Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 66. Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu.
“Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalı. Çünkü bunun şartları ortadan kalkmıştır” diyen Şimşek, reel sektör desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Kamu bankalarının ticari kredilerde öne çıktığını belirten Şimşek, özel bankaların da harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Şimşek, dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen toplantıda reel sektör temsilcilerinin hepsinin finansmana erişimde sorunlar yaşadıklarını söylediğini aktardı ve bankaların yatırımı, üretimi ve ihracatı desteklemesi gerektiğini dile getirdi.
Seçim sonrasında ticari kredide büyüme hızı iki yılın dibine gerilerken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dün Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek’in de katıldığı toplantıda “Reel sektör firmalarımız son dönemde finansmana erişimde büyük zorluklar yaşıyor.” demişti.
Şimşek ayrıca, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ürünlerinin katılım finansa uyumunu sağlayacağız” açıklamasında bulundu.
FED VE CDS YORUMU
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasına da değinen Bakan Şimşek, “Parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna geldik. Yakınız. Yani 2024’ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır” dedi.
Türkiye’nin kredi risk primindeki (CDS) gerilemeye de değinen Şimşek, “Ülkemizin risk pirimi 700 baz seviyesinden 400 baz civarına gerilemiştir. Bu ekonomideki bütün aktörlerin daha makul maliyetlerle dışarıdan kaynak bulmasının önünü açmıştır” ifadelerini kullandı.
YÜZDE 4,5 BÜYÜME BEKLENTİSİ
Şimşek’in konuşmasından diğer satır başları şöyle:
* 2023’te sıkıntılı küresel koşullara rağmen yüzde 4,5 civarında büyüme öngörüyoruz.
*Önümüzdeki 5 yıl içinde küresel büyüme yüzde 3 ile uzun vadeli ortalamaların oldukça altında gidecek görünüyor.
*Ekonomimizde yeniden dengeleme ihtiyacı çok açıktır. Politika çerçevemizi bu yeniden dengeleme ihtiyacına göre şekillendiriyoruz.
*Politikalarımızda şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik, uluslararası normlara uyum temel öncelik.
*Teşebbüs hürriyeti, serbest kambiyo rejimi, dalgalı kur sistemi, dışa açık kurallı ekonomi sistemini benimseyen bir anlayış içinde ilerleyeceğiz.
*Para, maliye ve kredi politikamızı bu hedefleri sağlayacak şekilde şekillendiriyoruz.
‘SIKILAŞMA DEVAM EDECEK’
*Finansal istikrarı şekillendirmek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak için attığımız adımlar ve sıkılaşma devam edecek.
*Kredi derecelendirme kuruluşları daha olumlu bir perspektif sunmaya başladı.
*Finansal istikrarı pekiştireceğiz, sermaye piyasalarını derinleştireceğiz; katılım finans ve sigortacılığın gelişmesi için önemli adımlar atacağız.
*Daha destekleyici dış finansman koşullarıyla sektörün yurt dışı finansman imkanlarını daha güçlü şekilde değerlendirmesini bekliyoruz.
*Artık reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir; özel sektör yatırım, istihdam çerçevesinde önceliklendirilecektir.
*Sürdürülebilir büyümenin devamı için reel sektörün finansmana kesintisiz erişimi olmazsa olmazdır.
*Bankaların önümüzdeki dönemde daha seçici şekilde cari açığı azaltacak, enflasyonu azaltacak şekilde büyümelerinin devamını arzuluyoruz.
*Bankaların reel ekonomiyi desteklerinin devamını arzuluyoruz, üstümüze düşeni yapacağız.
*Maliye ve para politikası eş güdüm içinde hedef odaklı olacak, bankaları biz paydaş görüyoruz.
*Programımızı bankalarla uygulamayı ve bazı tedbirlerin tasarımını bankalarla birlikte yapmayı istiyoruz.
*Fiyat istikrarı ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi hedeflediğimiz bu dönemde bankacılık sektörünün sorumlulukla önemli katkılar sağlayacağına ilişkin şüphemiz bulunmamakta.