Sudan'da yaşanan darbe girişiminin ardından Sudan Sivil Havacılık Otoritesi tüm uçuşları 30 Ekim'e kadar askıya alındığını bildirdi.
Sudan'da dün sabah saatlerindeki darbe girişiminin ardından geçiş hükümetindeki Başbakan Abdullah Hamduk ve aralarında en az 4 bakanın da bulunduğu diğer sivil hükümet yetkilileri gözaltına alınmıştı. Darbe girişiminin ardından halk sokaklara dökülmüştü. Protestoları bastırmak için güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu şu ana kadar 7 kişi hayatını kaybederken, en az 140 kişi ise yaralandı.
Ülkedeki gerginlik devam ederken, Sudan Sivil Havacılık Otoritesi tarafından yapılan açıklamada, Hartum Uluslararası Havalimanı'na yapılacak olan tüm uçuşların 30 Ekim'e kadar askıya alındığı duyuruldu.
ABD'den vatandaşlarına Hartum Uluslararası Havalimanına gitmemeleri tavsiyesi
ABD'nin Hartum Büyükelçiliği sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Büyükelçilik, 25 Ekim'de ticari uçuşların toplu olarak iptal edilmesinin ardından Hartum Uluslararası Havalimanı'ndan iki charter uçuşun ayrıldığını öğrendi. Bu duyuru itibariyle, dünkü olayların başlangıcından bu yana hiçbir ticari uçuş kalkmadı. Çoğu ticari taşıyıcı, hizmetlerinin bir sonraki duyuruya kadar iptal edildiğini duyurdu. Amerikan Vatandaşlarının havaalanına gitmemeleri tavsiye ediliyor. Ticari uçuşların kalkacağı teyit edildiğinde, bir uyarı yayınlanacak" denildi.
Büyükelçilik ayrıca, "Tüm yüz yüze hizmetler askıya alındığından lütfen Büyükelçiliğe gelmeyin. Telefon ağları yalnızca ara sıra çalışıyor ve tüm kara tabanlı internet ağları çalışmıyor. Çalıştığı bilinen tek internet ağları uydu tabanlıdır" ifadelerini kullandı.
Başbakan Hamdok'un Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan'ın evinde olduğu ortaya çıktı.
Askeri darbe girişiminde gözaltının alınmasından bu yana haber alınamayan Başbakan Hamduk'un Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah El Burhan'ın evinde olduğu ortaya çıktı. Burhan, "Başbakan Hamduk benim evimde misafirhanede kalıyor" ifadelerini kullanarak, Hamduk'un sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.
Sudan'da geçiş dönemi
Ülkede derinleşen ekonomik kriz ve düşen hayat standartları, Aralık 2018'de kitlesel halk protestolarının başlamasına yol açmış ve 11 Nisan 2019'da ordu yönetime el koymuştu. Dönemin Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in devrilmesinden sonra Ağustos 2019'un sonunda Askeri Geçiş Konseyi kurulmuştu. Devlet Başkanı ve Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah El Burhan, Başbakan ise Abdullah Hamduk olmuştu. Ülkedeki askeri ve sivil yetkililer, geniş çaplı siyasi ve ekonomik reformlar için geçiş dönemi üzerinde anlaşmaya varmıştı. Geçtiğimiz eylül ayındaki başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi ülkede yeniden istikrarsızlığa yol açmıştı. Bugün yaşanan askeri hareketlilik, sivil ve askeri liderler arasında haftalardır artan gerilimin ardından geldi.