TAV’a yapılacak 2.6 milyarlık ödeme gereksiz

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) 2018 yılı Sayıştay Raporu, TBMM’ye sunuldu.

Yeni yılda TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda görüşülecek raporda Atatürk Havalimanı’nın yüklenici firma ile imzalanan sözleşmeden iki yıl önce kapatıldığı için ödenecek kâr kaybının aslında “gereksiz” olduğu vurgulandı.

Raporda, “İstanbul Terminal İşletmeciliği A.Ş, DHMİ’nin YİD modeli ile İstanbul’da yeni bir havalimanı yapma hakkına sahip olduğunu ihaleye katılırken kabul etmiştir. Bu durumda, yeni havalimanının açılması nedeniyle TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği A.Ş.’nin her hangi bir kar kaybı talebinde bulunamayacağı anlamına gelmektedir” denildi. 

DEVLET 2.6 MİLYAR ÖDEYECEK

Devlet, İstanbul Havalimanı için TAV'a 2.6 milyar TL ödeyecek. 

Atatürk Havalimanı, Fransız TAV şirketi ile yapılan sözleşme süresinden 1,5 yıl önce kapandığı için şirkete 389 milyon Euro ödenecek.

TAŞINMADAN ÖNCE TADİLAT

Atatürk Havalimanı’nın belirli bölümlerinin taşınma işleminden aylar önce tadilata alındığı ve milyonlarca TL ödeme yapıldığı da ortaya çıktı. Rapora göre, Atatürk Havalimanı’ndaki devlet konukevinin yabancı ülke temsilcilerine uygun hale getirilmesi için 2018’de 6 milyon 382 bin TL harcandı.

“İstanbul’a yetmiyor” söylemiyle kapatılan Atatürk Havalimanıyla ilgili gerçeğin bu olmadığı ortaya çıktı. Rapora göre, 2018 yılında Atatürk Havalimanı’nın sadece yüzde 68’lik kısmı kullanıldı.

Hava meydanlarındaki hizmetlerin tamamının kamu eliyle yapılması yerine taşeron firmalara yaptırılmasına 2017’de 345 milyon 330 bin TL harcanırken bu tutar 2018’de 419 milyon 818 bin TL’ye yükseldi. Teknik işler için 74 milyon 837 bin TL, temizlik hizmetleri için 96 milyon 366 bin TL, özel güvenlik hizmetleri için 207 milyon 842 bin TL, araç kiralama için 36 milyon 617 bin TL ve diğer hizmet alımı işlemleri için 4 milyon 156 bin TL harcandı.

YOLCU GARANTİSİ NEDENİYLE 55 MİLYON TL

Yap, İşlet, Devret modelinin bütçede oluşturduğu açık Sayıştay denetçilerinin raporda yer aldı. Yüklenici firmalara verilen yolcu garantilerinin tutturulamaması nedeniyle 2018’de 55 milyon 600 bin TL ödeme yapıldı.

Bu tutarın 19 milyon TL’si Ankara Esenboğa Havalimanı dış hat garanti yolcu sayısı nedeniyle işletmeci şirket TAV’a, 36,6 milyon TL’si ise Zafer Havalimanındaki iç hat ve dış hat garanti yolcu sayısı nedeniyle işletici şirket IC-İçtaş firmasına ödendi.

Rapora göre 2018 yılında, Esenboğa Havalimanı’nın yüzde 24 Bodrum Havalimanı’nın yüzde 8’i, Balıkesir Merkez Havaalanının ise sadece yüzde 2,44’ü kullanıldı. En yoğun kapasiteli kullanılan yer ise yüzde 76 ile Kocaseyit Havalimanı oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri