johnson, ilgili kişilerin İngiltere'ye girişinin de yasaklanacağını belirtirken mal varlıklarının dondurulacağını söyledi.
ERDOĞAN ZELENSKI İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştü. Zelenski, “Rusya’nın provokatif kararı karşısında Ukrayna’nın pozisyonunu desteklediği için teşekkürlerimi ilettim” açıklamasını yaptı.
FEDERASYON KONSEYİ, RUS ORDUSUNA İZİN VERDİ
Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıma kararı sonrası destek veren ve karşıt açıklamalar yapılmaya devam ediyor. Donetsk ve Lugansk, Rusya’yla anlaşmalara onay verdi. Duma ve Rusya Federasyon Konseyi de anlaşmaları onayladı. Rusya'ya giden Donbasslılara zorunlu göçmen veya geçici sığınma statüsü veriliyor.
Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde cumadan beri gerginlik ve tahliyeler sürerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin buradaki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıdığını duyurdu ve Silahlı Kuvvetler'e burada barışı koruma misyonları icra etme talimatı verdi.
PUTIN’DEN FLAŞ AÇIKLAMALAR
Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanımalarının anayasal sınırlar dahilinde bir adım olduğunu belirtti. Putin, 2014'te imzalanan Minsk Protokolü için ise "Bu anlaşma aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü" diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni (LHC) anayasa sınırları içinde tanıdıklarını belirtti. Putin "Ancak bu sorunun Ukrayna yönetimi ve DHC ve LHC yöneticileri arasında barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz" dedi.
2014’te imzalanan Minsk Antlaşması'nın Ukrayna'nın anlaşmaya bağlı kalmaması ve sebebiyle geçersiz hale geldiğine işaret eden Rus lider, Batılı ülkelerin de bu süreçte etkin rol oynayamadığı vurgusu yaptı.
'MİNSK ANLAŞMASI, KİEV TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ'
Putin "Ukrayna yönetimi, alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi. Minsk Anlaşması aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü" dedi.
Putin "Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden DHC ve LHC’yi tanımaktan başka çaremiz kalmadı. Evet, Minsk Anlaşması artık yok. DHC ve LHC’yi tanıdık" diye konuştu.
Rus lider "Dün DHC ve LHC ile işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma anlaşmalarını imzaladık. Bu anlaşmalarda, söz konusu cumhuriyetlere askeri dahil yardım sağlayacağımızı öngören maddeler var. Orada çatışma devam ettiği için bu kararla, gerekirse taahhütlerimizi yerine getirmeye hazır olduğumuzu net biçimde ortaya koyuyoruz" diye devam etti.
'UKRAYNA'NIN TAKTİKSEL NÜKLEER SİLAH ELDE ETMESİ RUSYA İÇİN TEHDİT'
Ukrayna'nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesinin Rusya açısından güvenlik sorunu teşkil ettiğine de işaret eden Putin "Ukrayna'nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesi Rusya için stratejik tehdit" dedi. Rus lider, bölge açısından en iyi çözümün Kiev’in NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması olduğuna işaret etti:
"Ukrayna’nın NATO üyeliğine gelince. Batı ülkelerdeki mevkidaşlarımızın yüzlerini kaybetmemesi için bu sorunun en iyi çözümü, mevcut Kiev yönetiminin NATO’ya katılmaktan kendileri vazgeçmesi, tarafsızlığa uyması olur."
Konuşmasında 2014 yılında Rusya'ya yeniden bağlanan Kırım'a da değinen Putin "Kırım’da kimse silah zoruyla Rusya’yla birleşmekten yana oy kullanmadı. Batı bu karara saygı duymalı" ifadelerini kullandı.
Putin açıklamasında "Ukrayna, ilişkileri normalleştirmek için Kırım ve Sivastopol’de yaşayan insanların Rusya’ya katılma kararını tanımalı" vurgusu yaptı.
'RUSYA, HEMEN DONBASS'A GİRECEK GİBİ BİR DURUM YOK'
Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin ordusunun Donbass'a girmesi gibi bir durum olup olmadığının sorulması üzerine, şu an için Donbass'a girilmesi gibi bir durumu olmadığı yanıtını verdi:
"Ordunun oraya hemen gireceği gibi bir şey söylemedim. Ayrıca, sahadaki gelişmeler ve bunlara bağlı olası sonuçları tahmin etmek mümkün değil. Her şey, sahada gelişen somut duruma bağlı."