SPD Başkanı Yıldız KRT’ye konuştu : İstanbul’un Su Yönetimi Anlayışı Değişmeli

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız 18 Ekim Pazar günü KRT ‘de Osman Güdü’nün hazırlayıp sunduğu Kent ve Yaşam Programına Telefonla katıldı

İstanbul’un su sorunu ve geleceğinin ele alındığı  programda İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek Melen Barajı’nın tamamlanamamasının nedenleri, yeni ihalenin durumu ve yaşanan gecikme ve aksaklıkların yaratacağı sorunlar üzerinde açıklamalar yaptı.

Programa telefonla bağlanan SPD Başkanı Dursun Yıldız DSİ’nin Büyük Melen Projesinin başlangıcı ve gelişmeleri konusunda bilgi verdikten sonra Melen Sisteminin İstanbul için önemine değindi.

Yıldız konuşmasına şöyle devam etti:

Melen Regülatöründen 2007 yılından bu yana İstanbul’a su verildiğini ve bunun da İstanbul için çok önemli olduğunu belirten Yıldız 18 Ekim tarihi itibarıyla İstanbul Barajlarında 281 milyon m3 su var .Bu sene başından itibaren sadece Melen sisteminden İstanbul’a 325 milyon m3 su aktarılmış Bunun anlamı şı Eğer bu sistemden su aktarılmamış olsaydı İstanbul’un barajları 3 ay önceden boşalmış olacaktı. Melen sistemi İstanbul’un sigortası ama Melen Barajı’nın da tamamlanması gerekiyordu.

Burada yaşananlar hepimizi üzdü. Ancak DSİ’nin bilgi ve deneyimi ve genetik yapısı Melen Barajı’nın güçlendirme yapısı konusunda en doğru yolu bulup bu barajı tamamlayıp İstanbul’u rahatlatacaktır.

İstanbul’un kullandığı su birçok AB Ülkesinin içme suyunun iki katı

Dursun Yıldız konuşmasına şöyle devam etti;

İstanbul’a su temini kolay değil.İstanbul’a temin edilen su AB de İspanya,Fransa,İtalya Almanya hariç diğer 25 ülkenin tek tek kendi ülkelerine sağladığı içme ve kullanma suyundan fazla hatta birçok ülkenin iki katı. Bu nedenle kolay bir iş değil. İstanbul suyu için bugüne kadar dürüst,namuslu ve özverili bir şekilde hizmet vermiş herkesi kutluyorum.

Melen Barajı’nın Durumu İstanbul’da Yeni Bir Dönem Başlattı

Melen Barajı’nın tamamlanamamış olması ve güçlendirme inşaatı ile ilgili ortaya çıkan durum İstanbul’un su temini planının bozmuştur. İstanbul’un önünde Melen Barajı konusunda 5-10 yıllık  belirsiz bir dönem vardır.Bu da İstanbul’un su yönetimine bu riskin yönetilmesi  sorumluluğunu vermiştir. Bu konuda İSKİ nin hazırlıklı olduğunu ve A B C  planları olduğunu biliyorum. Sakarya’dan su basma Deniz suyu nu paçallayarak verme gibi bazı çözümler var ancak bunların hepsinin de bedelleri var. Bu nedenle bu dönemde İstanbul’un zorlanmış ve daha sonrası için sorunlar yaratacak çözümlere mahkum etmemek lazım. İstanbul’un su temini riski yönetilirken İstanbul’un Su Yönetimi anlayışı da teknolojik gelişmeleri de dikkate alarak geliştirilmelidir. İstanbul’da Melen Barajı tamamlansa bile ekonomik ve sürdürülebilir bir su yönetimi için İstanbul’un Su Yönetiminin Teknoloji Destekli Katılımcı Talep Yönetimine geçmesi gereklidir.

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız konuşmasını şöyle tamamladı:

Sn İmamoğlu seçimlerden önce İstanbul için Akıllı Şehir sözü vermişti. Bunun en önemli ayağı da Akıllı su yönetimidir. Bunun için gerekli çalışmalara hemen başlanabilir. Büyük bir maliyeti yok.Bir düşünce değişikliğine ihtiyacı var. İstanbul’un geleceğe suyu tükenmiş veya kitlenmiş bir kent olarak değil suyu planlanmış ,teknolojiyi bu işin içine koymuş planını düzgün yapmış bir kent olarak bırakmak zorundayız. Bu nedenle İstanbul çok uzun mesafelerden havzalararası transferle gelen suyu Katılımcı bir anlayışla çok daha verimli yönetmelidir. 

İstanbul bundan sonra suyunu daha verimli kullanmak zorunda olan bir kenttir. Avrupa yakasında Kanal İstanbulla birlikte 70 milyon m3 bir rezervuar kaybı olacaktır. Bu nedenle Melen Barajı da devreye girse İstanbul’un Su yönetimi anlayışını değiştirme  işletmelerini etkinleştirme ve suyu daha verimli kullanma gereği açıktır.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri