Söz Dinlemeyen Herkes İçin Coronavirus Gerçekleri?!

Cüneyt Şaşmaz

İletişim'de temel kural, karşındakinin anladığı kadar varsın ise kim'in neyi ne kadar anladığı ya da medya'nın neyi ne nasıl yansıttığı ortada!

Üniversite çocukları köylerinde, şehirlerinde bahar tatilinde...

Emekli ebeveynleriniz hala sokak'a çıkabilecekleri konusunda ısrar ediyorlar?!

Y kuşağı partileri artıyor?!

Demem o ki:

Korkutucu Covid-19 projeksiyonlarına, barınma yerinde emirlere ve eğriyi düzleştirme konusundaki tüm konuşmalara rağmen, bazı insanlar hala yeni koronavirüsün ne kadar ciddi olduğunu görmüyorlar?!

Hem kendilerinin hem topluluklarının geri kalanının güvenliğini riske ediyorlar... 

Hal böyleyken...

Tv haber bültenlerinde izliyoruz.

III. derece'de istihbari akıl üreten ülkenin insanları ne yaşıyor, nelerden korku'yor ise II. derece'de istihbarat üreten ülke'nin insanları da benzer hikaye!

Kaldı ki, III. derece'de istihbari akıl üreten ülke'nin siyaset'ini, ticaret'ini, medya'sını, yüksek bürokrasi'sini, II. derece'de istihbari akıl üreten merkez'ler yönetiyor ve yönlendiriyor ise "çöküş, çürüme tablosu" ortada.

Demem şu ki:

Çin'den Avrupa'ya kayan "Coronavirüs tehdidi" kapsamında, Batı "Neo Orta Çağı" yaşıyor.

"Cadı avı"na dönüşen virüs'lü vatandaş arayışı ya da Engizisyon kafasını aratmayan, karantina altına alınan şehir hayatı!

İşte, en inatçı ya da bilimden kaçan arkadaşınıza ya da aile üyenize, onlara nihayet - son olarak - dinlemeleri için göndereceğiniz beş gerçek!

Potansiyel olarak, semptomatik olmadan çok önce insanlara enfeksiyon bulaşıcıdır.

Almanya'daki araştırmacılar, yapılan bir araştırma sonucu, yeni koronavirüs ile enfekte olan dokuz kişinin, sadece hafif, soğuk benzeri semptomları olduğunda, enfeksiyonlarının birinci günü kadar çok büyük miktarda virüsü bulaştırdıklarını buldu.

Aslında, burun ve boğazdaki virüs seviyeleri, o ilk günde en yüksekti, sonraki günlerde azaldı.

Bu, enfekte olmuş kişilerin, semptomatik olmadan önce bile virüsü attığını göstermektedir.

Enfeksiyondan sonra semptomların ortaya çıkması 11 gün sürebilir.

Araştırmalar, ortalama inkübasyon süresinin beş gün olduğunu göstermiştir.

Bu, bazı insanların daha erken semptom geliştireceği ve bazılarının daha sonra geliştireceği anlamına gelir.

Nitekim...

Çalışma, ayrıca, insanların sadece yüzde 2.5'inin maruz kaldıktan iki gün sonra semptom gösterdiğini, insanların yüzde 97.5'inin 11 gün sonra semptomatik olduğunu bildirdi?!

Bu, virüsü olan biriyle temasa geçtiyseniz, güvende olmak için 14 gün boyunca karantinaya almanız gerektiği anlamına gelir.

Bu zaman çerçevesi özellikle önemlidir, çünkü bu süre zarfında oldukça bulaşıcı olabilir ve bunu bile bilmeyebilirsiniz.

Virüs, üç güne kadar yüzeylerde yaşar.

Bir deneyde, bilim adamları hapşırma, öksürük veya nefes verme yoluyla nasıl yayılacağını taklit etmek için yeni koronavirüsü içeren bir aerosol yarattılar.

Daha sonra, virüsün ne kadar süre dayanabileceğini görmek için bu aerosolü farklı yüzeylere püskürttüler.

Bakır üzerinde virüs dört saate kadar, kartonda 24 saate kadar, plastik ve paslanmaz çelik üzerinde iki ile üç gün boyunca tespit edilebilir.

Bu, nesnelerin çok daha uzun süre kontamine olabileceği ve nesneye dokunup, yüzlerine dokunmaları durumunda insanlara virüs bulaşabileceği anlamına gelir.

Hasta bir kişinin hapşırma, öksürme veya nefes verme durumunda da enfekte olabilirsiniz.

Ezcümle:

DSÖ, yeni coronavirüs için enfeksiyon oranının 2 ila 2.5 arasında olduğunu, yani hastalanan her kişinin iki veya üç kişiyi enfekte edeceğini tahmin etmekte?!

Nüans?!

Bu hızda, virüsü olan insan sayısı altı günde bir ikiye katlanır.

Hasılı:

Bu oran, epidemiyologların, aşırı sosyal uzaklaştırma önlemleri alınmazsa, nüfusun yüzde 40 ile yüzde 70'inin virüsü kapatabileceğini tahmin etmesine yol açtı.

Başka?!

Ciddi derecede hastalananlar sadece yaşlı insanlar değil.

Yani?!

Birçok genç Covid-19 riskini attı, çünkü ölümlerin çoğu 60 yaşın üzerindeki insanlarda bildirildi.

Ancak, CDC tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, ABD'de  Covid-19 için hastaneye yatırılan insanların yüzde 38'inin 20-54 yaşları arasında?!

Başka?!

Yoğun bakım yataklarının yüzde 12'sinde, 20-44 yaş arası kişiler yatıyor.

Nüans?!

Virüs, seni genç bir insan olarak öldürmese bile çok hasta edebilir!?

Hülasa:

Bu bilgi, paniğe kapılmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak salgını ciddiye almanız gerekir.

Demem o ki:

Herkesin, sadece kendilerini korumakla kalmayıp, arkadaşlarını, ailesini, komşularını ve topluluğunu korumak sorumluluğu vardır.

Demem şu ki:

Virüs için bir vektör olmak istemiyorsanız, salgını önlemenin en iyi yolu kesinlikle sosyal mesafeyi uygulamaktır.

Nitekim...

Karantina'ya alınan Diamond Princess ve Grand Princess yolcu gemileri üzerinde yapılan yeni bir çalışma, coronavirüs izlerinin sert yüzeylerde 17 güne kadar hayatta kalabileceğini gösterdi.

Pazartesi günü, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yayınlanan araştırma, endişe verici: Bu şey ne kadar dayanıklı?!

Ama bize virüsün biyolojisi hakkında önemli bilgiler veriyor!?

Bilim adamları, yolcu gemilerinin, dünyanın dört bir yanından insanları bir araya getirdikleri ve günlerce onları çok yakın birarada tuttukları için "hastalık yayılma merkezleri olduğunu" zaten biliyorlardı.

Bu araştırma, coronavirüs'ün genetik materyalinin, yolcuların inmesinden sonra bile bu gemilerde kaldığını gösterdi.

Ayrıca, araştırmada "SARS-CoV-2 RNA", semptomsuz ve asemptomatik enfekte olmuş yolcuların kabinlerindeki çeşitli yüzeylerde, kabinlerin boşaltılmasından sonra, dezenfeksiyon prosedürleri yapılmadan önce 17 güne kadar tanımlanmıştır" denildi.

Demem şu ki:

RNA, virüsün genetik materyali'dir.

Sözün özü:

Bu araştırma, çok önemli bir uyarı ile geliyor!?

Yüzeylerde viral RNA bulunmasına rağmen, bu fragmanların enfeksiyona neden olabileceğine dair bir kanıt göstermemektedir.

Olabilir, ancak bunu kanıtlamak için CDC'nin "garanti altında" olduğu bir hareketin "takip araştırmasına" ihtiyacımız olacak.

Epidemiyolog Tara C. Smith, Twitter'da kritik bir ayrım yaptı:

"Viral RNA, canlı virüsün bulunması anlamına gelmiyor.

Canlı virüs terimi, replike olabilen bir virüs partikülünü belirtir.

Bu, her zaman böyle değildir.

Bir süre bir yüzeyde olup kuruduktan sonra, genetik materyalleri (RNA veya DNA) hala olsa bile, hücrelerin içinde büyüyemeyebilirler.

Bu çalışmada olduğu gibi?!"

Ezcümle:

Bu viral RNA'nın neler yapabileceğini henüz bilmememize rağmen, bu makale, düzenli olarak ve iyice yüzeyleri temizlemeye ekstra özen göstermenin yanı sıra, şu anda Çin'de olan halka açık yerleri yeniden açmaya karşı dikkatli olmanın bir hatırlatıcısıdır.

Ve..

Son olarak...

Axios’un sağlık bakım editörü Sam Baker:

"Virüs sert yüzeylerde uzun süre yaşıyor.

Virüs hala hızla yayılırken; barlar, restoranlar ve spor salonları gibi işletmeleri hızla yeniden açmaya karşı dikkatli olmanın bir başka nedeni."

Hülasa:

17 Mart'ta yayınlanan canlı virüs üzerine yapılan araştırma, yüzeyin türüne bağlı olarak, saatlerden günlere kadar her yerde hayatta kalabileceğini gösterdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.