Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Suyu iyi yönetemezsek yaşam tekler”

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Suyu iyi yönetemezsek yaşam tekler”Anasayfa » Gündem » Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Suyu iyi yönetemezsek yaşam tekler”

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Suyu iyi yönetemezsek yaşam tekler”

* Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’dan Ataner YÜCE, İstanbul’da geçtiğimiz ay sonunda düzenlenen ‘Sürdürülebilir Gelecek için İklim-Su-Tarım Zirvesi’ni izledi.
* Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi ile Argo TV iş birliğiyle gerçekleşen zirveye, sürdürülebilir tarım, su ve iklim krizi konularında faaliyet gösteren çeşitli sektörlerden temsilciler, bilim insanları ve uzmanlar katıldı.
* Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Binası’nda gerçekleşen zirvenin birinci oturumunda söz alan Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, ‘Su Politikaları, sorunlar ve çözüm önerileri’ni anlattı.

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, Suyun nehir havzası ölçeğinde entegre bir anlayışla yönetilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bunun için bugüne kadar birçok plan hazırlandığı, ama bunları havza ölçeğinde uygulayacak güçlü ve etkin bir kurumsal yapının ise hala oluşturulamadığını açıkladı.

Dursun Yıldız, Su Yasası taslağının uzun zamandır tartışılıyor olmasını ve ancak hala TBMM’den geçmediğini hatırlatarak, Su yönetimi politikalarının iklim değişikliği, enerji, gıda ve çevre politikaları ile birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti.

“Bu nedenle konuyu çoklu disiplinli bir bakış açısı ile ele almamız gerekiyor” diyen Yıldız, özellikle bu alanda kapasite geliştirme, eğitim ve dijital dönüşüme önem verilmesin son derece önemli olduğunu, iklim değişikliğinin bu alanda oluşturduğu belirsizlikleri çözmek ve riski yönetmek için de disiplinlerarası bir düşünce kültürü oluşturulmasının gerektiğine vurgu yaptı.

SPD BAŞKANI DURSUN YILDIZ : SUYU İYİ YÖNETEMEZSEK YAŞAM TEKLER

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız panelde, “suyu iyi yönetmek zorundayız yoksa yaşam tekler bedeli ağır olur” dedi.

Dünyadaki ve Türkiye’deki su politikaları konusunda da açıklamalarda bulunan Dursun Yıldız, su politikaları konusunda dünyadaki iyi uygulamalardan örnekler vererek, Su’yun bir sektör değil sürdürülebilir yaşam için gerekli ve tüm sektörler arasında bir bağlayıcı -konnektör olduğunu söyledi.

Yıldız konuşmasında ülkemizdeki su politikalarına da değinerek, Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 sürdürülebilir kalkınma hedefindeki suyun rolüne de vurgu yaptı ve bu hedeflerin 7’sinin gerçekleşmesinin doğrudan suyun iyi yönetimine bağlı olduğunu belirtti.

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız konuşmasının sonunda, ayrıca Zirvede konuşan Agro TV Türkiye & Azerbaycan CEO’su Doğan Başaran’ın bu alanda ticari kaygılardan uzak çok önemli bir vizyon ortaya koyduğunu, katkılarının çok büyük bir öneme sahip olduğunu ,bu anlayışın devam etmesi ve ilgili tüm kuruluşlar tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti..

“TÜRKİYE’DE NÜFUS ARTIŞIYLA BERABER SU KRİZİ DAHA YOĞUN HİSSEDİLECEK”

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi Direktörü Prof. Dr. Levent Kurnaz da “İklim Hızla Değişirken Azalan Suyumuz“, “Gelecek İçin Sürdürülebilirlik” ve “Sürdürülebilir Gıda İçin Üretim” başlıklarında üç farklı panel düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda artan nüfus ve iklim krizinin etkisiyle su fakiri ülkeler arasında yer alacağına dikkat çekti.

“Türkiye’nin gelecekteki su problemi yaşamasının en önemli nedeni, nüfusun artışı olacak. 2050’de 100 milyon nüfusa ulaşmamız bekleniyor” diyen Boğaziçili iklim bilimci Prof. Dr. Kurnaz, “Bu durumda su krizinin etkilerini çok yoğun hissedeceğiz. İklim kriziyle birlikte özellikle Hindistan gibi ülkelerden bizim coğrafyamıza doğru göç dalgaları olabilir. Bu durumda hem bu su krizini yönetmek hem de daha fazla tarımdan ürün almamız gerekecek. Ancak bu coğrafyada 10 bin yıldır tarım yapılıyor ve toprak yorgun. Ondan aldığımız geri vermemiz ve ona da sürdürülebilirlik çerçevesinde daha iyi bakmamız gerekiyor. Bu konuda çok geç olmadan bir şeyler yapmalı, en azından önlemlerimizi almalıyız” diye konuştu.Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 2000 yılı mezunu Nil Karaibrahimgil de ‘Sürdürülebilir Gelecek için İklim-Su-Tarım Zirvesi’nde söz alarak, kurucusu olduğu ‘Yuvam Dünya Derneği’nin çalışmalardan bahsederken, katılımcılar için şarkı da söyledi.

Zirveye katılan Sanatçı Nil Karaibrahimgil de çocuk sahibi olmasının ardından ebeveynler olarak gelecek nesillere nasıl bir dünya bırakacaklarını daha da çok düşünmeye başladığını hatırlatarak, herkesin gerçek yuvasının dünya gezegeni olduğunu söyledi.

“DÜNYA BİZİM YUVAMIZ”


Sanatçı Nil Karaibrahimgil, “Dünyamız bir krizin ortasında ve gençlerin yapabileceği çok şey var. Seçimlerinizle suyun yolunu değiştirmeniz mümkün” olduğuna dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü::

“Çocuk sahibi olduktan sonra anne-babalar olarak çocuklarımıza nasıl bir dünya teslim ettiğimizi daha çok düşünmeye başladım. Kıvılcım ile beraber Yuvam Dünya Derneği’ni kurduk. Çünkü bir tane yuvamız var aslında. Yuvamız her gün içine gittiğimiz ve dört duvarına kapandığımız yer değil, aslında yuvamız bir canlı ve o da nefes alıyor. Bu gezegen aslında bizim yuvamız. Bu asıl iyi bakmamız gereken şey. Gelecek nesillerle ilgili bir kaygı duyduğumuz ve umut beslediğimiz zaman, bu konuda bir şey yapmamak mümkün değil. Ben de ne yapabileceğimi düşündüğümde ya yazarak ya da şarkı söyleyerek bunu yapmaya çalışıyorum. Dünyamız böyle bir krizin ortasında ve gençlerin yapabileceği çok şey var. Seçimlerinizle suyun yolunu değiştirmeniz mümkün.”

Doğan Başaran LinkedIn'de: 1. Yaşına giren Agro TV Turkey; sadece bir girişim değil, 10 yıllık tarım… | 22 yorum

Zirvede konuşan Agro TV Türkiye & Azerbaycan CEO’su Doğan Başaran ise kanal olarak dünyada iklim krizi, sürdürülebilir tarım ve gittikçe azalan su kaynaklarına yönelik birçok program ile belgesel hazırladıklarını belirtti.

Argo TV’nin bu konularda yayın yaptığı birçok ülkede sürekli dikkat çektiğini vurgulayan Başaran, gelecek yıllarda bu misyonlarının süreceğini de sözlerine ekledi.

Zirvenin ikinci oturumunda Türkiye İş Bankası Tarım Bankacılığı Pazaralama Bölüm Müdürü Kerem Akıner, Türk Traktör Ticari İş Lideri Ahmet Canbeyli ,Kuzey Tohumculuk YK Başkanı ve AGRO TV Y.K üyesi Ayhan Ündücü ve ekonomi gazetesi Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım uzmanlık alanlarında çok detaylı ve aydınlatıcı görüşlerini aktardı.

Ali Ekber Yıldırım konuşmasında tarımın yapısal sorunlarına değindi ve suyu iyi yönetemediğimizden söz ederek bunun iklim değişikliği ile önemli sorunlar yaratacağına vurgu yaptı.


Zirvenin üçüncü oturumu Bloomberg HT Tarım editörü İrfan Donat tarafından Modere edildi. ‘Sürdürülebilir gıda için üretim: Tarım‘ başlıklı oturumda Gökçe Bilyay, Ateş Mehmet İrez, Mukadder Mazi ve Enis Hekimoğlu çok faydalı tespit ve analizler yaptı.


Zirvede genç iklim ve çevre aktivistleri de her oturumda birer konuşma yaparak; sürdürülebilir gelecek için sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve bu konudaki çalışmalarını büyük bir şevk ve inançla sürdüreceklerini belirttiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri