Su Politikaları Derneği her yıl gıda kayıp ve israfı ile çöpe attığımız suyun ayak izini araştıran bir ön rapor yayınladı. DSİ eski yöneticilerinden ,Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız rapor konusunda aşağıdaki açıklamayı yaptı:
Ülkemizde gıda israfını önlemek üzere birçok kurum bugüne değin birçok değerli çalışma yaptı. Son olarak bu yılın başında İstanbul Ticaret Borsası (İTB) “Gıda İsrafı Komisyonu tarafından çok kapsamlı ve sistemli bir çalışma başlatıldı. SPD olarak bu çalışmaya uzmanlık alanımızda şimdilik küçük bir katkıda bulunmayı düşündük. Bu konuyu esas olarak bir proje şeklinde ele almayı planlamaktayız.
Yönetim Kurulumuz toplumun girdiği “ daha fazla tüket- tüketemediğini at “ girdabının bir sistem sorunu olduğunu değerlendirmektedir. Ancak bu konudaki farkındalık yaratma çabalarına da destek olunması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle biz de Ekmek ve Gıda israfına yönelik olarak bir ön rapor hazırlayıp çöpe atılanın sadece gıda değil bununla birlikte stratejik su kaynaklarımız olduğunu ifade etmeye çalıştık.
- İlk bulgular olarak ülkemizde bir yılda toplam gıda kayıp ve israfı ile 26,6 milyar m3 suyun kaybolduğu sonucuna vardık. Bir diğer deyişle tarımsal sulamada kullandığımız suyun dörtte biri çöpe gidiyor. Bu miktar, Keban Barajında depolanan su hacmi kadar suyu her yıl gıda kayıp ve israfı ile çöpe attığımız anlamına geliyor.
- Sadece ekmek israfı ile kaybettiğimiz su miktarı İstanbul’un bir yılda kullandığı ortalama suya eşit.
Bu konudaki çalışmalarımıza İTB ve diğer ilgili partnerlerle birlikte devam etmek amacındayız.