SICAK CÜZDAN ve/veya KRİPTO/6

Prof. Dr. Seyithan Deliduman

Görülmektedir ki, Bitcoin gibi kripto paralara karşı bir kavrayış içerisinde olunduğu ve hukuki anlamda henüz herhangi bir düzenlemenin bulunmamasına karşın, artık yavaş yavaş bunlara yönelik adımların atılmaya başlanacağı düşünülmektedir.

Ancak şu aşamada, merkezi otoritelerce kripto paralara direkt müdahale edilmek yerine, kullanıcıların ve yatırımcıların dikkatini risklere çekerek, uyarma yöntemleri tercih edilmektedir.

Merkez Bankası Başkanı'nın Açıklaması: "Kripto Para Düzenlemesi?!"

Şahap Kavcıoğlu, kripto para düzenlemesine ilişkin soru üzerine, bu konunun çok hassas olduğunu söyledi.

Kripto paralarla ilgili dünyada altyapı, düzenleme ve kontrol mekanizmasının bulunmadığına işaret eden Kavcıoğlu, "Birkaç ülke kripto parayı tamamen yasakladı. Bu konuyu sadece yasaklayarak da halledemezsiniz. Zaten bizim böyle bir niyetimiz de yok" diye konuştu.

Yapılan düzenlemenin içeriği hakkında bilgi veren Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu ödemelere aracılık eden ödeme kuruluşlarını altyapıları çok sağlam olmadığı için 'bu tür ödemeleri banka aracılığı ile yapın' dedik.

Bu ödemeleri yasaklamadık, sadece 'bankalar aracılığıyla yapabilirsiniz, diğer ödeme kuruluşları ile yapamazsınız' dedik.

Çünkü orada bazı sıkıntılar var.

Kripto paranın, para yerine kullanımını yasakladık.

Şu anda daha geniş bir düzenleme üzerinde çalışılıyor.

İki hafta içerisinde belli bir noktaya gelecek.

Her kurum kendi alanıyla ilgili çalışmayı yapıyor.

Müthiş bir para trafiği var.

Şu an Türkiye'den dışarıya bizi rahatsız edecek düzeyde para trafiği var.

Giden para geliyor mu gelmiyor mu?

Bir taraftan ithalatı kısmak istiyorsunuz, bir taraftan da her gün kripto para alımı için yurt dışına milyon dolarlar gidiyor.

Biz bu düzenlemeyi ilk yaptığımızda televizyonlarda 'sermaye kontrolü yapılacak' gibi yorumlar yapıldı.

Biz bu konuda çok muzdaribiz.

Önce insanların yapılan düzenleme neyi kapsıyor, onu anlaması ve altyapıyı oluşturmak için bizlere katkı vermesi lazım.

Aynı durum rezervlerle ilgili de böyle."

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı özelliğini taşıyan ve Cumhuriyet’in 100'üncü yılını yani 2019-2023 yılları arasını kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda Blockchain vurgusu yapılmış ve "Blokzincir tabanlı dijital Merkez Bankası parası uygulamaya konulacaktır" ifadelerine yer verilmiştir.

Yani Türkiye’de kurumsal yapısı güçlü bir finansal sektörün oluşması için enstrüman çeşitliliğine gidilecek ve bu kapsamda Merkez Bankası dijital para birimi de piyasaya sürülecek.

Ayrıca yeni Kalkınma Planı’na göre uluslararası ticaret sisteminde kabul görecek alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirilmesi amacıyla ülke işbirlikleri tesis edileceği ve çalışmaların sürdürüleceği ifade edilmiştir.

Öte yandan 2019-2023 dönemini kapsayan plan döneminde, İstanbul’un cazip bir küresel finans merkezi olma hedefini destekleyen, kurumsal yapısı güçlü bir finansal sektörün oluşturulması amaçlandığının da altını çizmek gerekir.

Bunun için finansal aktörlerin reel sektörün finansmanındaki etkinliği artırılacak ve sektörün sermaye piyasasından, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDKgözetimindeki banka dışı finansal kuruluşlardan fon kullanması özendirilecek.

Prof. Dr. Seyithan Deliduman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.